Bolest današnjice

Od depresije u Hrvatskoj boluje 200 tisuća ljudi, a tek svaki četvrti zatraži stručnu pomoć

Barbara Čalušić

Broj osoba s depresivnim poremećajima kontinuirano raste  / Foto Reuters

Broj osoba s depresivnim poremećajima kontinuirano raste / Foto Reuters

U PGŽ-u je lani zabilježen bolnički pobol 72 osobe, a najveći broj oboljelih bio je u dobnoj skupini od 50 do 59 godina. U dnevnoj bolnici KBC-a Rijeka prošle se godine liječila 971 osoba, od čega je gotovo polovica u dobi od 50 do 59 godina. Djece u dobi od 10 do 19 godina bilo je 25, a mladih u dobi od 20 do 29 godina 96



 Svjetski dan zdravlja koji se obilježava u petak ove je godine posvećen depresiji s ciljem podizanja svjesnosti o ovoj bolesti, smanjenju stigme i kvalitetnijem pomaganju oboljelima. »Depresija – razgovarajmo« ovogodišnji je moto Svjetskog dana zdravlja koji će se ovaj i idući tjedan obilježavati u Rijeci nizom akcija koje su jučer najavili predstavnici Primorsko-goranske županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta u Rijeci.


– Iz nepoznatog razloga, broj osoba s depresivnim poremećajima kontinuirano raste od 1910. godine u svim industrijaliziranim zemljama svijeta. Dob nastupa depresije pomiče se prema mlađim dobnim skupinama, a depresivni poremećaji mogu se javiti u širokom dobnom rasponu od dječje dobi pa do starosti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od različitih depresivnih poremećaja pati oko 200 tisuća ljudi, a u PGŽ-u oko 30 tisuća žena i 14 tisuća muškaraca. Postotak neliječenih i neprimjereno liječenih slučajeva izrazito je visok i samo 25 posto osoba potreži stručnu pomoć – upozorila je pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo dr. Đulija Malatestinić.



Merljinda Ljušaj, studentica šeste godine Medicinskog fakulteta u Rijeci najavila je projekt RiStart, tečaj osnovnog održavanja života uz korištenje automatskog defibrilatora kojim se želi omogućiti studentima i osnovnoškolcima stjecanje vještina kojima mogu spasiti nečiji život. Prve osnovne škole u kojima će biti održan ovaj tečaj su Kantrida, Kastav i Dolac.





Gotovo tri četvrtine depresivnih bolesnika razmišlja o samoubojstvu, a između deset i 15 posto realizira svoja razmišljanja o suicidu.


Depresija je čest pratilac različitih tjelesnih bolesti i javlja se u 20 do 45 posto slučajeva malignih boesti, 26 do 34 posto cerebrovaskularnih bolesti, u oko 35 posto slučajeva kronične boli, između 15 do 33 posto slučajeva srčanih udara i u 40 posto slučajeva Parkinsonove bolesti.


U PGŽ-u je u protekloj godini zabilježen bolnički pobol od sveukupno 72 osobe, a najveći broj oboljelih bio je u dobnoj skupini od 50 do 59 godina. U dnevnoj bolnici KBC-a Rijeka prošle se godine liječila 971 osoba od čega je gotovo polovica u dobi opd 50 do 59 godina. Djece u dobi od 10 do 19 godina bilo je 25, a mladih u dobi od 20 do 29 godina 96.


Dr. Helena Glibotć Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo najavila je program ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja koji počinje prezentacijom ove ustanove u četvrtak i predavanjem posvećenom depresiji. Centralna javnozdravstvena akcija održat će se u petak na Korzu gdje će za građane biti organizirano mjerenje tlaka i šećera u krvi, zdravstvenim savjetima, predstavljanjem vježbi za bolje raspoloženje i demnostracijom pružanja prve pomoći za studente i osnovnoškolce, a isti dan u Crikvenici organizira se škola nordijskog hodanja za sve zainteresirane. Sljedeći dan na Krku organiziraju se Dani zdravlja vezani uz prevenciju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a idući ponedjeljak Dani zdravlja održavaju se i u Rijeci.