Turistički adut

Obnavlja se bakarski kaštel: Što se sprema u velebnom frankopanskom zdanju

Sanja Gašpert

Trenutačno se rekonstruira međukatna konstrukcija, a prioritet je izrada konzervatorskog elaborata i projekta cjelovitog uređenja prostora i njegovog stavljanja u funkciju, kaže gradonačelnik



BAKAR – Frankopanski kaštel u Bakru jedno je od značajnijih znamenitosti Grada Bakra. Svojom impresivnom gradnjom na najvišoj točki starog grada s okruglim kulama, puškarnicama, topovima i kamenim portalom gradskih vrata, svakog putnika koji ga ugleda s magistrale ili vijadukta ponad Bakra, upućuje na burnu povijest ovog primorskog grada. Glagoljski natpis nad ulaznim vratima, samo je dodatak priči o Hrvatima i njihovom pismu kao i dugoj povijesti na ovim prostorima. Iako je kaštel prepoznatljiv kao Frankopanski, malo je poznato da su sondiranja temelja ovog kaštela i arheološka istraživanja pokazala da ovo zdanje ima temelje koji sežu još iz Rimskih vremena i da je kroz svoju dugu, ali i burnu povijest, trpio brojne preinake, rušenja i nadogradnje.


Novi sadržaji


– Za njegov konačni izgled, ovakvim kakvim ga danas vidimo, pobrinuo se Grad Bakar u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i to u okvirima projekta Putevima Frankopana. Prije desetak godina krenulo se u sustavnu obnovu ovog objekta – kaže gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić. Dodaje kako se paralelno s obnovom krovišta krenulo i s cjelovitom obnovom vanjske fasade, atrija kaštela i postavljanjem stolarije. U nastavku obnove obavljena su i temeljita sondiranja temelja i zidova kaštela. Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji međukatnih konstrukcija, kao i uređenje sanitarnog čvora kod Kaštela. Radove na međukatnim konstrukcijama izvodi tvrtka Izgradnja d.o,.o. iz Crikvenice i vrijednost radova je 941 tisuća kuna, s PDV-om. U tijeku je ugovaranje radova za nabavu i postavljanje montažnog sanitarnog čvora neposredno uz kaštel, planirane vrijednosti 318 tisuća kuna.


Nakon vanjskog dijela, uređuje se i unutrašnjost kaštela / Foto Sergej DRECHSLER


Nakon vanjskog dijela, uređuje se i unutrašnjost kaštela / Foto Sergej DRECHSLER





– Sa završetkom svih ovih radova stekli su se uvjeti za siguran prihvat gostiju, a što je još važnije za daljnje uređenje kaštela. Trenutno je prioritet izrada konzervatorskog elaborata i projektne dokumentacije za cjelovito uređenje prostora i njegovo konačno stavljanje u funkciju.


Korisno povezivanje


Pored značaja i posebnog ugođaja kojeg predstavlja ova povijesna građevina, cilj je udahnuti mu život novim sadržajima, poput muzeja Grada Bakra, zatim uređenja kapelice sv. Mihovila i svečane dvorane, tu su i brojne prostorije poput zatvora i tamnice, a sam atrij sa šternom i prostorijama pogodan je za održavanje izložbi, kao i svih ostalih kulturnih manifestacija, što će itekako pridonijeti samom kulturnom i turističkom razvoju Bakra – nastavlja gradonačelnik Klarić, ističući izvrsnu suradnju s Primorsko-goranskom županijom koja je nositelj projekta Kulturno turističke rute Putovima Frankopana. Ova ruta obuhvaća 17 frankopanskih kaštela i tri sakralne lokacije. Ukupna vrijednost projekata je više od 61 milijun kuna, od čega su uključena bespovratna sredstava EU u iznosu od 47.306.235 kuna.


– Posebno je važno što se povezivanjem gradova i općina te obnovom i stavljanjem u funkciju kulturne i povijesne baštine stvaraju uvjeti za nove oblike turističke ponude u našem kraju, kao i za potpuno nove društveno-ekonomske vrijednosti koje su do nedavno bile zanemarene i skrivane od javnosti, iako su biseri naše prošlosti, od kojih Bakar ima itekako što ponuditi kako Hrvatskoj tako i europskoj pa i svjetskoj javnosti – kaže gradonačelnik Klarić.