Riječki zeleni tjedan

Okrugli stol ‘Na kavi s EU’: Ekologija se uči od malih nogu

Sanja Gašpert

Najviše pitanja postavljeno je u vezi s odlaganjem otpada / Snimio Roni BRMALJ

Najviše pitanja postavljeno je u vezi s odlaganjem otpada / Snimio Roni BRMALJ

Građani su mogli postavljati pitanja Tanji Franotović, predstavnici Europske komisije za okoliš



RIJEKA U sklopu Riječkog zelenog tjedna, danas je u Malom salonu održan program »Na kavi s EU«, okrugli stol na kojem su građani mogli postavljati pitanja predstavnici Europske komisije za komunikaciju o okolišu, Tanji Franotović, a teme dijaloga primarno su bili okolišni problemi.


– Program je osmišljen na način da slušamo građane, slušamo njihove probleme vezano uz ekologiju, da čujemo njihove prijedloge, ali i ponudimo neka rješenja, načine kako Europska unija može pomoći. Najviše pitanja bilo je u vezi odlaganja otpada, pa smo čuli brojne primjere iz prakse, i dobre i loše, ali i pokušali savjetovati kako poboljšati rješavanje okolišnih problema. Cilj je, uz savjetovanje, podizanje ekološke svijesti, kazala je Franotović.


Pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarstvo zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca istaknuo je kako su u razgovoru sudjelovala i djeca, učenici osnovnih škola, s ciljem da se o ekologiji uči od malih nogu.




– Edukacija treba krenuti još u školi. Često je izvor nesporazuma manjak informacija, upravo su ovakvi programi dobrodošli da čujemo kakva je situacija na terenu. Ovaj program bio je razmjena informacija, a sve s ciljem kvalitetnijeg života naših sugađana i s namjerom da učinimo grad ugodnijim za život i rad, kazao je Škunca.


Riječki zeleni tjedan organizira Grad Rijeka u sklopu manifestacije EU Green Week, koju od 21. do 26. svibnja provodi Europska komisija s naglaskom na temu »Zeleni gradovi za zeleniju budućnost«.


U sklopu sutrašnjeg programa, od 10 do 13 sati u Prirodoslovnom muzeju najavljen je Festival Pčele samice, a od 11 do 12 sati u Kazališnom parku perfomans »Čišćenje«, uvod u predstavu HNK Ivana pl. Zajca »Predsjednice«.


Od 11 do 12 sati na Čajnom trgu najavljena je radionica kompostiranja, a od 16 do 18 sati u riječkom urbanom vrtu interaktivna radionica Ekološki otisak.