Riječki gradonačelnik

Obersnel: “Rijeka za sve” nastavlja s aktivnom politikom privlačenja mladih ljudi u grad

Ingrid Šestan Kučić

Tea Mičić Badurina, Vojko Obersnel i Petra Karanikić

Tea Mičić Badurina, Vojko Obersnel i Petra Karanikić

U tom je kontekstu Obersnel poseban naglasak stavio na Sveučilišni Kampus te budući Znanstveno-tehnologijski park na Mlaki koji će prema njegovim najavama ponuditi nova radna mjesta



RIJEKA Izgradnja 300 novih stanova po modelu poticajne stanogradnje, novi vrtići na Rastočinama, Krnjevu i u KBC-u Rijeka, izrada Strategije demografskog razvoja Rijeke do 2030. godine sa sustavnom poticajnih mjera za obitelji s malom djecom, ojačavanje Start up inkobatora, kao i osnivanje Start upa za kreativne industrije poput dizajna i novih medija – samo su dio izbornog programa koalicije Rijeka za sve koji se tiče djece, mladih obitelji s djecom te mladih i studenata.


Planove za naredni četverogodišnji period na konferenciji za novinare predstavili su kandidat koalicije za novi gradonačelnički mandat Vojko Obersnel te predstavnice liste za Gradsko vijeće Tea Mičić Badurina iz PGS-a i Petra Karanikić iz SDP-a, a prema Obersnelovim najavama i dalje je u planu voditi aktivnu politiku s ciljem privlačenja mladih obitelji u Rijeku.


U tom je kontekstu Obersnel poseban naglasak stavio na Sveučilišni Kampus te budući Znanstveno-tehnologijski park na Mlaki koji će prema njegovim najavama ponuditi nova radna mjesta.




– U planu je uvođenje i besplatnog ranog učenja informatike u osnovnim školama s novim kurikulumom i bit će to redovan predmet. Nastavljamo i s projektom energetske obnove vrtića i škola europskim sredstvima, najavio je Obersnel.


Na isti način gradit će se i Dječja kuća kreativnosti u ciglenoj zgradi kompleksa»Benčić«, a najavljeno je pokretanje i Festivala kreativnosti s ciljem razvoja stvaralaštva djece i mladih.


Najavljujući pak pokretanje Akceleratora za pomoć mladima da razviju poslovne ideje i dobiju priliku za početnu investiciju Karanikić je izdvojila i osnivanje zadruge te informativnog portala za kategoriju mladih koji više nisu u sustavu obrazovanja.


Riječ je o takozvanoj NEET skupini koju EU prepoznaje kao posebno osjetljivu skupinu.


Među cijelim nizom planova izdvojeno je i proširenje sustava stipendiranja učenika i studenata, revitalizacija prostora bivše energane u Harteri razvojem kreativnih industrija i inovacija, kao i povoljniji sustav bodovanja za mlade obitelji s djecom u okviru modela poticajne stanogradnje.