Nema rješenja

Ogorčeni roditelji korisnika Doma Oštro: ‘Preseljenje na Brašćine donijet će stres našoj djeci’

Ingrid Šestan Kučić

Ogorčeni roditelji  / snimio  S. Drechsler

Ogorčeni roditelji / snimio S. Drechsler

Ministrica Murganić tvrdi da nije došla u Kraljevicu s konačnom odlukom, dok roditelji djece iz Doma Oštro protestiraju zbog toga što ih nitko nije pozvao na važan sastanak s predstavnicima vlasti



Iako je Centar za rehabilitaciju djelomično preuredio prostore na trećem katu zgrade na Brašćinama, kamo bi se trebali preseliti korisnici iz Doma Oštro, o eventualnom preseljenju ne postoji konačna odluka. To je jučer prilikom posjeta Domu Oštro ustvrdila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić koja je zajedno sa suradnicima sudjelovala na cjelodnevnom sastanku u Domu.



U Domu Oštro smješteno je 16 djece u trajnom i dvoje djece u poludnevnom boravku, a iako je ravnateljica Centra za rehabilitaciju dan prije jučerašnjeg sastanka susret s predstavnicima Ministarstva ocjenila kao usvajanje operativnog plana preseljenja korisnika Doma Oštro u Rijeku jučer se i ona ususglasila da odluka o preseljenju nije konačna.


– Ono što je meni kao ravnateljici Centra najvažnije je sigurnost djece. Ministarstvo i Centar za socijalnu skrb rade rješenja, a mi pružamo uslugu. Jučer smo o svakom djetetu ozbiljno razgovarali, a konačnu odluku donijet će Ministarstvo i Centar za socijalnu skrb, istaknula je Saršon.





Odluka Stručnog vijeća


– Zaista nisam došla ovdje donijeti nikakvu odluku. Ne volim donositi odluke za nešto što sama ne vidim i o čemu se ne informiram. Ovo je bio radni sastanak predstavnika ministarstva, zaposlenika i roditelja djece, a razgovaralo se o organizacijskim problemima. Nikakva rješenja i konačne odluke nismo donosili. Cilj je bio iznijeti mogućnosti i planove. Svakako da su roditelji izuzetno zainteresirani za organizaciju rada ustanove i mi ih doživljavamo kao partnere. Isto je tako činjenica da je čak i zakonski predviđeno da u upravnim vijećima naših ustanova sjedi jedan predstavnik korisnika, u ovom slučaju roditelja. Trebamo se usuglasiti, a kakva god bila odluka nećemo svi biti jednako zadovoljni, ali ćemo donositi odluke koje će biti najmanje štetne, istaknula je ministrica.


Bez obzira što konačna odluka još uvijek ne postoji roditelji korisnika Doma Oštro protive se bilo kakvom preseljenju djece, pogotovo ne na Brašćine, gdje bi djeca s višestrukim teškoćama bila smještena na trećem katu te bi dijelila zgradu s odraslim osobama s teškoćama u razvoju. Preseljenju se protive i članovi Stručnog vijeća Doma za djecu i mladež Kraljevica-Oštro koji su prije godinu dana resornom ministarstvu uputili dopis i jasno izrazili neslaganje i nepodržavanje ideje i odluke ravnateljice Centra za rehabilitaciju Rijeka Gordane Saršon o preseljenju korisnika u Rijeku.


U svom dopisu članovi stručnog vijeća upozorili su Ministarstvo da se djeca planiraju preseliti na treći kat Centra u prostor planiran za odrasle osobe s autizmom. Kao i roditelji i djelatnici Doma ističu mnogostruke prednosti postojeće lokacije navodeći kako su u obnovu Doma Oštro uloženi veliki iznosi proteklih godina i stvoreni savršeni uvjeti, a sadržaje u neposrednoj okolici doma korisnici koriste svakodnevno i neophodni su za njihov harmoničan razvoj.


Kraljevica protiv preseljenja


Stav roditelja jučer je podržala i gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić koja je također prisustvovala sastanku.


– Mislim da su se roditelji s pravom uzbunili jer organiziran je sastanak s prijedlogom da se ustanova na ovom mjestu ugasi. Barem sam tako iz materijala mogla iščitati. Naravno da roditelji koji ovdje imaju djecu, a znamo da su to djeca koja imaju jedno od najtežih oštećenja, uznemireni tom činjenicom. U ovom trenutku ne mogu puno reći, no Grad Kraljevica protivi se preseljenju prvenstveno zbog štićenika, ali i zbog toga što postoji duga tradicija suživota s osobama s invaliditetom. Mi bismo tu tradiciju htjeli zadržati i mislim da je ovaj prostor na Oštrom jedinstven u Hrvatskoj i prekrasno uređen. Mislim da će ministrica u konačnici odlučiti da se ova ustanova ne seli te da bi ovaj prostor trebali dodatno oplemenjivati i uvesti nove sadržaje. Smatram da za to imamo mogućnosti i da lokalna samouprava to može podržati. Međutim ključnu riječ u tome nemamo, nismo osnivači, a ni vlasnici zgrade. No, moram napomenuti da je već prije dvije godine bilo govora o tome da se ustanova ugasi i to je zaustavljeno. Preseljenje i gašenje ustanove nije dobar potez ni za štićenike ni za lokalnu zajednicu, upozorila je Turina Đurić.


Ignoriranje roditelja


Ono što su roditelji jučer zamjerili je i činjenica da zapravo na sastanak nisu bili pozvani, već su samoinicijativno došli, a kako je istaknula majka djeteta smještenog u Domu Oštro Larisa Vujić, roditelji su ti kojih se preseljenje tiče.


– Smatram da su nas trebali pozvati. Slučajno smo čuli za sastanak i došli. Nitko nas ni o čemu ne obavještava, sve nam se radi iza leđa. Protiv toga smo da se djecu seli iz ovakvog doma koji je za njih obiteljski dom na koji su navikli. Seli ih se u prostor s odraslima i to prostor koji nije za njih primjeren. Nije u redu da djeca s posebnim potrebama budu smještena u zgradi s odraslima s posebnim potrebama. Naša bi djeca preseljenjem puno izgubila, jer ovdje imaju blizinu mora, šetnicu, park i okoliš na koji su navikli. To su djeca koja se teško navikavaju na nekakve promjene. Radi se o djeci koja kod kuće nisu funkcionirala, a danas funkcioniraju. Zadovoljni smo načinom na koji se radi s njima. Što bi dobili preseljenjem na treći kat zaista ne znam, kazala je Vujić.


Neprimjereni uvjeti


Slično je mišljenje iznijela i majka trinaestogodišnje korisnice Doma Iva Udović čija je kćer već četiri godine smještena na Oštrom.


– Očigledno da su se neke odluke počele donositi bez da su se roditelji konzultirali. Mislim da bi mi kao roditelji trebali biti uključeni. Samo preseljenje jako je stresno za našu djecu. To su djeca kojoj ako za sat vremena pomaknete vrijeme ručka nastane panika. Nisam protiv samog preseljenja kada bi to bilo na bolju lokaciju, ali smatram da će djeca izgubiti puno jer će biti zatvoreni na trećem katu, bez primjerene okućnice. Međutim, prvenstveno se protivim tome da moja kćer koja ima 13 i pol godina, a na razini je djeteta od godinu i pol bude smještena s nekim od 50 godina, zaključila je Udović.