Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
19. studenoga 2019.
Simbol mjesta

Obnovljena poznata skulptura Frana Kršinića: Ribari se vratili na žal u Bakru

Obnovljena poznata skulptura Frana Kršinića: Ribari se vratili na žal u Bakru
Obnovljena poznata skulptura Frana Kršinića: Ribari se vratili na žal u Bakru
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2018. u 10:46 2018-09-14T10:46:30+02:00

Nedavno je u Zagrebu restaurirana skulptura koja desetljećima krasi obalu Bakarskog zaljeva i žal koji je upravo po njoj dobio ime – Žal ribara

BAKAR Ribari su se vratili na svoj žal u Bakru. Naime, nedavno je u Zagrebu obnovljena, odnosno sanirana i restaurirana skulptura koja desetljećima krasi obalu Bakarskog zaljeva i žal koji je upravo po njoj dobio ime – Žal ribara.

Grad Bakar u svom programu obnove pod nazivom »Bakar centar« sustavno priprema i realizira brojne projekte u cilju obnove, kako samog grada, tako i njegovih kulturnih znamenitosti. Nakon cjelovite obnove bakarske rive, izgradnje ljetne pozornice, obnove Doma kulture u Bakru, crkve Majke Božje od Porta, obnove zgrade MGK, izgradnje Gradske knjižnice, sportske dvorane, nove ceste, bakarskog perila i Jaza, izvora Stenice, kao uostalom još cijelog niza projekata, obnovljene su i međukatne konstrukcije Frankopanskog kaštela, a nedavno i brončana skulptura »Ribari«.

Autorsko djelo Frana Kršinića, akademskog kipara, skulptura smještena na puntinu s tri strane izložena moru prikazuje dvojicu ribara koji izvlače mrežu iz dubina.

– Upravo ova skulptura je na najljepši način prikazala svu ljepotu i snagu ljudskog tijela, primorca, ribara i težaka i njegov težak život. Smještaj bakarskih brončanih ribara i njena izloženost ćudima prirode, jugu, buri suncu i soli prisilili su Grad da poduzme žurne mjere za obnovom ovog značajnog spomenika. Naime, bila su već vidljiva oštećenja na korpusu skulpture i bronci od koje je izlivena i nužna je bila njihova sanacija, kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Dodaje kako se Grad prije bilo kakvih odluka o obnovi skulpture konzultirao sa strukom, detaljno je analizirano sve što je potrebno kako bi se na najbolji mogući način pokrenuli radovi. Nakon dobivanja mišljenja konzervatora, krenuli smo u izradu tendera i raspisivanje javne nabave, a osigurali smo i sredstva u gradskom proračunu. Na natječaju je izabrana Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba. Na ovaj izbor opet smo morali dobiti i suglasnost Ministarstva kulture te je ugovor potpisan i u ugovorenoj vrijednosti od 90 tisuća kuna, kaže Klarić, koji ne sumnja kako će obnovljeni »Ribari« vraćeni u punom sjaju na svoj žal ponovno plijeniti pažnju brojnih posjetitelja Bakra.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.