Državna matura

Odlični rezultati: Riječki gimnazijalci u društvu najboljih

Ingrid Šestan Kučić

Djelatnici svih riječkih gimnazija ističu kako su takvi rezultati očekivani, jer stopostotno ostvarenje bodova uobičajena je stvar u tim školama



RIJEKA Sumiranje rezultata državne mature ponovo je pokazalo da riječki gimnazijski programi imaju učenike koji su iz pojedinih područja najbolji u Hrvatskoj, a djelatnici svih riječkih gimnazija ističu kako su takvi rezultati očekivani, jer stopostotno ostvarenje bodova na maturi uobičajena je stvar u tim školama. Tako su maturanti Gimnazije Andrije Mohorovičića Ivan Čamber i Al Depope iz te gimnazije izašli sa sto posto ostvarenih bodova na ispitu iz fizike, dok je maturantica Ivana Žužić s 97,5 bodova ostvarila je najbolji rezultat u državi iz informatike, a Nika Nonveiller ima pak sto posto ostvarenih bodova na ispitu iz matematike B-razine.


Među iznimne uspjehe u toj školi ubrajaju i maturanta Jakova Smešnya koji je ostvario treći najbolji rezultat u državi iz kemije s 98 posto ostvarenih bodova te je jedini riječki predstavnik na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja će se u kolovozu održati u Azerbajdžanu. Ispitna koordinatorica za državnu maturu Gimnazije Andrije Mohorovičića Fedora Vidas Dejhalla kaže kako nije riječ o iznenađujućim rezultatima učenika te škole.


Izravni upis


– Uvijek imamo ovakve rezultate, a prijašnjih godina bilo je još više uspješnih učenika. To je kod nas uobičajeno, pogotovo u području matematike i fizike. Uvijek se možemo pohvaliti našim učenicima koji nerijetko zahvaljujući svojim uspjesima ostvaruju i pravo izravnog upisa na Fakultet elektrotehnike i računalstva, kaže Vidas Dejhalla.




Dodajući kako učenici te gimnazije i u daljnjem školovanju ostvaruju iznimne rezultate Vidas Dejhalla napominje da su iz Gimnazije Andrije Mohorovičića izašli i učenici koji su paralelno završili dva fakulteta, a ukoliko se ne odluče za nastavak školovanja na zagrebačkom Sveučilištu gdje najčešće uz FER biraju upis i na Prirodoslovno-matematički fakultet onda ostaju na riječkom Sveučilištu te su im u vrhu interesa studiji matematike i fizike te programi tehničkog fakulteta, ali i jezični studiji.


I Prva riječka hrvatska gimnazija na ovogodišnjoj je državnoj maturi iznjedrila prvake generacije, a riječ je o maturantici Sari Štitić koja je prva u državi na ispitu iz engleskog jezika – A razina te o njenoj kolegici Marti Zorić koja je isti rezultat postigla iz francuskog jezika na A razini, dok je Jana Milošević prva u Hrvatskoj iz matematike na B razini. Njihov uspjeh, ispitnu koordinatoricu Draganu Franjić također nije iznenadio, jer kako ističe i prošle godine iz engleskog je jezika ostvaren isti uspjeh.


Probna matura


Najbolji rezultat iz engleskog jezika nije iznenadio ni samu Saru Štitić jer kako priča riječ je o predmetu koji je zavoljela još u osnovnoj školi i koji je joj uvijek bio među omiljenima.


– Očekivala sam dobar rezultat na državnoj maturi, iako nisam mislila da ću baš sve točno riješiti. Puno mi je pomogla probna matura koju je organizirala profesorica engleskog, jer je napravila simulaciju prave mature i znala sam kako će to izgledati. Za sam ispit nisam se ništa posebno pripremala, ali sam kontinuirano učila kroz sve godine srednje škole. Engleski sam jezik zavoljela još u osnovnoj školi zahvaljujući profesorici. Sudjelovala sam i na natjecanjima, a kasnije sam upisala jezičnu gimnaziju i nastavila učenje jezika, priča Sara.


Iako engleski jezik ima u malom prstu njeno će školovanje krenuti u sasvim drugom smjeru, jer je upisala Građevinski fakultet.


– Bilo bi super studirati engleski jezik, ali ne vidim tu baš neku budućnost. Idu mi i matematika i fizika pa sam odlučila upisati građevinu. Vjerujem da će mi jezici koristiti u svakoj struci, zaključuje Sara.