Miletić šuti nakon "ukora"

Od molitve prije nogometa, do kviza “Super katolik”: Riječki vjeroučitelj dugo već izaziva oprečne stavove

Ingrid Šestan Kučić

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Miletić je elokventan za govor pred masom o obrazovanju. Dobro je govorio, a među govornicima bilo je i onih, koji se, na primjer, protive vjeronauku u školi. To nama nije važno. Svatko ima pravo na svoje privatno uvjerenje, komentira Ana Tuškan



Što o packi Riječke nadbiskupije zbog preuzimanja uloge sindikalnog vođe misli riječki vjeroučitelj Miletić dosad nismo uspjeli saznati, jer na naše uporne pozive nije želio odgovoriti, a s obzirom na to da se Ured za katoličke škole još na početku štrajka prosvjetnih djelatnika oglasio s preporukom da štrajka ne bi trebalo biti iznoseći stav Hrvatske biskupske konferencije, ne čudi da Miletićevo predvođenje bune učitelja nije naišlo na odobravanje.


Međutim, sve što je poručio s pozornice Trga bana Jelačića riječkog je vjeroučitelja pretvorilo u heroja prosvjetara, jer iz perspektive onih koji stoje za katedrom Miletić je rekao neupitnu istinu prozvavši hrvatske učitelje Ligom prvaka.


Vjeroučitelj Marin Miletić često svojim istupima puni novinske stupce, ali i izaziva oprečna stajališta na društvenim mrežama.




Kontroverzni vjeroučitelj svojedobno je po riječkim školama organizirao kvizove Super katolik, a u svečanoj dvorani Prve sušačke gimnazije i večernju svetu misu za ozdravljenje ravnateljice. S potezima koji nailaze na neodobravanje započeo je još na početku vjeroučiteljske karijere koja je krenula u Osnovnoj školi Srdoči gdje je ostao zapamćen po organiziranju nogometnih utakmica uoči kojih je bila organizirana molitva.


Svi sudionici utakmice imali su obvezu prije početka izmoliti »Oče naš«. Takav potez Miletić je pravdao činjenicom da se nogometne utakmice organiziraju u sklopu župnog vjeronauka, no problem je bio u tome što su u njima sudjelovali i učenici drugih vjeroispovijesti čija je dužnost također bila moliti »Oče naš«, a zbog čega je Miletić već na početku karijere punio novinske stupce, ali i naslovnice.


Sindikati kažu kako im nije važno tko od govornika na prosvjedu ima kakva politička stajališta, nego kakav je govornik i što misli o štrajku u obrazovanju.


– Miletić je elokventan za govor pred masom o obrazovanju. Dobro je govorio, a među govornicima bilo je i onih, koji se, na primjer, protive vjeronauku u školi. To nama nije važno. Svatko ima pravo na svoje privatno uvjerenje, mi na to nismo gledali, niti smo pravili razliku među ljudima – objasnila je Miletićev angažman na govornici Ana Tuškan, tajnica Sindikata hrvatskih učitelja. Sindikati su, dodaje, jako zadovoljni njegovim govorom na prosvjedu.