Transferi

Obersnelova odluka o Jurdani do utorka: U Poslovne sustave iz Energa prešlo 11 radnika, 4 s otpremninama

Damir Cupać

S obzirom da su četiri djelatnika u Energu stekla pravo na otpremnine zbog odlaska u mirovinu, Energo im je isplatio te otpremnine, a u novoj su tvrtki potpisali ugovor na određeno, odnosno na godinu dana, izjavio je direktor Energa Sanjin Kirigin



RIJEKA Epilog priče o odluci direktora Čistoće Bojana Jurdane kojom je radnicima koji prelaze u sustav riječkoga holdinga isplaćeno oko 700.000 kuna, trebao je biti jučer prema onome što je najavio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ali to se ipak nije dogodilo. Podsjetimo, riječki gradonačelnik zatražio je nadzor putem Nadzornog odbora nad Jurdaninom odlukom, konstatiravši pritom da direktor Čistoće nije poštovao dogovor, te da će zbog toga sigurno biti sankcioniran. Prema našim informacijama, odluka gradonačelnika Obersnela koji je predsjednik Skupštine KD-a Čistoća trebala bi biti poznata do utorka, 29. studenoga 2016. godine.


A što je to Jurdana napravio – on je, pojasnivši to brigom za poslovanje Čistoće, predložio Nadzornom odboru, koji je prijedlog prihvatio, da se isplati jednokratna naknada u visini od 3.000 kuna do maksimalno 30.000 kuna po radniku, zavisno o godinama neprekidnog rada u poduzeću za one radnike koji su trebali prijeći u tvrtke Poslovni sustavi i Rijeka plus. Direktor Čistoće pojasnio je da je pristupio pregovorima s radnicima, te da su se javili otpori.


– Kako bi se ovaj zadatak što efikasnije realizirao, kako za same radnike, tako i za cijeli naš sustav, a s obzirom na namjeru radnika da iskoriste sve svoje pravne mogućnosti, konkretno nepristanak na svojevoljni prelazak u nove tvrtke i zahtijevanje isplate otpremnine sukladno važećem Kolektivnom ugovoru, radnicima koji će pristati na prelazak u tvrtke Poslovni sustavi i Rijeka plus odlučeno je isplatiti jednokratnu naknadu – naveo je prije nekoliko dana Jurdana.


No, problem je u tome što radnici ostalih komunalnih poduzeća nisu dobivali nikakve stimulativne poticaje za prelazak u riječki holding, a što je izazvalo revolt onih koji su tranziciju prošli, ali i revolt vlasnika Čistoće kada su shvatili što je Jurdana napravio.U međuvremenu je u redakciju Novog lista stigla anonimna informacija da nisu stimulirani samo radnici Čistoće, već i Energa, te upit zbog čega se to prešućuje. Provjerili smo je li ta informacija istinita.

– U prvoj polovici 2016. godine TD Energo je radi potrebe racionalizacije poslovanja proveo temeljitu reorganizaciju tvrtke i svih poslovnih procesa koji su rezultirali potpuno novom sistematizacijom i uvođenjem novih pravilnika. Paralelno uz reorganizaciju Energa osnovale su se nove tvrtke Poslovni sustavi i Rijeka plus. Niti jedan djelatnik Energa nije prešao u tvrtku Rijeka plus, dok je 11 djelatnika prešlo u Poslovne sustave, uslijed čega nikome nije isplaćena stimulacija u spomenutom procesu. Od ukupno 11 djelatnika, sedmero ih je u Poslovnim sustavima zaposleno na neodređeno vrijeme, dok su četiri djelatnika u novoj tvrtki potpisala ugovor na određeno, na godinu dana, zbog skorašnjih odlazaka u mirovinu. S obzirom na to da su četiri spomenuta djelatnika u Energu stekla pravo na otpremnine zbog odlaska u mirovinu, Energo im je isplatio te otpremnine. S obzirom na specifičnu djelatnost kojom se Energo bavi te relativno zahtjevnijim procesima poslovanja nego u ostalim društvima, jedino rješenje je bilo da četiri djelatnika od ukupno 11 prijeđu u Poslovne sustave na određeno vrijeme, tj. najdulje na godinu dana, kako se ne bi ugrozilo poslovanje Poslovnih sustava i Energa, budući da se radi o djelatnicima s ključnim znanjima i iskustvom. Slijedom svega navedenog, rezultat zahtjevnog procesa reorganizacije je uspješno proveden, te će u konačnici rezultirati višemilijunskim uštedama. Inače, četvoro djelatnika koji su trenutno u Poslovnim sustavima vezano je uz računovodstvene poslove, koji su zbog visoke reguliranosti Energovog poslovanja (HERA), jako složeni. Sve aktivnosti su provedene u dogovoru s predsjednikom Skupštine – izjavio je direktor Energa Sanjin Kirigin.