Ispitivanje

Odlična vijest za kupače: More za kupanje na riječkom području izvrsne kakvoće

Barbara Čalušić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

RIJEKA  Posljednje istraživanje kakvoće mora Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na riječkom je području i otocima pokazalo izvrsnu kakvoću mora na svim plažama na kojima su obavljena mjerenja. Ovaj tjedan ispitivale su se točke na otocima i priobalju istočno od Rijeke uključujući i plaže na Pećinama.Ostatak ispitivanja koji obuhvaća plaže zapadno od Rijeke uključujući i one na Kantridi bit će obavljeno početkom idućeg tjedna. Novi rezultati bolji su od prethodnog ispitivanja koje je polovicom srpnja pokazalo onečišćenja na plaži u Porozini te nekoliko plaža na Krku koje su imale zadovoljovajuću kvalitetu mora. Ostatak ispitivanja trebao bi pokazati je li se popravila kvaliteta mora na plažama Vila Nora, Kantrida Bazen i plaži Kostanj.

– Tijekom proteklog razdoblja koje su obilježile visoke temperature primali smo više prijava s različitih strana. Vrućina je dijelom izazvala cvjetanje mora, dakle ne nužno fekalije, no zahlađenjem i miješanjem mora rezultati ispitivanja ovaj put su bolji, kaže Darija Vukić Lušić, voditeljica Odjela mikrobiologije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.


Ona podsjeća da se ispitivanjem kakvoće mora u prvom redu istražuje prisutnost fekalija u uzorku, što može upućivati na kvarove na kolektoru ili septičkim jamama. No, osim toga onečišćenje može biti čista slučajnost pa tako Vukić Lušić kaže da se uzorak može uzimati u trenutku prolaznog malog onečišćenja koje je mogla stvoriti manja brodica.


– Zato se svako prvo onečišćenje u sezoni smatra prolaznom slučajnošću, ističe Vukić Lušić.