Predškola

Okončani upisi u malu školu Dječjeg vrtića Rijeka

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA Program predškole Dječjeg vrtića Rijeka ove će godine pohađati 94 predškolca koji nisu obuhvaćeni redovitim programom predškolskog odgoja i obrazovanja, a u godini su prije upisa u osnovnu školu. Najveći broj prijava za upis zabilježili su Centri predškolskog odgoja Zamet i Potok u kojima se prijavilo po 26 djece, dok je Centar Sušak zaprimio 19, Centar Turnić 15, a Centar Maestral 8 prijava. Provedba programa koji ukupno traje 250 sati započet će 1. veljače i trajat će sve do 30. svibnja, a ovogodišnja novost, najavljuje ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, je da će se program u dva Centra provoditi u jutarnjim satima. Do sada se predškola u jutarnjim satima provodila samo u Centru Potok, a od ove godine takva će organizacija programa biti i u Centru Sušak.


U ta dva centra program će se provoditi od 9 do 12 sati, a u preostala tri centra u poslijepodnevnim satima. Programom predškole se svakom djetetu u godini dana prije polaska u osnovnu školu želi osigurati optimalne uvjete za razvoj i unapređivanje vještina, navika i kompetencija te stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji će mu pomoći u prilagodbi na nove izazove u školskom okruženju. Osnovna zadaća programa je razvijanje i unapređivanje tjelesnih, emocionalnih, socijalnih i spoznajnih potencijala djeteta te poticanje komunikacijskih vještina potrebnih za nove oblike učenja.


Specifični ciljevi su razvoj osnovnih vještina i sposobnosti kao što je vođenje brige o samome sebi te unapređivanje socijalnih vještina, učiti kako učiti, razvijanje predčitačkih, predmatematičkih i grafomotoričkih vještina, razvoj suradničkih odnosa u grupi djece te razvoj vještina dogovaranja i grafomotoričkih vještina, razvoj suradničkih odnosa u grupi djece te razvoj vještina dogovaranja i pridržavanja pravila. Pored svakodnevnih aktivnosti u vrtiću, programom su predviđeni i ostali sadržaji poput izleta, posjeta kazalištu i izložbama, kulturnim manifestacijama, posjet knjižnici, sportskim priredbama, terenima i slično. Nositelji programa su stručnjaci za rani i predškolski odgoj i obrazovanje – odgojitelji u suradnji s članovima stručnih timova.