Sve je spremno za subotnju 15. dječju maškaranu povorku

Oko šest tisuća maškarica zavladat će Rijekom

Slavica Mrkić Modrić

Točno u 13 sati s Delte kreće povorka predvođena Meštrom Tonijem i kraljicom Ines Martinić, ali i šestogodišnjom princezom Anom Kinkela, te devetogodišnjim princem Thomasom Horvatom



RIJEKA  Jubilarna, 15. dječja povorka Riječkog karnevala, satkana od 5900 maškarica raspodijeljenih u 79 skupina iz zemlje i inozemstva, točno u 13 sati, u subotu, 26. veljače s riječke će Delte krenuti u paradu gradom na Rječini. Predvođena Meštrom Tonijem i kraljicom Ines Martinić, ali i šestogodišnjom karnevalskom princezom Anom Kinkela, te devetogodišnjim princem Thomasom Horvatom, povorka će s Delte ući u Ribarsku ulicu, pa preko Trga bana Jelačića i Scarpine ulice doći na Korzo, da bi prošavši Trg Republike Hrvatske, Adamićevu i Zadarsku ulicu došla do Rive i završila paradiranje u karnevalskom šatoru na Gatu Karoline Riječke.


Tamo će klinci plesati i pjevati pod stručnim i zabavnim vodstvom Valeta i Tomyja D. J-a. Okupljanje malih maškarona počet će na Delti već u 11.15 sati, potom će svaka karnevalska grupa odaslati emisare na prijem kod gradonačelnika, a dok povorka ne krene na glavnoj pozornici na Korzu odvijat će se urnebesni maškarani program u kojem će sudjelovati sve kategorije Prvih Riječkih mažoretkinja, te zborovi »Mali Riječani«, »Morčići«, »Male tratinčice« i »Tratinčice«. Da bi gledatelji znali tko šareni i veseli Rijeku brinut će se Ernest Marinković, Jadranka Čubrić, Josip Krmpotić, Ivica Nikolac i Denis Brižić ili pet voditelja koji će s isto toliko pozornica postavljenih duž karnevalske trase dočekivati i ispraćati svaku karnevalsku skupinu.



Maškarani Pehlin


U nedjelju, 27. veljače, u 11 sati,  na okretištu Turkovo okupit će se sudionici manifestacije 20. maškarani Pehlin. U podne će formirati maškaranu kolonu, a onda se 16 karnevalskih skupina krenuti glavnom prometnicom put Doma kulture u kojem će nastaviti zabavu. Ivan Miodrag Rudanović, predstavnik organizatora manifestacije napomenuo je kako promet kroz mjesto neće biti prekinut već će se odvijati jednim voznim trakom dok će drugim voziti maškare.


Maškarani maraton Radio Rijeke




Od četvrtka, 3. ožujka do ponedjeljka, 7. ožujka pod motom »S Nine na posao«, na brodu Nina, ali i na Korzu odvijat će se najdugovječnija prateća manifestacija Riječkog karnevala. Riječ je o maškaranom maratonu Radio Rijeke koji ove godine slavi 22. rođendan.


Maraton počinje na »Nini« 3. ožujka svečanim otvaranjem, a nastavlja se Grobničkom noći u kojoj će publiku zabavljati službena glazba Grobničkih dondolaša. Dan kasnije, u petak, na istom mjestu domaćini su Crikveničke maškare, dok je subotnja večer rezervirana za Meštra Tonija, odnosno proslavu 20. obljetnice njegovog meštrovanja. Tom prigodom i tim povodom sve nazočne na »Nini« zabavljat će riječki glazbenici koji ljeta provode svirajući po svijetu, a zime u svom matičnom gradu. Istog dana, ali ranije Maraton se seli na Korzo gdje će se u 11 sati, ispred »Pošte« održati 5. maškarana maneštra Radio Rijeke, manifestacija na kojoj će maneštru spravljati članovi 11 Rotary klubova iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije, te ekipa Radio Rijeke. Događanje je humanitarnog karaktera, pa će, kazao je u Vladimir Rončević, 10 tisuća kuna biti uplaćeno na račun riječkih beskućnika u kući Ruže sv. Franje, a 5 tisuća na račun Društva multipe skleroze. U nedjelju, točno u podne na brodu »Nina« počinje fešta uz glazbu, a program će trajati do ranih jutarnjih sati. Četverodnevni maškarani maraton za Radio Rijeku organizira agencija Primorsko jedro uz svesrdnu pomoć posade broda Nina.



