Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Oko 900 članova SDP-a sutra bira predsjednika riječke organizacije

Obersnel ili Štefan? Skandinavski model vs. demokratski socijalizam

Vojko Obersnel i Hrvoje Štefan
Vojko Obersnel i Hrvoje Štefan
Autor:
Objavljeno: 26. listopad 2013. u 8:16 2013-10-26T08:16:00+02:00

Neovisno što je gradonačelnik Vojko Obersnel, nakon 13-godišnjeg vođenja Grada, veliki favorit, izbori su ipak zanimljivi utoliko što protukandidat ipak postoji i to u liku mladog Hrvoja Štefana

RIJEKA Oko 900 članova SDP-a Grada Rijeke sutra, u nedjelju 27. listopada, bira novog predsjednika. Nakon što tri i pol godine vodi riječki SDP, Vojko Obersnel je na testu – protukandidat mu je mladi Hrvoje Štefan, a biraju svi članovi po modelu jedan čovjek – jedan glas. Biralište u prostorijama Gradske organizacije na Korzu otvoreno je cijeli dan, do 19 sati, i neovisno što je gradonačelnik Obersnel, nakon što 13 godina vodi Grad, veliki favorit, izbori su ipak zanimljivi utoliko što protukandidat – postoji.
Na pitanje kako komentira činjenicu da mu se protukandidirao Hrvoje Štefan kao vrlo kritičan mladi tvrdi ljevičar, Obersnel kaže:

Niz kandidata

– Uoči unutarstranačkih izbora za predsjednike lokalnih organizacija SDP-a, više se bavim rezultatima vlastitog rada nego komentiranjem protukandidata ili pak kandidata u drugim sredinama. Smatram da sam riječki SDP uspješno vodio u protekle tri godine. A dokaz tome su i objektivni pokazatelji u vidu povećanja članstva, pri čemu nam se pridružilo 320 novih kolega i kolegica, i u vidu zamjetne pobjede koju smo ostvarili na posljednjim izborima za vijeća mjesnih odbora gdje smo prvi put  osvojili većinu mjesnih odbora, kako po broju izabranih članova, tako i po broju predsjednika samih Vijeća mjesnih odbora. Naravno najvećim rezultatom smatram još jednu pobjedu na zadnjim lokalnim izborima kako za gradonačelnika tako i osvojenom većinom u Gradskom vijeću. SDP je dosegnuo doista visok stupanj unutarstranačke demokracije koja se ogleda upravo u činjenici da se za mjesto predsjednika i potpredsjednika, kao i ostalih stranačkih tijela lokalnih organizacija može kandidirati svaki član. Upravo zato, meni je drago imati protukandidata, kao što mi je drago da se više osoba pojavljuje u utrci za potpredsjedničko mjesto, kaže Obersnel.
Za potpredsjednike su se, inače, kandidirali Željko Jovanović, Walter Volk, Marko Filipović, Vojko Braut i Sandra Krpan, a za pet mjesta u Predsjedništvu natječe se cijeli niz kandidata. No, oni se biraju na konvenciji 17. studenoga, kada će također birati svi članovi SDP-a Rijeke koji su redovito plaćali članarinu. To je nova praksa – da sve stranačke funkcionere biraju svi članovi.
Uzor drugima

Smatram da sam SDP uspješno vodio protekle tri godine. Dokaz su objektivni pokazatelji – veći broj članova, te zamjetne pobjede na mjesnim i lokalnim izborima, kaže Obersnel

