Sanacija

Obnavlja se krov na Veloj crikvi, projekt je vrijedan pola milijuna kuna

Sanja Gašpert

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Radi se na krovu na desnoj lađi, a da je obnova potrebna, i da taj dio prokišnjava, uočeno je lani za vrijeme obnove freski



RIJEKA Nastavlja se obnova starodrevne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu, poznatije kao Vela crikva, najstarije župne crkve u gradu Rijeci. Ovih su dana započeli radovi na obnovi krova na desnoj lađi koji će potrajati mjesec dana, do sredine ožujka.


Prema riječima mons. Sanjina Francetića, župnika župe UBDM, riječ je o projektu vrijednom pola milijuna kuna, koji financira Primorsko-goranska županija sa sto tisuća kuna, dok ostatak sredstava zajednički financiraju Riječka nadbiskupija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


Još ima posla


– Radovi su počeli prije dva dana i prema ugovoru trebali bi trajati tridesetak dana, međutim, to ovisi i o vremenskim prilikama. Radi se na pokrovu koji je počeo prokišnjavati jer su uslijed čestih oborina popucali kanalići, pa je u pitanju i oštećenje žbuke. Da taj dio krova vlaži uočeno je za vrijeme obnove freski. Ustvari, većina radova otkriva nam da još posla treba napraviti u smislu obnove, kaže mons. Francetić.




Prema riječima mons. Francetića, posljednjih 27 godina se intenzivno radi na građevinskoj obnovi crkve, zatim obnovi umjetnina i drugih sakralnih vrijednosti. Prošle je godine završena obnova još dvije kapele desne lađe, kapela sv. Ivana Krstitelja i kapela sv. Križa, pa je sada ta lađa crkve obnovljena u cijelosti. Godinu prije obnovljene su kapela Presvetog Oltarskog Sakramenta i Presvetog Srca Isusova. Očišćeni su i obnovljeni i mramorni oltari i obnovljeni oslici stropova svih četiriju kapela. Radovi su realizirani suradnjom Župe UBDM, Odsjeka za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta i riječkog Konzervatorskog odjela, a financijski su uređenje svih četiriju kapela omogućili Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija, Riječka nadbiskupija i Župa.


Priprema za 2020.


Prilikom predstavljanja do sada učinjenih zahvata na obnovi, mons. Francetić istaknuo je kako se Crkva želi pripremiti za 2020. godinu kako bi mogla pokazati da u Rijeci ima bogatu sakralnu baštinu. U jednoj prostoriji crkve želimo uskoro otvoriti muzej sa sakralnom zbirkom umjetnina koja će ponuditi novi vrijedan kulturni sadržaj u gradu Rijeci. Brojni će umjetnički predmeti iz ove riječke crkve i onih crkava i samostana koji su u povijesti u njezinoj blizini postojali u njoj biti izloženi – kazao je mons. Francetić.


U crkvu Uznesenja Marijina dnevno dolazi oko 300 ljudi iz Rijeke i okolice, a ljeti je posebno posjećena i kao kulturni spomenik. Naime, ova je riječka crkva prava riznica umjetnina i drugih sakralnih vrijednosti. I povijesno je ova crkva izvanredno vrijedna sa svojim počecima koji sežu u 5. stoljeće, riječ je o kontinuitetu sakralnog prostora od kasne antike, od ranog kršćanstva sve do danas.