Osniva se Centar za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom

Obersnel: Riječka gradska uprava zauzima se za zaštitu najosjetljivijih skupina građana

Mirjana Grce

Vojko Obersnel i Mirando Mrsić nazdravili novoj ustanovi / Foto I. TOMIĆ

Vojko Obersnel i Mirando Mrsić nazdravili novoj ustanovi / Foto I. TOMIĆ

Novoosnovana ustanova organizirat će i izvoditi profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom s područja Rijeke, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Djelovat će u u Lošinjskoj ulici, a s radom kreće koncem ove ili početkom iduće godine



RIJEKA Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i gradonačelnik Vojko Obersnel potpisali su 7. listopada u Salonu Grada Rijeke Ugovor o osnivanju Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka, ustanove koja će organizirati i izvoditi profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom s područja Grada Rijeke, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Centar će djelovati u Rijeci, u Lošinjskoj 16, a s radom kreće koncem ove ili početkom iduće godine.


Potpisivanju su nazočile i dr. Lidija Hrastić Novak, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke te Ivana Lulić, privremena ravnateljica Centra za profesionalnu rehabilitaciju. Za osnivanje i početak rada ove ustanove Grad Rijeka će iz svoga proračuna osigurati 100.000 kuna, a Republika Hrvatska je osigurala 500.000 kuna. 

Povratak u rad


Prigodom potpisivanja ugovora Obersnel je podsjetio da se riječka gradska uprava niz godina zauzima za zaštitu najosjetljivijih skupina građana, među kojima i za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama te rekao da osnivanjem ovakvog centra Grad opetovano pokazuje socijalnu osjetljivost prema ljudima kojima je pomoć društva najpotrebnija.


Zahvalivši Mrsiću i njegovom Ministarstvu na inicijativi, rekao je da nije dovoljno rješavati probleme osoba s invaliditetom samo putem socijalnog segmenta, već da je najveća skrb omogućiti da putem profesionalne rehabilitacije ti ljudi budu vraćeni u proces rada na neko drugo radno mjesto i u normalan život. Izrazio je žaljenje što se u ovaj projekt nije uključila i PGŽ te rekao da je Grad Rijeka preuzeo ulogu osnivača Centra.


Podrška i mladima




Ministar Mrsić je ugovor potpisao u ime Vlade poručivši da je njen cilj osnovati takve centre u svim regijama kako bi se radnicima koji zbog određenih poteškoća više ne mogu raditi svoj posao, omogućila profesionalna rehabilitacija i time nastavak rada na nekom drugom radnom mjestu. Najavio je da će država, kao jedan od osnivača centra u Rijeci, maksimalno poduprijeti njegov rad, ne samo financijski, te da će dijapazon rada centra biti širok. Među ostalim, da će centar biti usmjeren na mlade jer da će davati informacije i osposobljavati mlade, koji imaju zanimanja za koja u Hrvatskoj nema posla, za neka zanimanja za kojima se pokazuje potreba na tržištu rada.


– Uvijek je bolje imati punu starosnu nego invalidsku mirovinu i napor koji treba uložiti putem centara za profesionalnu rehabilitaciju usmjeren je tome da radnici imaju dostojno radno mjesto, dostojnu plaću i dostojnu mirovinu, poručio je ministar Mrsić.