Razvrstavanje smeća još je na dobrovoljnoj bazi

Odvajanja otpada: Čistoća u kontejnere uložila milijune, ali projekt još nije zaživio

Ljiljana Hlača

U kontejnere za razvrstavanje riječka Čistoća uložila je do sada gotovo pet milijuna kuna / Foto: I. TOMIĆ

U kontejnere za razvrstavanje riječka Čistoća uložila je do sada gotovo pet milijuna kuna / Foto: I. TOMIĆ

Zakon je donijet, ali dok se ne donesu podzakonski akti koji će detaljnije definirati obveze komunalnih društva, samih građana, definirati kazne i kontrolu odlaganja – sve nažalost za sada funkcionira na volji građana da ekološki postupaju



RIJEKA » Komunalno društvo Čistoća uložilo je do sada gotovo pet milijuna kuna za kupnju kontejnera za odvajanje otpada, postavilo ih na riječke ulice (doduše ne baš na sve), a Zakon o održivom gospodarenju otpadom stupio je na snagu još u srpnju prošle godine. No, Riječani u potpunosti ne odvajaju otpad. Da je uistinu tako, dovoljno je pogledati unutrašnjost zelenih kanti u koje se baca komunalni otpad u centru grada, a u kojem bi trebao ići uglavnom bio otpad iz kućanstva. Ali u njima ima svega i svačega pa i onog što se moglo odvojiti. 


  Je li pred nama visoki ekološki test te preuzimanje nekih europskih navika koje u potpunosti ne možemo ispoštovati? Mnogi će nadodati još i to da ima vremena da se uhodamo, budući da Republika Hrvatska tek do kraja 2018. godine mora uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. A to uključuje razvrstavanje otpada na mjestu nastanka, sanaciju svih postojećih odlagališta otpada i izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj.  

Postupno


U Čistoći ističu da su zadovoljni čistoćom onog smeća koje se do sada prikupilo na novi način, a na upit jesu li zapravo građani obvezni započeti s odvajanjem vrijednih frakcija otpada, naglašavaju da su prema Zakonu o održivom gospodarenju svi dužni odvajati smeće na mjestu gdje nastaje, ali dok se ne donesu podzakonski akti koji će detaljnije definirati obveze komunalnih društva, samih građana, definirati kazne, kontrolu odlaganja – sve nažalost za sada funkcionira na dobrovoljnoj bazi odnosno volji građana da ekološki postupaju. Kada će se donijeti ti akti, ovisi o Ministarstvu. U ovom riječkom poduzeću ističu da će se ta navika u građana razviti postupno. Riječ je zapravo o dugotrajnom postupku, u kojem će važnu ulogu imati dvije stvari – edukacija i isticanje kazni. 


  – Sam centar grada Rijeke već je sada u potpunosti pokriven spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada, na ponekim mjestima i frekventnije od zakonski propisanih 300 metara minimalne udaljenosti od korisnika, a za svega nekoliko mjeseci i cjelokupno područje koje pokrivamo bit će opremljeno za nova pravila odlaganja smeća, saznajemo u Čistoći, koja velike nade polaže i na uvođenje dvaju mobilnih reciklažnih dvorišta te izgradnju podzemnih spremnika u centru grada za odvajanje smeća. Spremnici bi se nalazili na desetak gradskih lokacija, koje se još utvrđuju.  

Mobilna dvorišta


– Mobilna reciklažna dvorišta bit će uskoro predstavljena javnosti, riječ je o projektu vrijednosti 1.138.000 kuna bez PDV-a, a s 40 posto sredstava podržao ga je Fond za zaštitu okoliša. Mobilna dvorišta cirkulirat će riječkim kvartovima i prikupljat će razne vrste otpada – od žarulja i baterija pa do stakla, kartona i slično. Podzemni spremnici tek su u planu i detalji o tom zahvatu bit će naknadno objavljeni, kažu u Čistoći, koja nastavlja s edukacijom. Do sada su info leci podijeljeni na više od 62.500 riječkih adresa, a u narednih nekoliko mjeseci postavljat će se edukativni plakati po stambenim zgradama i uspostaviti eko pultovi.


Opširnije u današnjem tiskanom izdanju Novog lista…