Operacija Sovjak

Odobrena sanacija crne jame Sovjak , ali uz niz primjedbi: Natkrivanje na razmatranju, otrov u ”izvoz”

Andrej Petrak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ministarstvo je donijelo rješenje da je predložena sanacija crne jame sa 150.000 kubika industrijskog otrova prihvatljiva za okoliš. Pritom su dio sugestija mještana usvojili, a još se čeka elaborat Građevinskog fakulteta koji će se ispitati mogućnost natkrivanja prostora jame za vrijeme sanacije



VIŠKOVO  Ministarstvo zaštite okoliša donijelo je rješenje da je predložena sanacija crne jame Sovjak u Viškovu, u koju je do 1990. deponirano 150.000 kubičnih metara industrijskog otrova, prihvatljiva za okoliš, na temelju mišljenja savjetodavnog stručnog povjerenstva, a jedini član tog povjerenstva koji je glasovao protiv bio je predstavnik Općine Viškovo Sanjin Vranković.


On smatra da zahvat nije prihvatljiv za okoliš i glasovao je protiv predloženih mjera i plana i programa praćenja stanja okoliša. Rješenje sanacije Sovjaka koje je odabrano kao najprihvatljivije predviđa: vađenje uslojenog opasnog otpada iz jame, te stabilizaciju mekog katrana vapnom i pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji. Obrada bi se prema rješenju obavljala na otvorenom, a tako obrađeni stabilizirani meki katran zajedno sa slojem plutajućih ugljikovodika bio bi na koncu odvezen na konačnu obradu i spaljivanje u spalionice van Hrvatske. Jama bi potom bila napunjena inertnim materijalom prirodnog porijekla, a planirano je i završno hortikulturno uređenje kako bi se jama uklopila u okolnu vegetaciju. 


Videonadzor radova


– U povjerenstvu sam se zalagao za prijedloge koje su Općina, stranke, udruge i pojedinci iz Viškova istaknuli u javnoj raspravi. U rješenju Ministarstva nije usvojen dio mjera i prijedloga koje je Općina predložila tijekom javne rasprave o Studiji o utjecaju na okoliš sanacije jame Sovjak. U bitnome se odnose na mogućnost natkrivanja vanjskih radnih prostora i samog prostora jame za vrijeme trajanja sanacije, monitoringa nad sastavom otpada prilikom izvođenja radova te obustave radova u ljetnim mjesecima kad se očekuju najveći utjecaji sanacije na kvalitetu zraka, objasnio je Vranković, dajući informaciju vijećnicima na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Viškova.




Naglasio je da se vodio činjenicom da svojim radom ne dovede u pitanje sanaciju kao nužnu potrebu, niti mogućnosti financiranja iste iz sredstava fondova Europske unije. – Smatram da su svi moji zahtjevi u tom smislu bili primjereni i stručno opravdani, te da je bi se njihovim usvajanjem upravo postigao pozitivan utjecaj na projekt sanacije, stanovništvo i okoliš u cjelini, rekao je Vranković.


Rješenje Ministarstva potpisao je u siječnju još bivši ministar Mihael Zmajlović, a o svemu su novog ministra Slavena Dobrovića predstavnici Općine upoznali tijekom nedavnog njegova posjeta Viškovu, kada je u društvu čelnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Muellera posjetio lokaciju Sovjaka, čiju će sanaciju voditi Fond.


– Načelnica Sanja Udović i ja aktualizirali smo zahtjeve vezano za neuvažavanje prijedloga iznesenih tijekom javne rasprave te je zaključeno da će se razmotriti mogućnost natkrivanja vanjskih radnih prostora i samog prostora jame za vrijeme trajanje sanacije. Takva mogućnost bit će utvrđena izradom stručnog elaborata Građevinskog fakulteta u Zagrebu i očekujemo da će nas uskoro izvjestiti o tome što se utvrdilo tim elaboratom, objasnio je Vranković, koji je ministru i direktoru Fonda izrazio zabrinutost zbog neuvažavanja zahtjeva za monitoringom otpada, koji bi se trebao vršiti tijekom izvođenja radova.


– Zaključeno je da će se kroz natječajnu dokumentaciju  budućem izvođaču definirati obveza monitoringa sastava otpada i analiziranja. Obaviješteni smo i da će zahtjev za video nadzorom nad izvođenjem radova biti uvršten u troškovnike radova i natječajnu dokumentaciju kao obveza izvođača u organizaciji gradilišta, dodao je Vranković.


Prihvaćena je i njegova sugestija da se izradi mobilna aplikacija, koju bi stanovnici mogli instalirati na svoje telefone te odmah dobiti informaciju o kvaliteti zraka i tijeku sanacije u realnom vremenu.


– Aplikacija bi se koristila kao dodatni način obavješćivanja mještana o mogućim prekoračenjima koncentracija štetnih emisija ili sličnim situacijama za vrijeme sanacije. Slične aplikacije koriste se u većini europskih gradova u kojima su prisutne povećane koncentracije onečišćenja zraka, objasnio je Vranković.


 Zaključio je da se tijekom rada povjerenstva i kasnijom intervencijom kod novog ministra i direktora Fonda nešto uspjelo postići, no da su ključne stvari poput natkrivanja prostora sanacije i dalje otvorene.


– Najveći dio, 90 posto  naših primjedbi  ipak je uvršteno u rješenje, a uspjeli smo se izboriti i za to da nema noćnog rada i da se obavjesne ploče postave na glavne prometnice, objasnio je Vranković.


Pohvale Vrankoviću


Njegovo su izvješće svi klubovi vijećnika pohvalili te zahvalili Vrankoviću na ozbiljnom i predanom radu. HDZ-ov Luka Matanić smatra da je malo reći hvala te da bi Vranković sigurno dobio otkaz da je radio u državnoj instituciji, nakon što je odbio glasovati onako kako su veliki umovi glasali. U raspravi što  dalje, prihvaćen je prijedlog da se pričekaju rezultati studije zagrebačkog Građevinskog fakulteta, koji ispituje mogućnost natkrivanja radnog prostora tijekom sanacije, a potom bi vijećnici i načelnica trebali nastupiti zajednički prema institucijama.


Iz Eko stožera su predložili da načelnica uputi zahtjev Fondu da ne podnese zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, a smatraju i da bi trebalo organizirati okrugli stol na temu otvorene ili zatvorene sanacije Sovjaka, gdje bi se prezentirala i iskustva sanacije gurdonske jame u susjednoj Sloveniji. No, drugi vijećnici nisu bili za ovakva pojedinačna istupanja. – Svi zajedno trebamo raditi u cilju zaštite okoliša i mještana.  To nam je na prvom mjestu i zato bi trebali sazvati zajednički sastanak svih klubova vijećnika i ondje odlučiti kako zajednički istupiti, predložio je Matanić, s čime se složila i predsjednica Vijeća Jagoda Dabo, a zajednički stav pozdravili su i iz Eko stožera.