Anketa o budućnosti toplinarstva u Rijeci

Obersnel: Samo 30 posto Energovih korisnika ispunilo je anketne listiće

Damir Cupać

Foto Ivica TOMIĆ

Foto Ivica TOMIĆ

Na konferenciji za novinare on je detaljno iznio podatke o ulaganjima u komunalne vodne građevine vodoopskrbe i odvodnje koja ukupno iznose oko 2,2 milijarde kuna, a projekti bi se trebali realizirati do 2018. godine



Manje od trećine građana koji koriste centralno grijanje ispunilo je anketne listiće koje im je poslao Energo kako vi se donijela odluka što dalje kada je riječ o toplinarstvu koje je došlo pod znak pitanja zbog poskupljenja i visokih računa koji su protekle zime stizali na kućne adrese.


– Anketni listić Energa ispunilo je oko 30 posto korisnika. Trenutno se analiziraju odgovori i vrlo brzo će biti gotova potpuna analiza, kao i prijedlog za sljedeću sezonu grijanja, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel .


Na konferenciji za novinare on je detaljno iznio podatke o ulaganjima u komunalne vodne građevine vodoopskrbe i odvodnje koja ukupno iznose oko 2,2 milijarde kuna, a projekti bi se trebali realizirati do 2018. godine.




– Najveći dio ulaganja u proteklom razdoblju realizirao se kroz gradnju sustava javne odvodnje Rijeka – Grobnik u sklopu Projekta zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, poznatijeg pod nazivom Jadranski projekt. Potprojekt gradnje sustava javne odvodnje Rijeka – Grobnik počeo je s realizacijom u 2005. godini na području grada Rijeke i Općine Čavle kako bi se očuvala čistoća priobalja i zaštitila izvorišta pitke vode. Najveći dio bit će dovršen početkom travnja ove godine, a ukupna vrijednost je oko 164 milijuna kuna. Potprojekt Rijeka – Grobnik obuhvaća gradnju ukupno 48 kilometara kanalizacije, od toga 17 kilometara u Rijeci, i 11 novih crpnih kanalizacijskih stanica, od čega dvije na području Rijeke. Ovom gradnjom stvaraju se uvjeti za priključenje 1.709 građevina na sustav javne odvodnje, od toga na području Rijeke za 618 građevina, naveo je Obersnel .


Riječki gradonačelnik još je jednom najavio nova i velika ulaganja Vodovoda i kanalizacije.


– Trenutno su u realizaciji projekti gradnje i rekonstrukcije kanalizacije i vodovoda u ukupnom iznosu od 158,6 milijuna kuna. Projekti se financiraju putem programa Hrvatskih voda za koji su sredstva osigurana iz zajma Europske investicijske banke (EIB) i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB), te putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Također se priprema projektna i ostala dokumentacija za dogradnju sustava odvodnje aglomeracije Rijeka s izgradnjom novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iz fondova Europske unije. Cijeli Projekt ima procijenjenu vrijednost od oko 1,8 milijarda kuna, izjavio je Obersnel .


Putem Projekta EIB/CEB u Rijeci izgradit će se i rekonstruirati 6,4 kilometra kanalizacije, te izvesti prateći radovi na vodovodu u Ulici Murini na području Srdoča, sjevernog dijela Donje Drenove i na području Gornjeg Zameta, gdje će se u Ulici Ante Mandića izgraditi kanalizacijska crpna stanica, te će se rekonstruirati postojeća kanalizacijska crpna stanica s pripadajućim cjevovodima na Kostabeli. Projektom EBRD u Rijeci i Kastvu obuhvaćena je izgradnja i rekonstrukcija 26 kilometara kanalizacije te gradnja jedne kanalizacijske crpne stanice »Lukovići« s pratećim radovima na 13 kilometara vodovodnih ogranaka na području Mjesnih odbora Srdoči, Gornji Zamet, Grbci, Podmurvice, Pehlin, Škurinje, Drenova i Brašćine–Pulac u Rijeci, te Mjesnom odboru Kastav u Kastvu. U Rijeci će se izgradnjom kanalizacije stvoriti uvjeti za priključenje oko 700 građevina, a u Kastvu njih 40.


Najveća ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju očekuju se ako se povuku sredstva iz europskih fondova.


– U tijeku je izrada ukupne projektne dokumentacije za Projekt dogradnje sustava odvodnje aglomeracije Rijeka s izgradnjom novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrijednost izrade studijsko-projektne dokumentacije iznosi 53,2 milijuna kuna. Projekt je uključen na listu velikih projekata za Operativni program »Zaštita okoliša« i jedan je od najvećih projekta u vodno-komunalnom sektoru koji su trenutno u pripremi u državi.


Apliciranje Projekta za sufinanciranje gradnje iz EU-fondova planirano je najkasnije do konca 2015. godine jer ćemo aplikaciju predati tijekom ljeta, a onda čekati očitovanje Europske komisije jer za tako veliki projekt ona mora odobriti aplikaciju, pojasnio je Obersnel .


On je na kraju zamolio građane za strpljenje budući da će radovi biti opsežni, a na pojedinim dionicama za njihovo okončanje trebat će godinu i pol dana.


– Bit će zastoja, buke, prašine, ali to je nemoguće izbjeći kada je riječ o dizanju komunalnog standarda na višu razinu. Gdje god to bude bilo moguće polagat će se uz kanalizacijske cijevi plinovodi i telekomunikacijska infrastruktura, zaključio je Obersnel.