Olakšice najmoprimcima

Obersnel: Zakupcima izvan sustava PDV-a manje najamnine

Marinko Glavan

Odluka je oblik pomoći obrtnicima i ostalim zakupnicima koji nemaju mogućnost odbitka pretporeza, a bit će na snazi do kraja godine



RIJEKA Grad Rijeka umanjit će najamnine zakupcima koji nisu u sustavu PDV-a za deset, odnosno dvadeset posto, ovisno o tome bave li se komercijalnom djelatnošću ili ne, odlučio je gradonačelnik Vojko Obersnel na jučerašnjem kolegiju.


Razlog za donošenje ovakve odluke je uvođenje Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, prema kojima su jedinice lokalne samouprave, ukoliko obavljaju gospodarsku djelatnost iskorištavanja materijalne ili nematerijalne imovine u godišnjem opsegu većem od 230.000 kuna, obveznici plaćanja poreza na dodanu vrijednost.


Gradonačelnik je pojasnio da time nisu mijenjane visine ugovorne zakupnine, ali se primjenom navedenih propisa, odnosno obračunom PDV-a povećao ukupni iznos koji zakupnici plaćaju. Porez na dodanu vrijednost obračunat zakupcima oni, uz ispunjenje zakonskih uvjeta, mogu koristiti kao pretporez koji se prebija s njihovom obvezom za PDV.




 To je moguće samo pravnim i fizičkim osobama koje su u sustavu PDV-a. One pak pravne i fizičke osobe koje nisu u sustavu PDV-a, poput primjerice obrtnika, nemaju mogućnost odbitka pretporeza slijedom čega se njima stvarni trošak zakupa povećao za 25 posto.



Gradonačelnik je dao suglasnost za izvođenje radova na nizu gradskih prometnica u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna ove godine, od kojih je svakako najznačajniji projekt obnove i rekonstrukcije državnih prometnica koje prolaze kroz Rijeku. Hrvatske ceste će, početkom idućeg mjeseca, prema riječima pročelnice za komunalni sustav Irene Miličević, započeti s već najavljenim radovima obnove kompletnog asfaltnog sloja na glavnim gradskim prometnicama na potezu od Plumbuma do Preluka. Idućih dana, najavila je Miličević, odredit će se termini izvođenja radova po fazama, kao i zatvaranja prometnica, zbog čega će se promet kroz grad odvijati otežano tijekom cijelog ljeta.



– Riječ je o obliku pomoći obrtnicima i ostalim zakupnicima koji nemaju mogućnost odbitka pretporeza. Ovom odlukom ne mijenjamo ugovor o zakupu, već je to mjera pomoći koja će biti na snazi do kraja ove godine. Pozivam sve zakupnike koji nisu u sustavu PDV-a da se jave, kako bi ostvarili pravo na umanjenje zakupnine, rekao je Obersnel, pojasnivši da će se mjera odnositi samo na one koji su ugovor o zakupu sklopili prije 1. siječnja ove godine, budući da je u ugovorima sklopljenim nakon tog datuma uračunat PDV, a same cijene najma prethodno su već umanjene upravo zbog toga.  


Valja podsjetiti da je Grad Rijeka, budući da ne raspolaže podacima o poreznom statusu zakupnika poslovnih prostora u vlasništvu Grada, još u veljači uputio javni poziv svim zakupnicima da dostave obavijest o svom poreznom statusu.


Odazvalo se sveukupno 173 zakupnika, koji su ujedno korisnici ukupno 213 poslovnih prostora, što čini 14 posto od ukupnog broja od 1493 iznajmljenih gradskih poslovnih prostora. 


Sukladno odluci gradonačelnika visina najamnine za korisnike gradskih poslovnih prostora koji nisu u sustavu PDV-a bit će umanjena za deset posto, ukoliko je riječ o fizičkim ili pravnim osobama koje obavljaju profitnu djelatnost.


Onima koji ne obavljaju profitnu djelatnost, poput udruga i članskih organizacija zakupnina će biti umanjena za 20 posto, jednako kao i samostalnim umjetnicima te fizičkim osobama koje u zakupu imaju gradske garaže.