Natjecanje

Održana utrka „100 milja Istre“: Ingrid Nikolesić i Marin Mandekić prvaci u trailu

P. N.

Ingrid Nikolesić / Foto Torpedo runners

Ingrid Nikolesić / Foto Torpedo runners



Ovogodišnje, sedmo izdanje globalno prepoznate ultratrail utrke „100 milja Istre“, od 11. – 14. travnja u Umagu je okupilo 1.800 sudionika iz 51 države svijeta koji su se natjecali u četiri discipline, odnosno utrci 100 milja-crvenoj stazi od 168 km na kojoj visinska razlika iznosi +6.539 m; plavoj utrci na 110 km uz +4.394m visinske razlike; zelenoj trasi od 67 km i +2.441 m visinske razlike te na žutoj stazi od 41km i +1.129 m visinske razlike.


Ove godine natjecatelje najdužih, utrka na 168 i 110 km koje su startale iz Labina i Lovrana, pratile su iznimno loše vremenske prilike, odnosno snijeg, led, niska temperatura i vjetar, zbog čega ostvareni rezultati nedvojbeno imaju dodatnu vrijednost.


Utrka na 110 km ujedno je bila i 3. prvenstvo Hrvatske u trailu na kojemu je titula nacionalne prvakinje pripala Riječanki, članici Atletskog kluba Sljeme, Ingrid Nikolesić,  koja inače trči i u Torpedo Runnersima, a u muškoj konkurenciji Marinu Mandekiću iz Atletskog kluba Kvarner.


100 milja Istre, volonteri s pobejdnikom utrke na 168 km, Foto Torpedo runners


100 milja Istre, volonteri s pobejdnikom utrke na 168 km, Foto Torpedo runners





„Nakon desetak godina aktivnog trčanja, ova je titula kruna moje trkačke karijere, tim više jer sam se puno puta penjala na postolja, ali uglavnom cestovnih utrka; od 5 km do maratona. Bila sam i na postoljima raznih trail utrka, ali nikada ovako dugih. Ovo je moje prvo postolje u ultratrail utrci ovog kalibra koja je bila ogroman izazov. Zahtijevala je iznimnu fizičku, ali i mentalnu pripremu, tim više što vremenske prilike nisu bile na našoj strani. Startali smo iz Lovrana, u 22 sata, nakon čega je slijedio Vojak, uz snijeg, led, vjetar, kišu, hladnoću; zapravo pravu mećavu. Ovom utrkom nisam samo stekla titulu nacionalne prvakinje u trailu, već pobjedu nad samom sobom, s obzirom da ponekad nisam vjerovala da uistinu mogu postići ovakav rezultat“, kazala je Nikolesić zahvalivši se pritom svom treneru u AK Sljeme, Draganu Jankoviću.


Uz Ingrid Nikolesić, u ovogodišnjim utrkama manifestacije „100 milja Istre“ sudjelovalo je još trinaest pripadnika Torpedo Runnersa i to uglavnom na utrci od 41 km koja je startala u Motovunu, a cilj joj je, kao i svim ostalim utrkama, bio u Umagu. Među njima su bili Martina Brala, Robert Koprivnjak, Marina Supičić, Ksenija Pehar, Davorka Peran, Dajana Bašić, Martina Gerbec Matić, Ivana Morić, Simona Vučinić Gržinić, Jelena Matić i Paula Peršić Štefanek.


Većina je trail ove dužine trčala prvi put. Najbrža među njima na žutoj stazi bila je Jelena Matić koja je od Motovuna do Umaga stigla za 5:29:05 sati.


„Ne mogu reći da je bilo lako, ali sada, kada su se dojmovi slegli, sve bih ponovila, a utrku svakako preporučila svima onima koji nisu trčali tim istarskim stazicama. Da, teško je, ali prođe, a zadovoljstvo i ljepota proživljenog ostaje. Pamtim samo ono pozitivno i lijepo. Usponi su teški, ali smo ih svladali- korak po korak. Problem je predstavljalo jedino blato, zbog kojega na nekim dijelovima nismo mogli hodati, a kamoli trčati. Najteže mi je bilo na onom ravnom dijelu od Buja do Umaga. Imala sam osjećaj da vrijeme na toj dionici stoji“, izjavila je Jelena nakon utrke, dodavši da su joj navijači, a posebice njeni Torpedosi, na svim okrjepama bili velika motivacija, potpora i vjetar u leđa.


Najbrži član Torpedo Runnersa na zelenoj stazi od 67 km bio je Ivan Ivekić kojemu je od Buzeta do Umaga, uz visinsku razliku od 2.441 m trebalo 8:59:43 sati, a Marku Grgačeviću 9:20:40 sati.


100 milja Istre, Ivan Ivekić, Foto Torpedo runners


100 milja Istre, Ivan Ivekić, Foto Torpedo runners



„Najzahtjevniji dio ove utrke bio mi je od Motovuna do Grožnjana, jer su se tu nizali uspon za usponom. U Bujama, nadomak cilju, pomislio sam da slijedi najlakših 12 km. No, prevario sam se, jer mi je baš taj dio bio najteži. Pala je noć, a onoj ravnici nikako nisam vidio kraja. U jednom trenutku čuo sam glasove onih koji su trkače dočekivali u cilju, ali sam imao osjećaj da im se ne približavam. Dugo sam trčao, a ti glasovi su uvijek bili na istoj udaljenosti, daleko. No, onog trenutka kada sam utrčao u cilj, zaboravio sam sve napore, posebice kada sam ugledao poznata lica koja su me satima strpljivo čekala i koja uvijek daju veliku snagu; lica mojih prijatelja iz Torpedo Runnersa“, rekao je Ivekić.


Podsjetimo kako je ovogodišnji pobjednik ultratrail utrke duge 100 milja (168 km) Japanac Kazufumi Ose (18h38min), dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Slovenka Katja Kegl Vencelj (23h16min). Utrku dugu 110 km, sa startom u Lovranu, osvojili su Aleš Sedlàk iz Češke (11h53min) i Ingrid Nikolesić iz Hrvatske (14h32min). Prvoplasirani u utrci na 67 km od Buzeta, ove je godine u muškoj konkurenciji Matic Čačulovič iz Slovenije (5h43min), a u ženskoj Marcela Mikuleckà iz Češke (7h47min). Ovogodišnji pobjednik utrke na 41 km, sa startom u Motovunu, u muškoj je konkurenciji Helio Fumo iz Portugala (2h55min), a u ženskoj konkurenciji Barbara Trunkelj iz Slovenije (3h26min).


100 milja Istre, Jelena Matić, Foto Torpedo runners


100 milja Istre, Jelena Matić, Foto Torpedo runners



Ovogodišnja, najveća međunarodna trail utrka u Hrvatskoj, prema riječima direktora utrke Alena Paliske, bilježi brojne rekorde u svim segmentima o čemu, između ostalog, svjedoči i Sajam sporta, gdje je brojnim posjetiteljima i sudionicima navedenih utrka tridesetak izlagača predstavilo novitete u segmentu outdoor sportske opreme i preparata.


Za istaknuti je kako posebnost ove utrke predstavljaju volonteri, jer su uglavnom svi trkači, pa stoga ne čudi što najbolje prepoznaju i razumiju potrebe natjecatelja ove utrke koja se, prema mišljenju većine sudionika, svrstava među najbolje organizirane utrke u Hrvatskoj.


100 milja Istre, Ingrid u cilju, Foto Torpedo Runners


100 milja Istre, Ingrid u cilju, Foto Torpedo Runners