Protiv inicijative za referendum

Obersnel poručio sugrađanima: Rijeka treba pokazati podvale krajnje konzervativnih nazadnih struja u hrvatskom društvu

P. N.

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Izloženi smo manipulaciji sadržanoj u tobože pozitivnim porukama kojima se sugerira da »narod odlučuje«. No, u suštini ove inicijative skriva se agresivni obračun s pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a uvjeren sam da mnogi građani Hrvatske, koji i žele promjenu izbornog sustava, nemaju istovremenu želju i ambiciju gaziti prava nacionalnih manjina.



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poslao je otvoreno pismo svojim sugrađanima i sugrađankama, Riječanima i Riječankama, u kojem pojašnjava spor s inicijativom “Narod odlučuje”, odnosno namjere ove inicijative.


Riječane i Riječanke Obersnel je pozvao da odbiju staviti svoj potpis za predloženi referendum, a objasnio je i zašto to čini.


Gradonačelnikovo pismo prenosimo u cijelosti. “Poštovani sugrađani,

inicijativa »Narod odlučuje« u našem gradu na 26 lokacija prikuplja potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.


Od tražene 41 lokacije Grad Rijeka odobrio im je 26, odnosno nismo u cijelosti uskratili odobrenje za sve tražene lokacije i to iz razloga što prvo referendumsko pitanje o promjeni izbornog sustava sadrži prijedlog o kojem se u demokratskom društvu može i treba raspravljati.No, želim Vam skrenuti pažnju na podvalu koja leži u ovom izjašnjavanju – u drugom referendumskom pitanju zbog kojeg vas ujedno pozivam da ovoj inicijativi svoj potpis uskratite.

Naime, inicijativa »Narod odlučuje« u sklopu ovog prikupljanja potpisa traži da se predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru uskrati pravo glasanja o povjerenju Vladi i o Proračunu kao dvjema najvažnijim temama koje se odnose na cjelokupno funkcioniranje države.


Ne moram naglašavati, jer to dobro znate, da su pripadnici nacionalnih manjina naši sugrađani, susjedi, kolege, prijatelji ili pak rođaci. S njima dijelimo svakodnevicu, iste probleme, iste sreće i tuge. Oni zbog toga imaju pravo, jednako kao i svi mi, imati svoje predstavnike u Saboru i imaju pravo na svoj stav o Vladi i Proračunu. A taj stav u predstavničkoj demokraciji pronose njihovi zastupnici u Saboru.


Uskraćivanjem tog prava, dio naših sugrađana i građana Republike Hrvatske postali bi građani drugog reda, poniženi i osakaćeni za legitimno demokratsko pravo da punopravno sudjeluju u političkom i svakom drugom društvenom životu naše zemlje u kojoj su odlučili živjeti. Uskraćivanje tog prava predstavljalo bi agresivan čin prema ljudima čija nacionalnost ne može i ne smije biti prepreka suživotu, solidarnosti i suradnji.


Raznolikost nacija bogatstvo je društva, a ne prijetnja i ne izraslina koju treba otkloniti.


Zato vas pozivam da, u duhu prihvaćanja i tolerancije, imajući na umu sve pripadnike nacionalnih manjina koje poznajete i one koje ne poznajete, odbijete potpisati ovako drzak prijedlog inicijative »Narod odlučuje«.


Uvjeren sam da razumijete kako se ovdje ne radi simpatijama ili antipatijama, ne radi se o trenutnim zastupnicima u Saboru, već se radi o dugoročnoj odluci, o promjeni Ustava koji je temeljni dokument države, a posljedice takve promjene sagledive su i sada i u bližoj i daljoj budućnosti. Put povratka, i ponovne izgradnje demokratskog prava nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj na punopravno sudjelovanje u životu zemlje, bio bi mukotrpan i težak.


Pozivam vas stoga da iz Rijeke kažemo »Ne!« ovom prijedlogu i pokažemo da smo spremni kao pripadnici većinskog stanovništva hrvatskog nacionalnog određenja stati u obranu manjinskog stanovništva s kojim skladno živimo u našem gradu dugi niz desetljeća i stoljeća.


Ako itko, onda Rijeka – može i treba pokazati koliko su ovakve podvale krajnje konzervativnih nazadnih struja u hrvatskom društvu, neprihvatljive, zle, i koliko se nalaze izvan svakog smisla demokratskih načela koja živimo i želimo živjeti.


Obraćam vam se kao gradonačelnik, jer se nadam da će u kontekstu te funkcije moje pismo biti javno preneseno i doprijeti do vas. No prije svega vam se obraćam kao Riječanin, vaš sugrađanin, jer mislim da se nalazimo u trenutku u kojem je izuzetno važno imati otvorene oči i bez zadrške i straha izreći i živjeti svoja uvjerenja vezana uz nužnu potrebu – i jedinu postojeću mogućnost – da većina zaštiti manjinu.


Izloženi smo manipulaciji sadržanoj u tobože pozitivnim porukama kojima se sugerira da »narod odlučuje«. No, u suštini ove inicijative skriva se agresivni obračun s pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a uvjeren sam da mnogi građani Hrvatske, koji i žele promjenu izbornog sustava, nemaju istovremenu želju i ambiciju gaziti prava nacionalnih manjina.


Zato nemojmo potpisati zahtjev za takvim referendumom i ne dopustimo da se trguje, kalkulira i manipulira postojećim pravima nacionalnih manjina.Srdačno vas pozdravljam u nadi da ćete prepoznati važnost trenutka u kojem se nalazimo.