Bartoja

Obilježen Dan Općine Čavle: Dogradnja škole, Platak i Kaštel najvažniji projekti

Sanja Gašpert

Dobitnici općinskih priznanja s čelnicima Općine / snimio Roni Brmalj

Dobitnici općinskih priznanja s čelnicima Općine / snimio Roni Brmalj

U rekonstrukciju školske zgrade Općina i Županija ulažu 13,3 milijuna kuna, nastavljaju se velika ulaganja i u Platak, a Kaštelu u Gradu Grobniku odobrena su EU sredstva od tri milijuna kuna



Trenutno najvažniji projekt Općine Čavle je rekonstrukcija školske zgrade Osnovne škole Čavle. Uz pomoć Primorsko-goranske županije, ove godine krenuli smo u investiciju vrijednu 13,3 milijuna kuna.


Za manje od godinu dana naša će djeca dobiti novi dio škole s osam učionica, četiri kabineta, dizalom i toplom vezom s postojećom školom, a ono što je najvažnije i zbog čega smo se odlučili za ovaj projekt, imat će dovoljno mjesta i sve potrebne uvjete za bolji i kvaliteniji rad, kazala je to načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić na sinoćnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Čavle, održanoj u sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Bartola, zaštitnika istoimene cerničke župe, koji se ove godine slavi i kao Dan Općine Čavle.


Kao drugi najvažniji projekt Cvitan Polić istaknula je Sportsko-rekreacijski centar Platak, na kojem su u tijeku radovi na proširenju i uređenju županijske ceste te bi u listopadu ove godine trebala biti završena kompletna dionica od parkirališta na Platku do skretanja za Kripanj.





Sinoć su nagrađeni i vlasnici najljepših okućnica i balkona u Općini Čavle. Najljepšu okućnicu ima Josipa Mihelčić, Dolčina 2, druga po redu je okućnica Veljka Reljca, Zastenice 52, a treća Marije Žeželić, Dolčina 3. Rezultat je to već tradicionalne akcije Općine Čavle i Turističke zajednice Općine Čavle – Izbor najokućnice i najbalkona, koja se organizira godinama naizmjenično, uoči blagdana sv. Filipja i Jakova, odnosno blagdana sv. Bartola. Prvo mjesto u izboru najljepšeg balkona osvojila je Ines Juretić, Frlanska Lišćevica 1, drugo Vasilija Zaharija, Dolnja cesta 19, a treće Edita Fućak, Buzdohanj 22.



Piknik zona


– Gotovo milijun kuna uloženo je u nastavak projektiranja vodovoda za Platak, a svi znamo što bi voda značila za još jači razvoj turizma. Nastavilo se s izradom dokumentacije za sustav zasnježenja skijaških staza. Ono što je najvidljivije i najzanimljivije posjetiocima Platka u ovom trenutku zasigurno su mnogobrojni novi sportski i zabavni sadržaji, a to su dvije nove pokretne trake, dva nova dječja igrališta, ravna i zavojita tubing staza, uređene biciklističke i planinarske staze, zone za opuštanje, uređeni objekti, nova piknik zona, dodatni roštilji, deset novih go kart vozila, a uskoro će u realizaciju i nekoliko novih atraktivnih sadržaja. Uveli smo novu redovnu autobusnu liniju za Platak u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i time približili svima naše brdo uživanja, rekla je Cvitan Polić.


Istaknula je i ulaganja u Kaštelu Grobnik, u kojem se kroz ulaganja od pola milijuna kuna izvode arheološka istraživanja atrija i rješavanje dugogodišnjeg problema oborinskih voda.


– Kaštelu su u ovoj godini odobrena sredstva u visini od gotovo tri milijuna kuna u sklopu EU projekta Putevima Frankopana, a realizirat će se u idućoj godini kroz uređenje i opremanje sjeverne i južne kule. Ove godine izradili smo dokumentaciju za prijavu na drugi EU projekt, Castels, a njegovom bi realizacijom kat Kaštela bio potpuno preuređen te bi se rješilo grijanje i hlađenje prostora. Nakon dugo vremena u Kaštelu ponovno imamo i ugostiteljsku ponudu, kazala je Cvitan Polić.



Na sjednici su dodijeljene i općinske nagrade. Godišnje nagrade dobili su Karate klub Grobničan i Udruga Vidov san za čistu planetu, a nagradu za izuzetna dostignuća Mladen Valjan – Vlačina, prvi načelnik Općine Čavle. Kako je istaknuto u obrazloženju, Mladen Valjan potiče iz obitelji koja se blizu 200 godina bavi ugostiteljskom djelatnosti. Tijekom svoje ugostiteljske aktivnosti sudjelovao je u mnogim manifestacijama, kojima je promovirao grobnički kraj. Uspio je naći vremena i za sportske aktivnosti, kao i kulturna događanja. Udruga Vidov san osnovana je 2009. godine, a svojom djelatnošću promiče i unaprjeđuje svijest o očuvanju planeta Zemlje i održivog razvoja. Udruga organizira više od petnaest manifestacija na čavjanskom području i šire – Pekmezijadu, Gljive naše grobničke, Zeleni stol, edukativne radionice i druge, od kojih su mnoge humanitarne, a ujedno je izdala edukativnu glazbenu slikovnicu »Vidov san«. Karate klub Grobničan sportska je udruga koja kontinuirano ostvaruje zapažene rezultate na nacionalnim i međunarodnim sportskim natjecanjima, a u članstvu je veliki broj djece i mladeži. Klub je pokrenuo i karate vrtić za najmlađe, ima termine za starije, ali i rekreaciju za žene.



Razvoj turizma


Kroz općinski proračun Općina Čavle sufinancira i rad Turističke zajednice, koja, kazala je Cvitan Polić, promovira grobnički kraj te je u kratko vrijeme pretvorila Čavle u pravu turističku, a posebice kazališnu destinaciju.


– Financijski pomažemo našim župama, a istaknut ću ovogodišnja ulaganja od sto tisuća kuna u obnovu i sanaciju zvonika na crkvi sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku. Prošle godine uspješno smo realizirali projekt proširenja groblja u Gradu Grobniku kojim smo dobili 77 novih grobnih mjesta, a za groblje u Cerniku dovršili smo dokumentaciju i pri kraju smo s izmjenama plana koje će nam omogućiti izgradnju novih grobnih mjesta već u idućoj godini. Gotovo milijun kuna uloženo je i u tri nova dječja igrališta u našim naseljima i dva na Platku, kazala je Cvitan Polić. Podsjetila je kako Općina Čavle kontinuirano vodi brigu o svim aspektima života u općini, od najmlađih do najstarijih mještana.


Nazočnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Čavle Norbert Mavrinac, koji je zahvalio političkim strankama koje participiraju u radu Vijeća na donošenju odluka koje usmjeravaju razvoj Općine Čavle. U prigodnom programu nastupili su Veronika Kamenar i klapa Grobnik.