Obljetnica Republike Kosovo

Održana akademija ‘Albanski pokret u Hrvatskoj’

Sandy Uran

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Panelisti akademije bili su: umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan, prof.dr.sc. Martin Berishaj, prof. Xhafer Jashari, predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj Ton Marku i branitelj Ivica Briški



RIJEKA Zajednica Albanaca PGŽ i Vijeće albanske nacionalne manjine PGŽ u gradskoj Vijećnici povodom 10. godišnjice od osnutka Republike Kosovo organizirali su akademiju pod nazivom »Albanski pokret u Hrvatskoj i doprinos hrvatskih Albanaca dani za Kosovo«.


Panelisti akademije bili su: umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan, prof.dr.sc. Martin Berishaj, prof. Xhafer Jashari, predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj Ton Marku i branitelj Ivica Briški.


Predavanju na temu o povijesti nastanka Republike Kosovo nazočila je i saborska zastupnica pet nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj te veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj nj. e. g. Gezim Kasapolli.




Ovom prigodom Lekaj Prljaskaj i Kasapolli prisutnima su se obratili prigodnim govorom. Tribinu o povijesnim trenucima kad se stvarala Republika Kosovo inaugurirao je predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj Ton Marku koji je na albanskom jeziku govorio o prijelomnim povijesnim trenucima, te o političarima koji su odigrali važnu ulogu u tom povijesnom procesu.


Prof. dr. sc. Martin Berishaj na vrlo dojmiljiv način ispričao je kako su se odvijale pojedine akcije osnivanja države Kosovo i osnivanju Demokratskog saveza Kosova u Hrvatskoj. Branitelj Ivica Briški i umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan u svojim su govorima naglasili ulogu branitelja iz redova Albanske manjine u Hrvatskoj koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i odali im počast.


Prof. Xhafer Jashari također je govorio o važnim povijesnim trenucima, te je pokazao i neke od iznimno važnih povijesnih dokumenata, a potom je prikazan i video snimak s pogreba hrvatskih branitelja Albanske nacionalnosti poginulih u Domovinskom ratu.