Subota, 28. studenog 2015.
SDP-ova koalicija najbolji rezultat imala u Rijeci i "prstenu"

Okljaštreni Kukuriku najbolje prošao u »rodnom« Kastvu

Foto S. Ježina
Foto S. Ježina
Autor: Andrej Petrak
Objavljeno: 15. travnja 2013. u 20:48

Koalicija SDP-HNS-HSU prikupila je u Kastvu 55,22 posto glasova, Klani  53,73  posto, Rijeci 48,95 posto, a  najmanje je glasova osvojila u Jelenju: 38,78 posto i u Viškovu 40,96 posto

RIJEKA Dok je HDZ na državnoj razini na izborima za Europski parlament tijesno pobijedio »okljaštrenu« Kukuriku koaliciju bez IDS-a, te je razlika u dobivenim glasovima, u uvjetima iznimno slabe izlaznosti od povijesno niskih 20,83 posto birača, iznosila samo 0,8 posto, u tradicionalno socijaldemokratima sklonijoj Primorsko-goranskoj županiji SDP i partneri iz HNS-a i HSU-a osvojili su 45,92 posto glasova.

Lukanović potukao Piculu

Izbori za 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu bili su prvi na kojima su birači imali pravo preferencijalnim glasom zaokružiti ime »svog« kandidata s liste. Izbor preferencijalnih glasova s državne razine uglavnom je preslikan i na Primorsko-goransku županiju pa je kod koalicije SDP-HNS-HSU najviše glasova prikupio Tonino Picula, a kod HDZ-HSP AS-BUZ Ruža Tomašić, osim u slučaju Kastva. Ondje je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović osvojio 45,77 posto preferencijalnih glasova, dok je Picula ostao na 38,85 posto. Lukanović je dobro kotirao i drugdje u prstenu s oko desetak posto preferencijalnih glasova, ali nigdje se osim u Kastvu nije uspio približiti Piculi. Unatoč apelu SDP-ovih čelnika Zlatka Komadine i Vojka Obersnela, njihovi birači uglavnom su se ipak odlučivali zaokružiti ime prvog na listi Tonina Picule. Lukanoviću je u tom smislu sigurno odmoglo što je bio na tek desetom mjestu koalicijske liste.Nikola Ivaniš, četvrti na Jakovčićevoj listi, u svojoj Rijeci osvojio je 16,79 posto preferencijalnih glasova. No, za razliku od Lukanovića, Ivaniš nigdje u Rijeci i »prstenu« nije uspio prikupiti više preferencijalnih glasova od Jakovčića ili Nele Sršen. Što se tiče glasača HDZ-ove koalicije, Andrej Plenković uspio se približiti HSP AS-ovoj Ruži Tomašić samo u Kraljevici i Kostreni.

HDZ-ova koalicija s HSP-om Ante Starčević i BUZ-om ostala je na drugom mjestu, prikupivši 20,66 posto glasova među 20,25 posto birača, koji su odlučili izaći na birališta. Iznad praga od pet posto ostali su još samo lista Ivana Jakovčića sa 7,38 posto i Hrvatski laburisti - Stranka rada, koja je osvojila povjerenje 5,87 posto izašlih birača. Prva sljedeća lista, ona Akcije mladih osvojila je samo 2,46 posto glasova u PGŽ. Dok su na razini države četvrto mjesto zapravo zauzeli nevažeći listići kojih je bilo više od pet posto, u PGŽ je takav vid protestnog glasovanja odabralo 2.595 birača ili 4,84 posto.
Koalicija SDP-HNS-HSU prikupila je najviše glasova u Rijeci i svim gradovima prstena, a najviše, 55,22 posto, u tradicionalnoj utvrdi, Kastvu, rodnom mjestu Kukuriku koalicije. Slijede Klana s 53,73 posto i Rijeka s 48,95 posto glasova, a SDP-ova koalicija najmanje je glasova osvojila u Jelenju: 38,78 posto i u Viškovu, gdje je zadobila povjerenje 40,96 posto glasača. Birači su se priklonili SDP-u i u Bakru, gdje je na vlasti HDZ, s 43,16 posto, u Kostreni s 44,66 posto, u Čavlima s 44,95 posto i u Kraljevici s 45,21 posto.
Najviše glasova HDZ-ova koalicija prikupila je u Bakru, 29,04 posto, a slijede Kostrena s 26,41 posto i Kraljevica s 23,12 posto. U Viškovu je HDZ dobio 22,87 posto glasova, u Čavlima 22,73 posto, u Rijeci 19,02 posto, u Jelenju 18,87 posto, a u Kastvu 16,01 posto. Najmanji postotak glasova HDZ i partneri osvojili su u Klani, samo 14,14 posto, gdje HDZ drži izvršnu vlast. No, teško da se iz ovih rezultata mogu izvlačiti konkretni zaključci što se tiče svibanjskih lokalnih izbora, a da se ne »miješaju kruške i i jabuke«, što zbog sasvim drugačijeg tipa izbora, što zbog iznimno niske izlaznosti birača. Uostalom, i na lokalnim izborima prije četiri godine, u Bakru i Klani, primjerice, pobijedio je HDZ, a tamošnji birači su na izborima za izvršnu vlast u Županiji ipak veće povjerenje dali SDP-ovim kandidatima. Gledajući Rijeku i »prsten« izborni prag od pet posto prelazili su još Lista Ivana Jakovčića i Laburisti, i to svugdje osim u Bakru. 

