Program društveno poticane stanogradnje

Odgođena gradnja POS-a na Martinkovcu: Grad poništio izbor izvođača, jer su svi – preskupi

Damir Cupać

Postupak javne nabave je poništen jer je cijena najpovoljnije ponude bila veća od osiguranih sredstava pa će se cijeli postupak ponoviti



RIJEKA Iako je gradnja POS-ovih zgrada na Martinkovcu davno trebala početi, to još uvijek nije slučaj. I ne samo da nije počela gradnja, već se ne zna točno ni kada će. Na užas svih onih građana koji su na listi za kupnju POS-ovih stanova.


– Odluka o poništenju postupka javne nabave – izvođenje radova gradnje višestambenih građevina planskih oznaka DP-5 i DP-7 na Martinkovcu u Rijeci, koje se grade po programu društveno poticane stanogradnje donijeta je 24. veljače 2016. Postupak je poništen sukladno Zakonu o javnoj nabavi jer je cijena najpovoljnije ponude pristigle po pozivu za nadmetanje bila veća od osiguranih sredstava za nabavu. Capital ing d.o.o. upravo radi na izmjeni i dopuni projektne dokumentacije izgradnje višestambenih građevina na Martinkovcu, te će se po dobivanju građevinske dozvole pristupiti novom postupku javne nabave i odabiru izvođača radova. Po završetku ovih postupaka bit će definiran početak radova, pojasnio je ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke Vladimir Benac.


Cijena ovisi o veličini


Kada je određena lokacija Martinkovca u Gradu su najavljivali početak gradnje sredinom 2015., a onda se spominjao listopad iste godine kao siguran termin za početak radova. U APOS-u Grada Rijeke izračunali su da će cijena četvornog metra zavisiti od veličine stana, pa će tako kvadrat stana od 90-ak kvadrata koštati oko 8.000, a jednosobnog stana od 50-ak kvadrata oko 8.400 kuna.




Benac je u najavi pojasnio da se planira gradnja dviju višestambenih građevina s ukupno 92 stana s pristupnim putovima i parkirnim mjestima te uređenjem zelenila.


– Gradnja je planirana na neizgrađenom području južno od novoizgrađene benzinske postaje. Vrijednost investicije iznosi 45,6 milijuna kuna, od čega se 33 milijuna odnose na procijenjenu vrijednost građenja koja uključuje troškove izrade projektne dokumentacije, procjenu troškova radova, stručnog i obračunskog nadzora nad gradnjom, vodnog doprinosa i ostalih nespomenutih troškova građenja, dok se preostalih 12,6 milijuna kuna odnosi na vrijednost zemljišta procijenjenu temeljem Odluke o građevinskom zemljištu, procjenu troškova priključenja na komunalnu infrastrukturu, te troškova komunalnog doprinosa, pojasnio je prije nekoliko mjeseci Benac.


No, da bi gradnja stambenih građevina uopće i započela, potrebno je izgraditi komunalnu infrastrukturu. Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević pojašnjava da su završeni grubi zemljani radovi te iskopi na cijeloj trasi stambenih ulica.


Izgradnja ulica


– Izvedeni su na ulicama potporni zidovi i u tijeku je izgradnja kolektora oborinske i sanitarne odvodnje, te je izveden iskop za oborinski rasteretni kolektor i u tijeku je izrada okana rasteretnog kolektora, kao i izrada potpornih armirano betonskih zidova. Na jednoj ulici izvodi se iskop za oborinsku i sanitarnu odvodnju. Radovi se odvijaju sukladno predviđenoj dinamici. Ugovoreni rok za izvođenje radova na izgradnji stambenih ulica je 31. prosinac 2016., navela je Miličević.Procijenjena vrijednost izgradnje stambenih ulica s pratećom komunalnom infrastrukturom iznosi oko 19 milijuna kuna, a financirat će se iz gradskog proračuna, uz sufinanciranje Vodovoda i kanalizacije, Energa i HEP-a.