Desetljeće rada

Obljetnica osnutka Dječjeg doma Tić: Pomoć potražilo pet tisuća djece, roditelja i skrbnika

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKAU proteklih deset godina stručnu pomoć u Dječjem domu Tić dobilo je više od pet tisuća djece i roditelja ili skrbnika, a najčešći razlozi dolaska su sumnja na neki oblik zlostavljanja ili zanemarivanja, poteškoće i promjene u ponašanju djeteta nakon doživljenog stresa ili traume, poteškoće u kontaktu djeteta i roditelja kod visoko konfliktnog razvoda te smetnje ponašanja – istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u povodu 10. obljetnice osnutka Doma ravnateljica Tamara Žakula Desnica. Iako u Dom Tić u najvećem postotku dolaze riječka djeca, nije zanemariv ni broj dolazaka iz ostalih hrvatskih krajeva, ponajprije iz Ličko-senjske i Istarske županije, kao i iz drugih primorsko-goranskih mjesta. Uz Zagreb, upravo je Rijeka jedini hrvatski grad koji ima specijaliziranu djelatnost za rad s traumatiziranom djecom, a na godišnjoj razini pomoć u Tiću potraži dvjestotinjak djece i roditelja.


Besplatne usluge


– Grad Rijeka prije deset je godina institucionalizirao stručnu pomoć djeci s iskustvom zlostavljanja, zanemarivanja ili druge vrste doživljenih trauma i na taj je način taj rad podignut na jedan viši nivo. Prije osnivanja Doma, rad sa zlostavljanom i zanemarivanom djecom odvijao se u sklopu savjetovališta Tić koje je osnovano 1998. godine s jednim psihologom, a zbog kontinuiranog porasta broja djece i obitelji koje su tražile pomoć nametala se potreba za povećanjem broja stručnjaka i podizanjem djelatnosti na viši nivo, kazala je Žakula Desnica.


Danas u Tiću radi multidisciplinarni tim stručnjaka koji obavlja tri djelatnosti, a riječ je o poludnevnom boravku za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pružanju savjetodavne stručne pomoći djeci i mladima koji imaju iskustvo ili su pak u riziku za zlostavljanje i zanemarivanje te o ranom otkrivanju i prevenciji zlostavljanja i zanemarivanja. Sve aktivnosti i usluge Tića za korisnike su besplatne i to zahvaljujući financiranju Grada Rijeke, a dio troškova ustanove u manjem postotku pokrivaju i Primorsko-goranska županija te Ministarstvo socijalne politike i mladih. Stavljajući naglasak na preventivne programe Žakula Desnica posebno je istaknula Školu za razvedene roditelje kroz koju je do sada prošlo 230 roditelja te projekt Ambasadori Tića koji već petu generaciju osnovaca uči znanja o jačanju svijesti o vlastitim pravima i odgovornostima.


Nedostaje senzibiliteta




Ističući kako zlostavljanje, zanemarivanje i drugi oblici neprimjerenog ponašanja postoje te da pred tim ne treba žmiriti, već je potrebno poduzeti aktivnosti kako bi tih pojava bilo manje, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da sama činjenica o broju djece koja su u 10 godina potražila pomoć u Tiću najbolje govori o potrebi za osnivanjem te ustanove. Stručna supervizorica Tića Dubravka Kocijan Hercigonja upozorila je pak da sva nezadovoljstva u odrasloj dobi potiču iz djetinjstva te da su zbog toga ustanove poput Tića bitne.


– Žalosno je da osim Rijeke i Zagreba u Hrvatskoj ovakve ustanove ne postoje, a nema razloga za to da ih nema, jer potrebno je samo malo senzibiliteta, kazala je Kocijan Hercigonja.


Voditeljica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Rijeka Mirjana Graovac apostrofirala je dobru suradnju Tića i Zavoda te je upozorila na činjenicu da su današnje obitelji u sve većoj mjeri disfunkcionalne, a roditelji sve nezreliji te je pomoć djeci itekako potrebna.