Maškarani vikend

Od rallyja, preko bordanja do plesa, pjevanja i kuhanja

Slavica Mrkić Modrić

I. Tomić

I. Tomić

Maškarani autorally Pariz – Bakar, Carnival Snowboard session, Izbor princa i princeze Riječkog karnevala, humanitarni dondolaški gulaš i palenta, dječje redute i niz drugih programa idućih dana obilježit će maškaranu Rijeku



RIJEKA » Idući vikend i tjedan koji slijedi donose karnevalskoj Rijeci burne dane i noći prožete mnoštvom događanja pod maskom, rečeno je na jučerašnjoj »presici« Riječkog karenevala. Sutrašnji dan možemo nazvati i sportskim karnevalskim danom jer donosi Maškarani auto rally Pariz – Bakar, te Carnival Snowboard Session.


 


 Maškarana kola


Maškarani auto rally Pariz – Bakar, tradicionalna je karnevalska manifestacija što se neprekidno održava još od 1990. godine. Ova parodija na svjetski poznati rally Pariz – Dakar jedinstvena je manifestacija te vrste u svijetu. Razlog tomu je što utrku voze motorizirane maškare i svi sudionici – natjecatelji, njihova pratnja i suci – moraju biti maskirani, a posebna su priča njihova prigodno dekorirana vozila. Rally u sutra kreće s riječkog Pariza u 10.05 sati, na Korzu će se pokazati oko 10.30 sati, nakon čega povorka kreće na daljnje izazove prema Kostreni gdje će biti upriličen prvi ispit spretnosti, a potom na cilju, tj. u Bakru, i drugi.





Humanitarna strana riječkih karnevalista nikom nije novost, pa će, kao i prethodnih godina, maškare krenuti na dobrovoljno davanje krvi. U ponedjeljak, 2. veljače u Domu Crvenog križa, svi zainteresirani maškaroni i maškaronke krv će moći donirati od 14 do 18 sati.



Sudionike rallyja u Kostreni će iznad plaže Stara voda dočekati predstavnici Općine i članovi KG Špažićari, a u Bakru na Masarykovoj obali čelni ljudi Grada i pripadajuće mu turističke zajednice, te Bakarske maškare. U Bakru će biti proglašeni i najbolji sudionici rallyja kako u sportskom, tako i u maškaranom dijelu, te priređena zabava, kazao je Tomislav Šepić iz Autokluba Rijeka, organizatora ove nesvakidašnje sportsko-zabavne karnevalske manifestacije.


  Nakon godinu dana pauze, na Gat Karoline Riječke vraća se i Carnival Snowboard Session. Program ovogodišnjeg CSS-a najavio je Miodrag Toskić, predsjednik Snowboard kluba NINE, koji je kao glavni motiv organizatora naveo želju da se građani upoznaju sa snowboardom, vrlo atraktivnim i zabavnim sportom.


 


 Bordanje na rivi


– Za ovo natjecanje dopremit ćemo oko 100 kubika snijega te uz samo more načiniti snowboard stazu. CSS se vraća u obliku rail sessiona, ali ovoga puta s nešto većom i atraktivnijom stazom na kojoj će 20-ak najboljih europskih snowboardera izvesti svoje vratolomije. I ove godine CSS je uvršten u World Snowboard Tour kalendar. Nakon završetka sportskog dijela koji počinje u 13.15 sati i »vozi« po sistemu red sporta, red zabave, u 20.45 sati slijede koncerti grupa Take it Dee Dee (The Ramones tribute band), Belfast Food i Jonathan, dok je after party organiziran u klubu Makina (Arca Fiumana). Ulaz na koncerte je besplatan, a ako se ostvari prognoza koja kaže da je u Rijeci moguća susnježica, bit će to prava maškarana sportska poslastica na moru, kazao je Toskić.   Niz ostalih programa koji će uslijediti u nadolazećem tjednu najavila je Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice Grada Rijeke.


– U Tower Centeru Rijeka ponovno se biraju novi mali »vladari« Riječkog karnevala. Izbor princa i princeze održava se u nedjelju, 1. veljače na 4. katu Towera s početkom u 16.30 sati, uz Davora Jurkotića kao voditelja te Meštra Tonija i Kraljicu Riječkog karnevala Stellu Paris. Djeca će pred stručnim žirijem i prisutnim posjetiteljima morati uz originalnu masku pokazati i još neku dodatnu vještinu, čime će dvoje od njih zavrijediti mjesto na postolju i krunu. Zbog velikog interesa mališana broj kandidata je ograničen na njih 35, a prijave se primaju na e-mail [email protected]. Za sve ostale maškare, na 2. katu Towera sprema se zabavni program uz karaoke, klaunove, balone i Bijele udovice, kazao je Saša Brusić, zamjenik direktora Tower Centera.



  – Tko se danas poslijepodne ili sutra ujutro nađe na Korzu, mogao bi naići i na skupinu maškara, jer su ta dva dana predviđena za Maškarane promenade – danas od 17 do 19 sati predstavljaju se članovi KU »Čiketi« i Pehinarski feštari, a sutra ujutro od 10 do 12 sati Grobnički dondolaši, koji će nastup iskoristiti i za hvalevrijedan cilj – u suradnji s udrugom Palentar kuhat će gulaš i palentu, te skuhano prodavati u humanitarne svrhe. Pašac i Zamet su u karnevalske dane uvijek puni programa, pa se tako u Domu Pašac večeras u 20 sati organiziraju maškarani tanci, a u nedjelju u 17 sati Maškarani turnir u stolnom tenisu.


Zametske maškare i zvončari u dvorani ŠD Zamet u subotu od 21 sati posvećuju velikim, a nedjelju od 16 sati malim rasplesanim maškarama. Vikend vrvi događanjima za najmlađe maškare – u prostorijama MO Podvežica sutra od 17 do 20 sati bit će upriličeni dječji maškarani tanci, KUC Kalvarija organizira Dječji bal pod maskama sutra i u nedjelju od 17 do 20 sati, a u nedjelju maškarice od 16.30 do 19 sati plesat će i na Botelu Marina, najavila je Boban-Štiglić te dodala kako u prostoru ExPortDelte sutra uvečer nastupa Jole, te da je kraj spomenutog koncertnog prostora postavljen lunapark Charlie, koji radi od ponedjeljka do petka od 13 do 21 sat, a subotom i nedjeljom od 10 do ponoći.



Maškarano KONTanje nova je manifestacija Riječkog karnevala. Ovo gurmansko-kulturno-zabavno događanje odvijat će se od 5. do 15. veljače na mostu pored hotela Continental, te za svaki od jedanaest dana koliko će se »kontati pred Kontom« najavljuje predstavljanja niza restorana i konoba, nakon čega će slijediti koncerti i nastupi DJ-a. Nakon otvaranja Maškaranog kontanja uz Zametske zvončare, gastro show će imati Restoran Ribica, Restoran grill Lovorka, potom dolaze Triperi sa svojom Triperijadom, Čučković brothers sa Svinjarijom vol. 2, Restoran Ronjgi, Konoba Nebuloza, Restoran Stara pošta, Konoba Portić, Wok by Matija, a za zadnji je dan najavljena Karnevalska padela. U glazbenom dijelu nastupaju DJ Woelfl, DJ Smeđi šećer, Kantridersi, DJ Alen Gaćina, DJ Voljen Korić, Lovci na jelene, The Mystic Rose Ensamble, Pinky and the Brain, te je najavljen Carnival Valentine Party i Carnival Brass Session za završnicu.