Riječki gradonačelnik

Obersnel: Zaduženjima komunalaca ne krpa se proračun, ne vidim zašto bi država blokirala Grad

Marinko Glavan

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Energo ulaže u toplane i toplovode, ViK u mrežu vodovoda i kanalizacije, Autotrolej u nove autobuse. Bar se njih može svakog dana vidjeti. Stvarni su, opipljivi, u njima se može i voziti, rekao je gradonačelnik



RIJEKA Apsolutna je neistina da se zaduženjem gradskih trgovačkih i komunalnih društava koriste za pokrivanje nelikvidnosti u gradskom proračunu, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na konferenciji za novinare, tvrdeći da se svaka kuna zaduženja Autotroleja, Energa, ViK-a i drugih društava, koristi isključivo za njihova ulaganja.


– Niti jedna kuna nije otišla u gradski proračun. Energo ulaže u toplane i toplovode, ViK u mrežu vodovoda i kanalizacije, Autotrolej u nove autobuse. Bar se njih može svakog dana vidjeti. Stvarni su, opipljivi, u njima se može i voziti, rekao je gradonačelnik.


Na novinarsko pitanje o nalazima državne revizije, te može li država doista blokirati račune Grada Rijeke, Obersnel je odgovorio da ne vidi razloge zbog kojih bi bilo tko blokirao proračun.




– Prešućuje se činjenica da Grad ima imovinu vrijednu preko sedam milijardi kuna, te da vrijednost te imovine stalno raste. Samo u razdoblju od 2012. do 2016. godine narasla je za više od milijardu kuna. Pa ne raste valjda zato jer se ne ulaže.


Isto tako, Grad ima nenaplaćena potraživanja u iznosu od 160 milijuna kuna.


Možemo to prisilno naplatiti, ali time ćemo blokirati tvornicu Motori i dizalice u »3. maju« i niz drugih poduzeća, kojima toleriramo kašnjenje u plaćanju zbog teške poslovne situacije, rekao je Obersnel.