Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Proračunaj me

Obersnel predlaže rekordan gradski proračun od 1,1 milijardu: Kreću veliki EPK projekti

Ciglena kuća u Benčiću / Foto Sergej Drechsler
Ciglena kuća u Benčiću / Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2018. u 19:26 2018-11-20T19:26:28+01:00

Prijedlog proračuna najveći je do sada jer će se većina investicija, koje su dobrim dijelom vezane za projekt EPK, realizirati u 2019. godini, pojasnio je gradonačelnik Obersnel

RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel poslat će Gradskom vijeću na prihvaćanje rekordan prijedlog proračuna za 2019. godinu u iznosu od 1,1 milijarda kuna. Riječ je o povećanju od 53,1 milijun kuna, 5,1 posto, u odnosu na iznos proračuna za 2018. godinu. Projekcija gradskoga budžeta za 2020. godinu iznosi oko milijardu kuna, a za 2021. godinu je manja i iznosi 921,1 milijun kuna. U prijedlogu proračuna su rashodi za 30-ak milijuna kuna manji od prihoda, a što je rezultat nedavno prihvaćeno plana za pokriće proračunskoga deficita od oko 270 milijuna kuna.

»Proračunaj me«

– Prijedlog proračuna najveći je do sada jer će se većina investicija, koje su dobrim dijelom vezane za projekt Europske prijestolnice kulture, realizirati u 2019. godini. Riječ je o kapitalnim kulturnim projektima revitalizacije kompleksa Benčić na način da će se Ciglena zgrada prenamijeniti u Dječju kuću, a T-objekt u novu zgradu Gradske knjižnice, uredit će se javne površine i trg te komunalna infrastruktura. Očekuje nas nastavak investicija u energetsku obnovu, ali i dovršetak projekta turističke valorizacije industrijske baštine kojega su sastavni dio uređenje Palače šećerane i Motornog broda Galeb, pojasnio je Obersnel.

On je naglasio da su djelomično na sastavljanje proračuna utjecali i građani i to kroz igricu »Proračunaj me«, predlaganjem projekata malih komunalnih kacija za koje će se izdvojiti oko 12 milijuna kuna.

– Treći model participacije građane je program Lokalnog partnerstva. Što se tiče malih komunalnih akcija, prijavljeno je 936 projekata, a realizirat će se njih 373, kazao je Obersnel.

Prihodi poslovanja, tekući prihodi, se u 2019. godini planiraju u iznosu od 952 milijuna kuna što je povećanje za 8,8 posto u odnosu na 2018. godinu, a na povećanje utječu veći planirani prihodi pomoći od EU sredstava.

Metropolizacija i centralizacija Hrvatske

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel imao je potrebu osvrnuti se na vijest koju je čuo na radiju i koja ga je ražalostila.

– Vijest je glasila da je prijedlog proračuna Grada Zagreba preko 10 milijarda kuna. I to je najbolji dokaz metropolizacije i centralizacije Hrvatske. Jer, nije Zagreb deset puta veći od Rijeke, već je to rezultat posebnog statusa. Mi smo se protiv takve politike borili od 1990. godine i nismo to uspjeli riješiti. Nadam se da će nove generacije biti uspješnije u razrješavanju svega toga, kazao je Obersnel.

– U strukturi prihoda poslovanja najveći udio čine porezni prihodi, 37,8 posto, zatim prihodi od pomoći, 25,4 posto, prihodi od administrativnih pristojbi i po posebnim propisima, 20,8 posto, prihodi od imovine, 11,9 posto... Prihodi od poreza planirani su s blagim rastom u 2020. godini i 2021. godini budući da se očekuje nastavak povoljnih gospodarskih kretanja što se odražava na rast BDP-a, zaposlenost i plaće, a navedeno se posljedično odražava i na rast prihoda od poreza i prireza na dohodak. Osim prihoda od poreza na dohodak planiran je i rast prihoda od poreza na nekretnine zbog povećanog interesa na tržištu nekretninama.

Istovremeno, očekuje se da će promjene koje su najavljene kao porezna reforma koja će stupiti na snagu 1. siječnja 2019. godine utjecati na manje ostvarenje prihoda od poreza i prireza na dohodak i poreza na nekretnine. Zato su porezni prihodi planirani oprezno, pojasnio je Obersnel.

Potrebe zapošljavanja

Kada je riječ o rashodima, oni su nešto veći za zaposlene u odnosu na tekuću godinu.

– Rashodi za zaposlene obuhvaćaju bruto plaće, doprinose na plaće i ostale rashode za zaposlene gradske uprave i proračunskih korisnika. Kroz cijelo razdoblje 2019.-2021. godine, rashodi za zaposlene ostaju na istoj razini odnosno planira se samo uvećanje po osnovi minulog rada za 0,5 posto po svakoj godini staža.

Na rast rashoda za zaposlene najveći utjecaj ima povećanje plaća kod Dječjeg vrtića Rijeka zbog izgradnje novih vrtića i zbog usklađenja plaća s utvrđenim pravima iz zaključenog Kolektivnog ugovora te povećanja rashoda za plaće kod Psihijatrijske bolnice Lopača. Također, najveće povećanje proizlazi zbog potrebe zapošljavanja u 2019.-2020. godini u ustanovama u kulturi vezano za provođenje programa Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020., izjavio je Obersnel.

Čuva se socijalni standard

Riječki gradonačelnik naglasio je da se razina socijalnog standarda neće smanjivati i da će gotovo sve ostati kao i ove godine.

– Naknade građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade planiraju se u iznosu 32,2 milijuna kuna i odnose se najvećim dijelom na naknade unutar Socijalnog programa Grada Rijeke. Unutar ove skupine rashoda nalaze se još i rashodi za stipendije učenicima i studentima, novčana donacija za novorođenu djecu, u iznosu od 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 kuna za drugo dijete te 3.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete, sufinanciranje studentskih karata te rashodi za provođenje programa osnovnog informatičkog obrazovanja građana treće životne dobi, građana s posebnim potrebama i branitelja, zaključio je Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.