Rast gospodarstva

Obersnel: Riječki poduzetnici povećali dobit za 60 posto, imaju izvoz veći od ostalih gradova

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Riječki su poduzetnici u 2016. godini, ako izostavimo Grad Zagreb koji ima status županije, u odnosu na poduzetnike ostalih većih gradova ostvarili najveći izvoz od 3,77 milijardi kuna i najveću dobit od 772 milijuna kuna, rekao je Obersnel



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da bi do početka sljedeće godine riječke tržnice trebale dobiti 130 novih stolova, odnosno novih štandova, metalnih kioska, a uredit će se i postojeći betonski stolovi. Riječ je o investiciji od oko sedam milijuna kuna, dok bi ukupno ulaganje u riječke tržnice trebalo iznositi do 20 milijuna kuna.


– U procesu nabave su novi suncobrani i štandovi. U tijeku je i procjena koliko bi koštala kupnja nekretnina na zametskoj i na tržnici na Donjoj Vežici. Nakon procjene donijet će se odluka hoće li se nekretnine kupiti ili ćemo i dalje potpisati ugovor o najmu. Što se tiče radnog vremena, do sada smo u nekoliko navrata pokušavali uvesti promjene, ali su prodavači mišljenja da do značajnijeg porasta prometa nije došlo. Ispitat ćemo još jednom interes kupaca, izjavio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik osvrnuo se na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare i na rezultate riječkoga gospodarstva u prošloj godini koji po njegovoj ocjeni svjedoče o tome da su teze o nepostojanju poduzetništva u Rijeci deplasirane.




– Nakon odličnih rezultata poslovanja riječkih poduzetnika u 2015. godini, svi ekonomsko-financijski pokazatelji ukazuju da je trend nastavljen i u 2016. godini. U odnosu na 2015. godinu broj poduzetnika je povećan za 1,3 posto uz povećanje broja zaposlenih za 3,6 posto, odnosno za nešto više od tisuću novozaposlenih.


Ukupni prihodi prešli su 18,5 milijardi kuna, a ostvarena neto dobit iznosi preko 772 milijuna kuna što u odnosu na godinu ranije predstavlja povećanje od 60 posto. Mali i mikro poduzetnici i dalje dominiraju u strukturi riječkog gospodarstva sa visokih 99 posto u ukupnom broju poduzetnika i ostvarenih 45 posto ukupnih prihoda.


Najveći su generatori rasta riječkog gospodarstva, naveo je Obersnel.



Povlačenje novca za energetsku obnovu vrtića i škola nstavit će se i dalje budući da je za tu namjenu iz europskih fondova Grad Rijeka povukao preko 15 milijuna kuna.– Tijekom listopada potpisali smo deset novih ugovora, a tijekom studenoga ovoge godine očekuje nas potpisivanje ugovora za šest objekata. Ukupna vrijednost svih projekata je oko 57 milijuna kuna, a osigurano je nepovratnih 15,5 milijuna kuna europskih sredstava.

Do  sada je uspješno realizirano 19 takvih projekata. Na taj način nastavljamo s uspješnim povlačenjem europskih sredstava, a do sada je ukupno povučeno za sve projekte gotovo 600 milijuna kuna. Očekujemo da će značajna sredstva povući centri kompetencije – dvije tvrtke koje smo osnovali, Smart Ri i Brodogradnja, a riječ je o projektima vrijednim preko 100 milijuna kuna za što postoji veliko zanimanje privatnog sektora koji je partner, naveo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.



Riječki je gradonačelnik naglasio da je u pet najznačajnijih djelatnosti riječkog gospodarstva – prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, prijevozu i skladištenju te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, koje ostvaruju 84 posto ukupnih prihoda – prosječan porast prihoda bio oko šest posto.


– Ukupno su prihodi poduzetnika u četiri od pet najvažnijih djelatnosti porasli za preko 640 milijuna kuna. Bitno je naznačiti porast prihoda poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane od 12 posto, oko 47 milijuna kuna, koji kroz godine ostvaruje važne rezultate u strukturi ukupnih prihoda. Ovi su rezultati utjecali i na rezultate poduzetnika u ostvarenoj neto dobiti ili gubitku pa su u svih pet najznačajnijih djelatnosti u 2016. godini poduzetnici ostvarili dobitak.


Kod riječkih su poduzetnika porasle i investicije u dugotrajnu imovinu za 6,8 posto, a porast investicija u riječkom gospodarstvu bio je iznad nacionalnog prosjeka, izjavio je Obersnel.


Prema mjerilu produktivnosti poslovanja koji pokazuje stupanj razvijenosti ekonomije, među velikim gradovima, nastavio je Obersnel, Zagreb se nalazi na vrhu s ostvarenom neto dobiti po zaposlenom od 42.170 kuna.


– Rijeka se kao i prošle godine nalazi na drugom mjestu sa 25.942 kuna s povećanom produktivnosti na međugodišnjoj razini od 4.746 kuna po zaposlenom, sljedeći je Zadar sa 21.581 kuna.


Prema mjerilu ekonomičnosti Rijeka se nalazi pri vrhu neposredno iza Zagreba što znači da su riječki poduzetnici ostvarili dobar rezultat racionalnijim trošenjem resursa od poduzetnika u većini velikih gradova.


Prema pokazatelju rentabilnosti riječki se poduzetnici nalaze na vrhu u odnosu na prikazane gradove, što znači da su efikasnije ulagali vlastiti kapital ostvarivši veću dobit u odnosu na poduzetnike iz ostalih gradova.


Riječki su poduzetnici u 2016. godini, ako izostavimo Grad Zagreb koji ima status županije, u odnosu na poduzetnike ostalih većih gradova ostvarili najveći izvoz od 3,77 milijardi kuna i najveću dobit od 772 milijuna kuna.


Koliko je taj uspjeh značajan pokazuje komparacija sa ukupnom ostvarenom dobiti poduzetnika u četiri velika grada, Splitu, Osijeku, Zadru i Dubrovniku, od 794 milijuna kuna.


U preostala dva grada, Puli i Šibeniku poduzetnici su ostvarili gubitak, zaključio je Obersnel.