Inicijativa

Online baza podataka o poslovnim prostorima za nekoliko mjeseci na portalu Grada Rijeke

Damir Cupać

snimio V. KARUZA

snimio V. KARUZA

To je nužnost, budući da nam tehnologije omogućavaju takvu komunikaciju. Na taj način dajemo dodatnu dimenziju činjenici da je Grad Rijeka tri puta proglašen najtransparentnijim gradom



 Predsjednik riječkog HNS-a Juraj Bukša najavio je implementaciju inicijative o postavljanju javne baze podataka o gradskim poslovnim prostorima na gradski portal, dok je riječki dogradonačelnik i član predsjedništva riječkog HNS-a Miroslav Matešić kazao da bi to moglo biti riješeno za nekoliko mjeseci.


– Gradski poslovni prostori i gospodarenje njima jedna su od najvažnijih tema u gradu. Mišljenja smo da je neophodno izraditi online bazu podataka kako bi obrtnicima i poduzetnicima olakšali dolaženje do informacija u vezi s tim pitanjem. Svima nam je bitno poboljšati poslovnu klimu koja mora biti poticajnija, a ova inicijativa je pokrenuta kako bi se ostvario taj cilj. Proveli smo anketu među riječkim poduzetnicima i dobili povratnu informaciju od 250 pravnih subjekata. Svi su oni podržali našu inicijativu. Razgovarali smo i s gradskom informatičkom službom koja je potvrdila da je to izvedivo i da su informacije o poslovnim prostorima najčitanije na gradskim portalima – izjavio je Bukša. On je pojasnio da bi se u online bazi podataka našli svi poslovni prostori u gradskom vlasništvu s podacima koji su mogućim investitorima itekako bitni, a riječ je o nacrtu, veličini poslovnog prostora, početnoj cijeni ulaganja, potrebi ulaganja u uređenje…


Matešić je dodao da inicijativu treba promatrati u kontekstu dvosmjerne komunikacije s građanima, što je jedan od strateških ciljeva Grada Rijeke.




– To je nužnost, budući da nam tehnologije omogućavaju takvu komunikaciju. Na taj način dajemo dodatnu dimenziju činjenici da je Grad Rijeka tri puta proglašen najtransparentnijim gradom. Iz razgovora s poduzetnicima saznali smo da su oni zadovoljni radom Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom, ali javna online baza podataka svima bi im olakšala posao i uštedjela vrijeme. Vjerujem da bi inicijativa mogla zaživjeti kroz nekoliko mjeseci i biti implementirana jer se na tome intenzivno radi – zaključio je Matešić.