Riječki gradonačelnik

Obersnel: Zbog gradskih vijećnika manje novca za čišćenje i škole, a industriji skuplja naknada

Damir Cupać

3. maj će plaćati 2,5 milijuna kuna komunalne naknade više, Strojogradnja 1,2 milijuna kuna, Luka pola milijuna kuna, Vulkan nova 325.000 kuna, Jadranska vrata 131.000 kuna... Još jednom naglašavam da oni koji su glasovali protiv prijedloga moraju biti svjesni posljedica, izjavio je Obersnel



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare da su izmjene poslovnika Gradskoga vijeća dovele do toga da se predstavničko tijelo pretvara nešto što nikome nije u interesu jer se troši jako puno vremena na besplodne rasprave jer pojedinci vole slušati sebe.


– Tako je većina htjela i neka sada uživaju u plodovima svoga rada. Slično je i s neprihvaćanjem nove Odluke o komunalnoj naknadi. Predlagali smo da se ona naplaćuje na način da su kriteriji komunalna opremljenost mjesnih odbora koji su podijeljeni u šest zona. Svi su parametri egzaktno izračunati, a primjena bi rezultirala time da bi komunalna naknada nekome pojeftinila, a nekome poskupjela.


Kada je riječ o stambenom prostoru, komunalna naknada za stan od 65 kvadrata poskupjela bi najviše za 16,25 kuna. Željeli smo značajno smanjiti komunalnu naknadu za proizvodne djelatnosti. Budući da Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog, nema nikakvih promjena i sve ostaje po starom.




U proračunu će nam zbog toga nedostajati 12 milijuna kuna i zbog toga će se smanjiti čišćenje javnih i zelenih površina, intenzitet hortikulturnih radova, održavanje groblja, proširenje javne rasvjete, ali i manje će se ulagati u uređenje objekata školstva, zdravstva i sporta, pojasnio je Obersnel.


On je dodao da gradski vijećnici moraju biti svjesni da će se reducirati dio aktivnosti.


– A 3. maj će plaćati 2,5 milijuna kuna komunalne naknade više, Strojogradnja 1,2 milijuna kuna, Luka pola milijuna kuna, Vulkan nova 325.000 kuna, Jadranska vrata 131.000 kuna… Još jednom naglašavam da oni koji su glasovali protiv prijedloga moraju biti svjesni posljedica, izjavio je Obersnel.


Na pitanje neće li to promijeniti prijedlog koji je najavio gradski vijećnik Danko Švorinić iz Liste za Rijeku kojim bi se na drugačiji način obračunavala komunalna naknada, Obersnel je odgovorio da to neće biti slučaj.


– Ako takav prijedlog prođe, to znači da će se prihodi smanjiti za 24 milijuna kuna što posljedično znači daljnje smanjivanje aktivnosti, uvjeren je Obersnel.


Osim osvrta na još jednu, kako je rekao, veselu sjednicu Gradskog vijeća, gradonačelnik je nabrojao i koliko je u zadnje dvije godine uloženo u škole i vrtiće.


– Riječ je o energetskoj obnovi vrtića i škola. Do sada smo završili 19 takvih projekata, a značajan udio čine i bespovratna sredstva iz europskih fondova i Fonda za zaštitu okoliša. Izrađena je projektna dokumentacija za još 15 objekata. Krajem prošle godine prijavili smo još šest objekata i očekujemo pozitivan odgovor. Kada se sve zbroji, riječ je o investiciji od oko 100 milijuna kuna. Tome treba dodati i novac za izgradnju dva nova vrtića i redovno održavanje, a riječ je o ukupno oko 50 milijuna kuna. Dakle, u protekle dvije godine u škole i vrtiće uloženo je preko 150 milijuna kuna, izračunao je Obersnel.


Riječki gradonačelnik najavio je otvaranje sportske ambulante koja će raditi u Dvorani mladosti, a riječ je o projektu koji Grad Rijeka zajednički provodi s Primorsko-goranskom županijom i Domom zdravlja.


– Očekujemo da će ambulanta moći pregledati oko 6.000 registriranih sportaša godišnje. Vjerujem da ćemo riješiti još jedan medicinski tim kako bi se kapacitet povećao, rekao je Obersnel.


On je na kraju najavio obilježavanje 25. obljetnice osnivanja Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave u razdoblju od 15. travnja 2018. godine do 20. travnja 2018. godine.


– Sve će početi izložbom fotografija na Korzu u suradnji s Novim listom koja svjedoči o promjenama u gradu.


Organizirat ćemo skup o decentralizaciji u Gradskoj vijećnici, a 19. travnja, na dan kada je Grad Rijeka postao jedinica lokalne samouprave, organizirat ćemo druženje s građanima uz podjelu fritaje od šparoga i navečer će biti organiziran koncert, najavio je Obersnel.