Komentari

9
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Leeds_United
  Leeds_United   Objavljeno: 19. travnja 2013. u 15:05

  SDP=KraDEZE
  svi rade samo za svoj takujin, jebe se ijednom od ovakvih na naslovnicama za narod. svi su teski par milijuna eura kao i ovaj gospodin na slici. Politika je takvima veza za vlastiti busines.

 • capitalist
  capitalist   Objavljeno: 16. travnja 2013. u 19:17

  Nema tu više podjele na ljevicu i desnicu. Pa Linić je po mnogočemu najveći desničar u državi. Zato mi i jest najdraži među SKH - SDP - ovim ministrima.
  Problem ovih izbora je katastrofalna neinformiranost birača. Gdje se to mogao vidjeti program ijednog od ovih sa popisa?

 • domaći čovik
  domaći čovik   Objavljeno: 16. travnja 2013. u 9:33

  Ako je ovo poraz 45,92% (SDP) sproti 20,66% (HDZ) na županijskoj razine, ne znan ča bi trebala bit pobjeda valda 100% kod va neka prošla vrimena. Vlast vagradu i županije je vavek nekakova koalcija ku predvodi SDP i niš se po mene tu ni bitnoga promenilo. HDZ-ovci su na maše dobili uputsva kamo trebaju poć. A SDP-ovci su mesto na birališta šli pobirat šparugi, prošetat se, na planinarenje al na izlet - škoda je bilo zgubit onako lipi dan za izbori "per forma".

 • rijekarijeka
  rijekarijeka   Objavljeno: 16. travnja 2013. u 7:18

  Ljevičar sam prema osobnom svjetonazoru, ali nećete dobiti moj glas jer ste me razočarali. Obzirom da nema druge opcije na hrvatskoj političkoj sceni, neću izaći na glasovanje. Možete vi meni reći da time pomažem desno orijentirane stranke, ali NE, pokazali ste da niste niti vi u SDP-u drugačiji. Gledam oko sebe, i opet vidim zapošljavanje po stranačkoj pripadnosti, bahaćenje lokalnih županijskih političarčića, lobiranje po sistemu STRANKA KAO INTERESNA GRUPA...razlika je samo u predzanaku, ali rezultat je isti : NESPOSOBNI CARUJU. FUJ !!!

 • brko1
  brko1   Objavljeno: 16. travnja 2013. u 6:40

  Najbolje da svi zajedno koaguliraju i odu u p. m.

 • tataradi
  tataradi   Objavljeno: 16. travnja 2013. u 1:15

  19.05. sam doma! Moj glas necete dobiti!!!!!

  • domaći čovik
   domaći čovik   Objavljeno: 16. travnja 2013. u 9:11

   Ma nisu ga dobili ni prvo, ča ne.

 • tataradi
  tataradi   Objavljeno: 16. travnja 2013. u 1:14

  45,92 posto glasova! Uzas! Mislio sam da ce biti "malo" manje...

 • goleo
  goleo   Objavljeno: 15. travnja 2013. u 23:51

  Teško je priznati poraz pa pišu gluposti. Hdz je dobio najviše glasova u Brod Moravicama 37%, Mrkoplju, 37%Loparu,62% Novom Vinodolskom 39%,pa tek onda ovo sto navodi ovaj kukurikavi novinar. Neće vam ovo utjecati na lokalne izbore. , neće , neće .....