Razvijanje prijateljstava


Ines Boban Štiglić, stručna suradnica za program u TZ Grada Rijeke, naglasila je kako i ova dječja manifestacija nastavlja s razvijanjem prijateljstava između riječkih osnovnoškolaca i karnevalista pristiglih iz ostatka Hrvatske, te inozemstva, pa će, po već ustaljenom modeli učenici OŠ Gornja Vežica ugostiti školarce iz Šapca, oni iz OŠ Nikola Tesla maškare iz slovenske škola »Preserje«, Polaznici OŠ Srdoči bit će domaćini malim Višanima, Trsaćani Ljubljančanima, OŠ Gornja Vežica gostima iz Pančeva, a učenici OŠ Belvedere, OŠ Dolac, OŠ Gelsi i OŠ San Nicolo Vukovarcima.


Uz napomenu da je za sve zainteresirane organizirano oslikavanje lica, treba dodati i da će radi prolaska Dječje karnevalske povorke biti nužna i preregulacija prometa, pa će u subotu od 12.30 do 18 sati za sav promet biti zatvorene Fiumara, Scarpina, Adamićeva, Splitska i Zadarska ulica, potom Ulica Riva i te Ulice I. Henceka i Ribarska. Parkirati se neće moći na Delti i Putničkoj obali tijekom čitave subote, a od 6 do 20 u Zadarskoj, Splitskoj, Zanonovoj, Rivi, u Ulici i na parkiralištu Školjić. Prigradski će autobusi umjesto s Delte i Trga Bana Jelačića polaziti sa Školjića, a svi oni koji žele taksi neće ga tražiti niti u Gupčevoj, niti u Ulici Riva već u Trpimirovoj ulici.


Humanitarni telefon


Na  trećoj karnevalskoj presici novinari su upoznati i s humanitarnom akcijom Udruge »… i djeci s ljubavlju«, čiji će članovi, kazala je predsjednica Udruge Livia Mjeda, u ponedjeljak 28. veljače na dobrotvornoj večeri u Zajednici Talijana (Circolo) promovirati kalendar »Želimo vježbati vid«. Sredstva od prodaje kalendara namijenili su za kupnju rehabilitacijske opreme za jedini odjel u Hrvatskoj što djeluje u Rijeci, pri OŠ Pećine.


Mjeda je naglasila i da je otvoren humanitarni telefon 060 800 338 putem kojeg će također biti prikupljana sredstva za istu svrhu, te dodala kako će u programu večeri što ga režira Žak Valenta sudjelovati dame s kalendara – Danijela Gračan, Sabina Salamon, Leonora Surian, Diana Rosandić, Vesna Škare Ožbolt, Sanja Zambelli, Olga Šober, te Vokalne skupine Rivers i ENI.


Turnir u streličarstvu


Drugi Međunarodni kostimirani turnir u streličarstvu, što će biti upriličen u Dvorani Atletskog kluba Rijeka na Kantridi, u nedjelju, 27. veljače kazavši da je stiglo preko 150 prijava iz Hrvatske, Slovenije i Italije, najavio je Josip Šarić, predsjednik Streličarskog kluba Rijeka koji je prošle godine proslavio 50 godina postojanja.


Odgovor na pitanje o stabilnosti veze Riječkog karnevala i riječke televizije Kanal RI, dala je Sanja Tumara, glavna urednica »Kanala« kazavši da će povorku prenositi direktno, da su po prvi put za potrebe prijenosa nabavili reportažna kola, te u »Erste clubu« oformili »terenski studio«. Tko karneval ne odgleda »direktno«, dobija još jednu šansu, pa za tjedan dana može gledati reprizu, a oni koji vole sažeto, imat će priliku na HTV-u pogledati tridesetminutnu reportažu s Riječkog karnevala. Druženje s novinarima zapečatio je »zlatni pokrovitelj« Riječkog karnevala – Željko Velnić, zamjenik direktora tvrtke GP Krk, što već petnaest godina sponzorira najpoznatije karnevalsko događanje u Hrvatskoj, i najpoznatije hrvatsko karnevalsko događanje u svijetu.