U iščekivanju ceste Sv. Kuzam-Križišće

Od Rijeke do Krka 20 kilometara za 20 minuta

Darko Pajić

U praksi će barem u srpnju i kolovozu kada su uobičajene turističke gužve biti drukčije. To je potvrdilo i jučerašnje stanje u prometu, naša je novinarska ekipa nešto prije podneva čekala oko 15-tak minuta na prolaz kroz čvor Sv. Kuzam i čvor Bakar 



RIJEKA  Od središta Rijeke na križanju Ulice Slavka Cindrića i ceste D-404, pa sve do Krčkog mosta cesta je duga oko 20 kilometara, a vrijeme putovanja iznosi svega petnaestak minuta ukoliko se koristi cesta D-404 i riječka obilaznica. Nakon puštanja u promet ceste Sv. Kuzam-Križišće Rijeka bi se tako približila Kraljevici i Krčkom mostu na 20-tak minuta vožnje automobilom, Crikvenici na najviše pola sata, a Omišlju također na manje od pola sata. Taj novi prometni pravac ujedno je oko četiri kilometra kraći od alternativnog smjera od središta Rijeke preko Pećina, Kostrene i dalje magistralom do Bakarca i Kraljevice, gdje je i ograničenje brzine manje. 


  Usko grlo


Nakon otvaranja ceste do Križišća stvari bi tako teoretski trebale izgledati, a u praksi će ipak biti drugačije, barem u srpnju i kolovozu kada su uobičajene turističke gužve pogotovo u dane vikenda i smjene turista. Tu konstataciju potvrdilo je i jučerašnje stanje u prometu, jer je i naša novinarska ekipa nešto prije podneva čekala oko 15-tak minuta na prolaz kroz čvor Sv. Kuzam i čvor Bakar, gdje se nalazi usko grlo na istočnom dijelu riječke obilaznice. Istovremeno je cesta Sv. Kuzam-Križišće bila prazna i potpuno dovršena na cijelom potezu izuzev posljednjih 800 metara, gdje su i jučer prolazili deseci građevinskih strojeva i radnika. U subotu rano ujutro asfaltirani su i posljednji metri do spoja prema Krčkom mostu, iako je komisija završila prvu fazu tehničkog pregleda još u petak poslijepodne. Izvjesno je kako će se i danas i sutra na tom dijelu ceste raditi, postavljati horizontalna signalizacija i oprema, kao i da cesta u prometu može biti u ponedjeljak ili utorak, ali bez uporabne dozvole. Ona može biti izdana tek za tri mjeseca, odnosno kada sav posao bude završen.   

Privremeno rješenje


U međuvremenu bi na snazi trebalo biti privremeno prometno rješenje o čemu sutra odlučuje Povjerenstvo u čijem su sastavu predstavnici Ministarstva graditeljstva, Hrvatskih cesta kao investitora, Prometne policije, građevinskih tvrtki koje su gradile obilaznicu i nadzornih organa. U zapisniku s tehničkog pregleda utvrđeno je kako su ispunjeni svi osnovni elementi koje javne ceste moraju ispuniti sa stajališta sigurnosti prometa u smislu stabilnosti objekata i ugrađene opreme, a na tom temelju bi Povjerenstvo trebalo dati odobrenje za prijevremeno otvaranje. Ukoliko se to pokaže točnim dionica Sv. Kuzam-Križišće bila bi otvorena na dvije prometne trake samo za vozila koja putuju od Sv. Kuzma prema Krku, dok će se u obrnutom smjeru koristiti državna cesta kroz Križišće, a prvo uključenje na obilaznicu bilo bi moguće na čvoru Hreljin.