Ranjiva skupina

Okrugli stol udruge Terra: Kako proces socijalizacije bivših zatvorenika i ovisnika učiniti efikasnijim

Slavica Kleva



RIJEKA – Veća suradnja među institucijama, trajno »lobirati« u društvu ukazujući na jednu od najranjivijih skupina u društvu, ljude s margine, ljude liječene od ovisnosti, opojnih droga, alkohola, zatvorenike, beskućnike, samo su neki od zaključaka okruglog stola koji se održao u prostorijama Savjetovališta Udruge Terra. U okviru programa »Jačanje osobnih kapaciteta zatvorenika za uspješnu reintegraciju u društvo« i »Program rehabilitacije i resocijalizacije ovisnika i bivših osuđenika ovisnika«, organiziran je okrugli stol pod nazivom »Kako proces socijalizacije bivših zatvorenika, rehabilitiranih i postpenalnih ovisnika učiniti efikasnijim«


Stoga su se oko okruglog stola okupili predstavnici institucija »prirodnih saveznika«, a sve kako bi podijelili ideje, identificirali probleme ali i ponudili adekvatne odgovore, osobito na pitanja kako biti efikasniji u svom radu, kako uspješno odgovoriti na potrebe korisnika i komu se i na koji način obratiti za suradnju, podršku i pomoć.


U aktivnom radu okruglog stola sudjelovali su psiholozi psihoterapeuti Udruge Terra, predstavnici prihvatilišta Oaza, policijski službenici koji rade na preventivnim projektima djelujući u Centru za prevenciju pri PU primorsko-goranskoj, predstavnici Probacijskog ureda, voditeljice Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i liječenja na Zavodu za javno zdravstvo.




– Potreba za dijalogom se nameće gotovo svakodnevno, kazala nam je ukratko predsjednica Udruge Terra dr. Ilinka Serdarević, naglasivši kako je jedan od zaključaka upravo činjenica da moraju svi zajedno inzistirati i uporno upirati na državu koja mora učiniti nešto za tu najranjiviju skupinu marginalaca u društvu, stvoriti zakonske okvire za njihovo fleksibilnije zapošljavanje.


– Nema prave socijalizacije bez otvaranja novih radnih mjesta, mišljenja je Serdarević. Jedno od pitanja koje se nametnulo na okruglom stolu svakako je na koji način osobe koje izađu iz zatvora motivirati da se jave primjerice u udrugu Terra gdje mogu dobiti sveobuhvatnu psihološku i savjetodavnu pomoć.