Zarazna bolest

Oboljele osobe zaražene u inozemstvu: Dva nova slučaja ospica na riječkom području

Barbara Čalušić

Radi se o osobi koja je za novogodišnje praznike boravila u Srbiji te je po povratku zarazila i osobu iz svoje okoline. Zaražene osobe su 1987. i 1967. godište te nisu cijepljene protiv ospica. Treći sumnjivi slučaj ima negativan nalaz na ospice, no još uvijek je u obrad



RIJEKA » Na riječkom području potvrđena su dva slučaja ospica, a zabilježen je još jedan sumnjivi slučaj koji zasad još nije serološki potvrđen. Prema riječima voditeljice Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Danijele Lakošeljac, osobe kod kojih je zaraza potvrđena zaražene su u inozemstvu. Točnije, radi se o osobi koja je za novogodišnje praznike boravila u Srbiji te je po povratku zarazila i osobu iz svoje okoline. Zaražene osobe su 1987. i 1967. godište te nisu cijepljene protiv ospica. Treći sumnjivi slučaj ima negativan nalaz na ospice, no još uvijek je u obradi, a radi se o osobi koja je 1979. godište i koja je cijepljenja protiv ospica.


   Cijepljenje protiv ospica u Hrvatskoj se provodi od 1968. godine te se pretpostavlja da je većina starijih osoba tu bolest preboljela, dok se za mlađe generacije smatra da su cijepljene protiv ospica. U najvećem riziku su osobe koje nisu cijepljene, o čemu svjedoče i podaci o oboljelima u ovoj aktualnoj epidemiji. Inače, radi se o cjepivu s tri komponente zaštite – ospica, rubeole i zaušnjaka. Daju se dvije doze, prva u dobi od godinu dana, a druga neposredno prije upisa u osnovnu školu.


   Zadnja manja epidemija ospica u Hrvatskoj zabilježena je 2008. godine, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od prosinca 2014. godine zabilježeno je nekoliko slučajeva unosa ospica iz inozemstva – iz Njemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije, a neki od importiranih slučajeva su rezultirali širenjem infekcije među necijepljenim članovima obitelji, što je dovelo do nekoliko obiteljskih grupiranja ospica. Zabilježeni su pojedinačni slučajevi, za koje se ne može utvrditi jesu li se zarazili u inozemstvu. Posljednji prikupljeni podaci govore o preko 60 oboljelih od ospica u Hrvatskoj, od kojih je dio laboratorijski potvrđen, a dio bolesnika je još u obradi te se službene prijave tek očekuju. Većina bolesnika nije cijepljena protiv ove bolesti.




   U nekim slučajevima ospice razvijaju komplikacije koje ponekad mogu biti vrlo ozbiljne. U Hrvatskoj je kod četvero oboljelih došlo i do upale pluća, a zabilježena je i jedna upala srednjeg uha.


   Kod ospica razdoblje inkubacije traje maksimalno 21 dan. Nakon inkubacije pojavljuju se simptomi – povišena temperatura, respiratorni simptomi poput hunjavice i grlobolje te konjuktivitisa. Četvrtog dana pojavljuje se osip koji se najprije pojavljuje iza uške i na čelu, a onda prelazi na lice vrat, trup i ekstremitete. Osip je gust te nakon dva, tri dana se gubi i koža se počinje perutati. Najveća zaraznost je prije pojave osipa i prva dva dana po osipu.