Pet friendly

Onome tko udomi psa, općina Jelenje će prvih godinu dana kupovati hranu

Sanja Gašpert



JELENJE Početkom godine na snagu je stupila odluka za sve ljubitelje životinja, a naročito one koji žele udomiti pse iz azila – odluka o poticanju udomljavanja pasa u vlasništvu Općine Jelenje, kojom se utvrđuju mjerila, načini i postupak udomljavanja pasa u općinskom vlasništvu, a koji se nalaze u skloništu za nezbrinute životinje Lič, uvjeti financiranja hrane te jednog redovitog osnovnog cijepljenja opisanih pasa.


Time je Općina Jelenje krenula s poticanjem udomljavanja pasa. Općina, tako, odnedavno financira redovito osnovno cijepljenje udomljenog psa kod ovlaštenog Veterinarsko-trgovačkog obrta Pavešić iz Krasice, s kojim Općina Jelenje ima sklopljen ugovor. Općina snosi trošak, odnosno financira hranu za udomljenog psa u trajanju od dvanaest mjeseci od dana udomljavanja, u vrijednosti od 200 kuna mjesečno.


– Naše namjere su da postanemo istinska »pet friendly« destinacija te da ljubiteljima životinja omogućimo dostojne uvjete i svakako olakšamo funkcioniranje u našoj zajednici, sukladno našim mogućnostima. Ovo je tek prva mjera, a u skoroj budućnosti, na atraktivnim lokacijama postavit ćemo i park za pse, kante za pseće otpatke te opremu u kojoj se drže vrećice za pseći izmet – kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja prilikom potpisivanja ugovora s dobavljačem hrane za pse. Dobavljač hrane za udomljene pse je Adalia d.o.o.




Prema postupku udomljavanja, udomitelj će prilikom udomljavanja psa s azilom sklopiti ugovor o udomljavanju. Nakon sklopljenog ugovora, udomitelj će dostaviti primjerak Općini Jelenje te će mu se, po dostavi ugovora, izdati potvrda o pravu na financiranje hrane za udomljenog psa i cijepljenje te ukupno trinaest kupona, odnosno dvanaest za preuzimanje hrane od dobavljača i jedan za sljedeće redovno osnovno cijepljenje psa kod ovlaštenog veterinara.