O Štefanu Obersnel kaže:
– Ne bih želio komentirati svoga protukandidata jer će zapravo nas obojicu svojim glasovima vrlo jasno komentirati članovi naše organizacije na izborima u nedjelju. Ja vjerujem da će mi kolege i kolegice iz stranke pružiti podršku i dati svoj glas kako bih stranku nastavio i dalje uspješno voditi. Ideje i ideali socijaldemokracije čvrsto nas povezuju i pod njima smo zajedničkim radom ostvarili već čitav niz uspješnih programa i projekata, a Rijeka je zahvaljujući tome postala uzor mnogim gradovima u Hrvatskoj i široj regiji. Mislim da smo svi skupa ponosni na tu činjenicu. I kao kandidati i kao međusobni protukandidati za bilo koja mjesta unutar stranke, ističe riječki gradonačelnik.
U pismu koje je Obersnel poslao stranačkim članovima, a na što, kao i na dvije sms poruke imaju pravo svi kandidati, poziva se na dosadašnje uspjehe, ali i ističe da, nakon toliko godina u vođenju Grada, još uvijek u izbore ulazi s jednakom voljom i elanom kao da su mu prvi. Obersnel se poziva na skandinavski model socijaldemokracije koji najbolje pomiruje globalizacijske i ekonomske trendove, a da Rijeka u tome uspjeva, kako smatra, dokazuje činjenica da ima najsveobuhvatniji socijalni program u Hrvatskoj. To je vjerojatno poruka upućena mladim SDP-ovcima koji na svojim edukacijama puno uče upravo o švedskim socijalnim programima i finskim obrazovnim politikama. Obersnel se mudro obraća i najstarijim članovima jer je »posebno ponosan da pripada reformskoj struji koja je sa Ivicom Račanom provela tranziciju bivše partije u modernu socijaldemokratsku stranku,. što je omogućilo uvođenje europske demokracije u Hrvatsku«.

Političke elite

S druge strane, Hrvoje Štefan u svom pismu članstvu, kako smo već pisali, nastupa s još lijevijih pozicija, kritizirajući riječki SDP da se udaljio od radnika i onih društvenih skupina koje bi trebao politički organizirati i predstavljati. »Riječki SDP nažalost ne ispunjava funkciju koju bi u smislu razvoja ljevice trebao ispunjavati. U stranci se uopće ne raspravlja o bitnim društvenim i lokalnim problemima, članovi nemaju gotovo nikakve mogućnosti aktivnog sudjelovanja u radu stranke, davanja doprinosa, a programi nisu rezultat kontinuirane i demokratske rasprave s članovima, već dolaze kao gotova rješenja 'odozgo', od tehnokratskih i političkih elita.

Riječki SDP ne ispunjava funkciju razvoja ljevice. U stranci se uopće ne raspravlja o bitnim problemima, članovi nemaju utjecaja na rješenja koja dolaze odozgo, rekao je Štefan

Također, kandidate za funkcije u tijelima javne vlasti ne određuje demokratska baza koju bi ti kandidati trebali predstavljati, već predsjednik«.

Stoga Štefan smatra da bi predsjednik riječkog SDP-a trebao posvetiti puno radno vrijeme stranci, aktivirati stranačke savjete, osigurati bitno važniju funkciju mjesnim ograncima stranke, ustanoviti stranačke predizbore putem kojih će cjelokupno članstvo imati mogućnost biranja kandidata za izborne liste za tijela javne vlasti (gradsko vijeće), osigurati političku edukaciju za sve članove te puno veću transparentnost u radu i financiranju.

Odaziv birača

Štefanov je program vrlo konkretan, a ujedno kritičan, i ako stranačko članstvo pažljivo čita pisma dvojice kandidata, ima o čemu promišljati.
No, s obzirom da je politika danas u prvom redu percepcija, naravno da Obersnel u izbore ulazi kao favorit, a za javnost će biti zanimljivo vidjeti dva elementa: prvo, odaziv i izlaznost koju će ti izbori donijeti, sa strukturom birača, i drugo, naravno, sam rezultat. Jer, kako god bilo, i koliko god gradonačelnik Obersnel bio moćan, ipak će 2013. godinu morati pamtiti po tome što je na lokalnim izborima imao protukandidata HDZ-a u drugom krugu, a na unutarstranačkima također nasuprot sebe osobu koja se usudila dovesti u pitanje neprikosnovenost riječkog vladajućeg establishmenta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.