Prevencija

Od sutra u Rijeci kreće besplatno cijepljenje protiv gripe

Barbara Čalušić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Cjepivo besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene radnike. U ovogodišnjem cjepivu zastupljena dva tipa gripe virusa B te dva virusa tipa A, kao i prošle godine



RIJEKA – Cijepljenje protiv gripe u liječničkim ordinacijama službeno počinje sutra, a jučer je iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prema ambulantama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u cijeloj županiji počela distribucija 26 tisuća doza četverovalentnog cjepiva.


Prednost pri cijepljenju, kao i uvijek, imaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici za koje je cijepljenje besplatno. Ako ostane dio cjepiva koje je osigurao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, moći će se uz nadoplatu cijepiti i ostali građani, koji se također mogu cijepiti i po komercijalnim uvjetima, odnosno da njihov izabrani liječnik nabavi cjepivo preko ljekarne ili veledrogerije.


Djelotvornost cjepiva


Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknula dr. Danijela Lakošeljac iz Službe za epidemiologiju, komercijalna cijena cjepiva protiv gripe trebala bi biti poznata idući tjedan.




– U ovogodišnjem cjepivu su u odnosu na prošlu godinu zastupljena dva tipa gripe virusa B te dva virusa tipa A, kao i prošle godine. Za PGŽ je naručeno deset posto više doza nego prošle godine, kada smo na raspolaganju imali 24.400 doza koje su u cijelosti iskorištene. Teško je govoriti o djelotvornosti cjepiva, budući da se ne zna točno kakvo će biti preklapanje cirkulirajućeg soja gripe i onoga koje je u cjepivu.


Cjepivo je nabavio HZZO u prvom redu za kategorije građana kojima je cijepljenje besplatno, a to su stariji od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici. Kronični bolesnici su svi pacijenti bilo koje dobi s kroničnim obljenjima – pluća, srca, bubrega, metaboličkih oboljenja, kao i sve osobe s oslabljenim imunitetom. Cijepljenje se preporuča korisnicima i zaposlenima u domovima za starije osobe, a posebna je preporuka i osobama koje su u kontaktu s kroničnim bolesnicima.


Trudnicama se također preporučuje cijepljenje, kazala je Lakošeljac, ističući kako su liječnici obiteljske medicine primarni cjepitelji jer poznaju pacijenta i znaju sve indikacije koje pacijent ima na cijepljenje. Osim u primarnoj zaštiti, građani se mogu cijepiti i u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Službi za epidmiologiju od 7 do 19 sati.


Porast interesa


Iako se zadnjih nekoliko godina bilježi porast interesa za cijepljenje, Hrvatska s 360 tisuća naručenih doza još je daleko od 600 tisuća doza i procijepljenosti koju je imala prije više od deset godina. Interes polako raste, no potrošenost cjepiva iznosi 98 posto, što je vrlo visoko. Najčešće se cijepe starije osobe i kronični bolesnici.



Udio starijih osoba u ukupnom broju cijepljenih protiv gripe prošle je sezone iznosio 29 posto, dok je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da njihova procijepljenost iznosi 75 posto.


Prvi slučajevi gripe u pravilu se javljaju u prosincu pa je tako prošle godine prvi slučaj gripe u Hrvatskoj registriran početkom prosinca, da bi se sezona zaključila sa sveukupno 61.202 slučaja gripe. Ono po čemu je protekla sezona posebno odskakala od ranijih je broj smrtnih slučajeva kao posljedica bolesti kojih je bilo sveukupno 107.


Gripa je bolest čiji se simptomi javljaju naglo, a oni su najčešće visoka temperatura, malaksalost i kašalj. Njezino je liječenje simptomatsko te se u pravilu svodi na uzimanje lijekova za snižavanje temperature, tekućine i obavezno mirovanje. Zanemarivanje simptoma može dovesti do ozbiljnih komplikacija, među kojima je najčešća upala pluća.


Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti


Često pitanje koje se može čuti među mlađim i zdravim građanima je treba li se osoba koja se ne ubraja u rizične kategorije cijepiti ili naprosto pustiti svom imunološkom sustavu da odradi svoje kad je u pitanju borba protiv gripe.


– To je potpuno krivi podatak. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. Dapače, mlađe osobe više pobolijevaju jer su starije osobe prošle čitav niz epidemija gripe pa imaju po tom pitanju donekle i imunitet od ranije, poručila je Lakošeljac.