Bitka za novi mandat

Obersnel nabrojao uspjehe i poručio: Vratili smo Rijeku kući

Damir Cupać

Marko Filipović, Vojko Obersnel i Dorotea Pešić Bukovac, Foto: Ivica TOMIĆ

Marko Filipović, Vojko Obersnel i Dorotea Pešić Bukovac, Foto: Ivica TOMIĆ

Rijeka izrasta u moderan europski grad, nakon tranzicijskih teškoća koje su posljedica propale industrije, a zbog lošeg modela privatizacije, teške dugogodišnje recesije u Europi i svijetu, rekao je Vojko Obersnel



RIJEKA Predsjednik riječkog SDP-a, gradonačelnik Vojko Obersnel, u društvu zamjenika Marka Filipovića i predsjednice Gradskoga vijeća u nedavno okončanom sazivu Dorotee Pešić Bukovac ocijenio je da je u protekle četiri godine vladajuća koalicija ispunila većinu predizbornih obećanja te da se Rijeka vratila kući.


– Prije četiri godine izašli smo na izbore sa sloganom “Rijeka se vraća kući”, mislivši pri tome na činjenicu da ulazimo u Europsku uniju. Program je bio rezultat razgovora sa stručnjacima i građanima, a on je na kraju interpoliran u Strategiju razvoja grada Rijeke do 2020.


U te četiri godine povukli smo najviše sredstava iz europskih fondova za 67 projekata, a ukupna vrijednost je veća od 560 milijuna kuna, s tim da ne računamo 1,2 milijarde kuna koliko se očekuje za projekt vodovoda i odvodnje s pročišćivačem.




Rijeka je osvojila prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture što će omogućiti revitalizaciju prostora nekadašnjega Benčića koji će postati nova atrakcija. Zbog svega toga od građana tražimo još jedan mandat u kojemu ćemo realizirati projekte vrijedne 300-tinjak milijuna eura, a ta su sredstva osigurana, izjavio je Obersnel.


On je uvjeren, unatoč mantrama o stagnaciji, da Rijeka izrasta u moderan europski grad, nakon tranzicijskih teškoća koje su posljedica propale industrije, a zbog lošeg modela privatizacije, teške dugogodišnje recesije u Europi i svijetu.


– Od strateških projekata izdvojio bih prvu fazu izgradnje nove Sveučilišne bolnice za što je Grad Rijeka uložio 45 milijuna kuna, kroz vrijednost zemljišta, imovinsko-pravnu pripremu, te oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa.


Nakon potpisa ugovora o spajanju 3. maja i Uljanika došlo je do konsolidacije brodogradnje, počela je izgradnja kompleksa Kostabela.


Iako se tvrdi suprotno, Grad Rijeka je omogućio poduzetnicima jeftiniji najam poslovnih prostora, smanjena je visina komunalnog doprinosa, a ugostiteljima smo pomogli nakon povećanja stope PDV-a tako što smo smanjili porez na potrošnju s tri posto na 1,5 posto.


Dodijelili smo više od 800 subvencija poduzetnicima, Riječka razvojna agencija Porin ima dva poduzetnička inkubatora, dok za mlade poduzetnike postoji start up inkubator Rijeka, naveo je Obersnel. On se posebno osvrnuo na tezu da je riječko gospodarstvo propalo ili pred propašću.


– Službeni podaci FINA-e koji su svima dostupni pokazuju potpuno suprotne trendove. Budući da su mjerila uspješnosti poslovanja poduzetnika produktivnost, ekonomičnost i rentabilnost, ti pokazatelji potvrđuju da su riječki poduzetnici bili pri vrhu ili na vrhu uspješnosti poslovanja.


To dokazuje da se Rijeka, skučena na 44 kvadratna kilometra, izložena globalnom tržištu preko luke i brodogradnje, prilagodila novim tržišnim trendovima.


Primjerice, Zagreb ima neto dobit po zaposlenom 24.682 kune, a Rijeka je na drugom mjestu s 21.196 kuna. Slijedi Zadar sa 7.862 kune. Nezaposlenost u Rijeci smanjena je s 9.691 iz 2013. godine na 5.024, a što je podatak iz ožujka 2017. godine, zaključio je Obersnel.


Njegov zamjenik Marko Filipović podsjetio je na sva ulaganja iz proračuna za djecu i starije.


– Uvećana je jednokratna pomoć za opremu novorođenčeta, zadržana je ista cijena vrtića, sufinanciramo program produženoga boravka, socijalno ugroženima je osigurana besplatna usluga jaslica ili vrtića…


Otvorena su dva nova vrtića, u tijeku je izgradnja još dva što je omogućilo 600 novih mjesta u vrtićima. Uveli smo građanski odgoj u osnovne škole, sufinanciramo rano učenje informatike, a uveden je i zavičajni program Moja Rijeka.


Jednako tako smo brinuli o našim starijim sugrađankama i sugrađanima. Osobe starije od 65 godina bez prihoda imaju pravo na redovnu mjesečnu novčanu pomoć, mjesečni dohodak ostvaruju i umirovljenici čija je mirovina manja od 1.400 kuna. Naš socijalni program je iznad državnoga standarda jer je naš cenzus 2.000 kuna, a državni 800 kuna, izjavio je Filipović.


Dorotea Pešić Bukovac naglasila je izuzetnu suradnju između predstavničkoga tijela i izvršne vlasti koja je omogućila stabilnost i prihvaćanje niza izuzetno bitnih dokumenata za razvoj Rijeke.


– Izdvojila bih Strategiju razvoja koja je utemeljena na izbornom programu koalicije RI 2020, a koji je nastao nakon provedenih razgovora s građanima i stručnjacima, dok je financijska podloga sedmogodišnji financijski ciklus EU-a.


Prihvaćanjem niza prostorno-planskih dokumenata stvorili smo uvjete, između ostaloga, za gradnju kampa na Rujevici, te za gradnju sportsko-rekreacijskoga područja Kantrida.


Gradsko vijeće je pokazalo osjetljivost za nacionalne manjine, a ona je najviše došla do izražaja kada smo podržali novinsko-izdavačku ustanovu EDIT kako bi osigurali autohtonoj talijanskoj manjini pravo na uporabu talijanskoga jezika u informiranju i kulturi, podsjetila je Pešić Bukovac.