Komunalna i trgovačka društva

Obersnel zadovoljan poslovanjem gradskih tvrtki, čak je i Energo u 2015. godini poslovao s dobiti

Damir Cupać

Svi zadovoljni brojkama o poslovanju gradskih društava – s Gradonačelnikova kolegija / Snimio I. TOMIĆ

Svi zadovoljni brojkama o poslovanju gradskih društava – s Gradonačelnikova kolegija / Snimio I. TOMIĆ

Dobit KD-a Kozala iznosi oko 50.000 kuna, Autotroleja 300.000 kuna, Čistoće 800.000 kuna, Vodovoda i kanalizacije 400.000 kuna, Energa 135.000 kuna, Rijeka prometa 100.000 kuna, a pozitivno su poslovale i nove gradske tvrtke Poslovni sustavi (20-ak tisuća kuna) i Rijeka plus s dobiti od oko pola milijuna kuna



Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo poslovanjem gradskih tvrtki zbog toga što su sva komunalna i trgovačka društva poslovala s dobiti u 2015. godini. Čak i Energo koji je godinama bilježio minuse u bilanci. Dobit Komunalnog društva Kozala iznosi oko 50.000 kuna, Autotroleja oko 300.000 kuna, Čistoće oko 800.000 kuna, Vodovoda i kanalizacije 400.000 kuna, Energa 135.000 kuna, Rijeka prometa oko 100.000 kuna, a pozitivno su poslovale i nove gradske tvrtke Poslovni sustavi (oko 20-ak tisuća kuna) i Rijeka plus s dobiti od oko pola milijuna kuna.



Na kraju prošle godine u komunalnim i trgovačkim društvima u gradskom vlasništvu bilo je zaposleno 1.692 radnika, što je za 1,63 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče plaća, smanjenje prosječne bruto plaće u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu bilježe sva društva osim Rijeka prometa. Ostvareni prosjeci bruto plaća za 2015. godinu u svim komunalnim – trgovačkim društvima su ispod ostvarenog prosjeka u Republici Hrvatskoj, osim Rijeka prometa i Poslovnih sustava. Prosjeci u navedenim društvima su veći zbog reorganizacije društava koja je pridonijela promjenama u kvalifikacijskoj strukturi. U Rijeka prometu i Poslovnim sustavima prosječna bruto plaća iznosi preko 8.000 kuna, dok je najniža u Rijeka plusu i iznosi oko 6.200 kuna bruto.





– Izražavam zadovoljstvo što su sva društva završila poslovanje s dobiti. Ona nije velika, ali to ni nije svrha gradskih tvrtki, već je njihov posao omogućiti kvalitetnu uslugu građanima, bez da proizvode gubitke. Sva društva su to uspješno odradila. Istaknuo bih da su povećala imovinu te ona, bez Rijeka sporta, iznosi više od 2,4 milijarde kuna. Uz Rijeka sport taj je iznos znatno veći. Tijekom 2015. godine odrađen je značajan investicijski ciklus u iznosu od 210 milijuna kuna, što je za 46 posto više nego godinu dana prije. Prednjači ViK koji je pokrenuo veliki investicijski ciklus koji će se nastaviti, izjavio je Obersnel. Riječki je gradonačelnik podsjetio da je tijekom prošle godine krenula reorganizacija komunalnog sustava.


Reorganizacija i uštede


– Osnovana je tvrtka Poslovni sustavi koja je preuzela zajedničke poslove, a taj će se proces nastaviti i s ostalim gradskim tvrtkama. Osnovan je i Rijeka plus. Nova društva također su poslovala s dobiti, ali bitno je reći da je zahvaljujući reorganizaciji već sada ušteđeno par milijuna kuna. Izdvojio bih aktivnosti Energa i Porina. Ta dva poslovna subjekta poslovala su s gubitkom zadnjih nekoliko godina. Promjenom poslovne politike, vlasništva i u slučaju Porina uprave, negativan trend je promijenjen. Što se tiče Energa, bilo je dosta kontroverzi, ali činjenica je da je došlo do pozitivnih iskoraka onda kada su uvaženi zahtjevi da se cijena toplinske energije formira sukladno ulaznim troškovima. A nakon što smo povećali cijenu, ona je i dva puta smanjivana jer su se pratili ulazni troškovi. Uza sve to, unutrašnji troškovi poslovanja su racionalizirani pa je prosječna plaća zaposlenih u gradskim komunalnim i trgovačkim poduzećima manja od hrvatskog prosjeka, a vrlo često naši zaposlenici imaju manju plaću od kolega iz drugih gradova koje imaju puno manji obim posla, kazao je Obersnel.



Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar izrazio je zadovoljstvo radom gradskih ustanova u kulturi, a posebno je izdvojio rezultate Art kina koje je nakon pet godina rada postalo najposjećenija gradska institucija. On je zahvalio svim zaposlenicima u kulturnim ustanovama koji su odradili golem posao na pripremi riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. No, izrazio je nezadovoljstvo otporom sindikata u nekim ustanovama.


– Ne sviđa mi se što postoje određene poteškoće, odnosno otpor sindikata da se izvuče maksimum. Podržavam postojanje sindikata i sindikalne aktivnosti, ali ako je netko odabrao umjetnički poziv, ne vidim razlog da se pruža otpor u obrani nerada, rekao je Šarar.


Gradonačelnik Vojko Obersnel mišljenja je da su gradske ustanove u kulturi napravile iskorak kada je riječ o korištenju drugih izvora financiranja, prije svega europskih sredstava, a najviše ga veseli što je povećan broj korisnika.



Direktor Energa Sanjin Kirigin također je istaknuo zadovoljstvo prošlogodišnjom bilancom.


– Nakon dugo vremena ostvarili smo dobit, odnosno pozitivno smo poslovali. Na ovaj način otvaraju nam se vrata banaka i financijskih institucija koje će prema nama imati drugačiji tretman, a što će nam omogućiti daljnji razvoj. Nakon puno godina omogućena nam je pravična tarifa u segmentu toplinske energije, mjerama unutar poduzeća smanjili smo rashode za pet posto, a materijal i sirovine za 30 posto. Prihodi su povećani zahvaljujući punionici stlačenog prirodnog plina za četiri milijuna kuna, izvijestio je gradsku vladu Kirigin.


Investicijski zamah ViK-a


Direktorica Komunalnog društva Kozala Nives Torbarina izdvojila je dva elementa koja su utjecala na poslovanje tvrtke kojoj je na čelu – veliku gospodarsku krizu koja je rezultirala sve većim brojem zahtjeva za ukopima na općim poljima riječkih grobalja, te zakonske izmjene kojim je liberaliziran prijevoz pokojnika, a zbog čega je taj segment poslovanja pao za 40 posto u odnosu na 2014. godinu. Direktor ViK-a Andrej Marochini podsjetio je da bi do početka ljeta trebala biti gotova prva investicijska faza vrijedna preko 100 milijuna kuna, ali je najavio da se očekuje još značajniji investicijski zamah kada je riječ o ovoj gradskoj tvrtki. Direktorica Rijeka prometa Spomenka Mičetić pojasnila je da bilancu njezinog poduzeća treba gledati u kontekstu reorganizacije zbog koje je dio ljudi prešao u novoosnovane tvrtke, a budući da je komercijalni dio aktivnosti također izuzet, ostvareni su manji prihodi. Direktor Autotroleja, ali i novoosnovanih gradskih poduzeća, Željko Smojver kazao je da su sve tri tvrtke poslovale pozitivno.