Blokada ne popušta - hoće li policija intervenirati?

Obersnel: Očekujem da nadležne službe omoguće KD Čistoći pristup Marišćini

Andrej Petrak

U izjavi Hrvatskom radiju riječki gradonačelnik je u srijedu ujutro kazao kako blokada odlagališta otpada najviše služi za promociju političkih ciljeva, aludirajući na informaciju da su sinoć mještane Viškova poduprli predstavnici Akcije mladih i Liste za Rijeku te općinski vijećnici PGS-a i HDZ-a



VIŠKOVO Očekujem da će nadležne službe nešto poduzeti i omogućiti KD Čistoći pristup legalnom odlagalištu otpada, kazao je u srijedu ujutro Hrvatskom radiju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, komentirajući blokadu odlagalište otpada Marišćina, koja traje već četvrti dan. Obersnel je podsjetio da KD Čistoća ima sve dozvole, te rekao da je Marišćina legalno odlagalište otpada, ucrtano u Prostorni plan Primorsko-goranske županije. 


Iz Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije od ponedjeljka nitko ne kontaktira prosvjednike oko razgovora o deblokadi i pregovora o njihovim zahtjevima, kažu prosvjednici. 



U 17 sati na Marišćini će zvoniti Halubajski zvončari, koji ovaj puta zvonjavom zvona neće tjerati zimu nego – smrad!





– Ovaj slučaj najviše služi za promociju političkih ciljeva, kazao je riječki gradonačelnik, aludirajući na informaciju da su mještane Viškova, koji blokiraju ulaz kamiona s otpadom na odlagalište Marišćina tražeći da se na toj lokaciji prestane odlagati otpad, poduprli su sinoć predstavnici oporbenih stranaka Akcija mladih i Lista za Rijeku te po jedan općinski vijećnik Viškova iz redova PGS-a i HDZ-a.


Predstavnici stranaka iskazali su svoju potporu pred oko 100 okupljenih prosvjednika, naglašavajući da građani imaju pravo na zdrav život, da odgovorni očito ne znaju postupati s otpadom nego samo bacati smeće, da se već 50 godina smeće u županiji odlaže na isti način, bez pomaka u ekološkom smislu. Rečeno je i da bi tužbe, koje su podignute protiv dijela sudionika prosvjeda, odnosno eventualne kazne po tužbama, trebali podijeliti i platiti svi sudionici prosvjeda i oni koji ih podupiru.


Naime, prema podacima iz Kriznog eko stožera Marišćina, Komunalno društvo Čistoća podignulo je tužbu zbog smetanja posjeda protiv tog stožera koji djeluje pri Ogranku Eko Kvarnera Halubje, i protiv pet članova udruge, a rasprava je na riječkom Općinskom sudu zakazana za 26. listopada.


Iz eko stožera su, pak, naveli da oni jesu poduprli prosvjed, ali da je riječ o prosvjedu koji je počeo spontanim okupljanjem građana.


Predsjednik Kriznog eko stožera Josip Katalinić zahvalio je predstavnicima političkih stranaka na potpori dodavši da se nada da na problemu mještana Viškova neće skupljati političke bodove. Istaknuo je da građani neće odustati od blokade Marišćine.


Dugogodišnje odlagalište komunalnog otpada Viševac popunjeno je pa se otpad tijekom ljeta, do rujna ove godine, ondje balirao, zatim odvozio i odlagao na Marišćini. Od rujna se otpad, balirani i novi, odlaže u novoizgrađene kazete u tlu na Marišćini, do izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.


Iz riječkog Komunalnog društva Čistoća jučer su priopćili da Čistoća ima pravovaljane dozvole svih službi mjerodavnih za zbrinjavanje otpada na županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini te da stoga očekuju reakciju nadležnih institucija, kako bi se zaštitilo zdravlje građana


O blokadi ulaza kamiona na Marišćinu Čistoća je obavijestila primorsko-goransku Policijsku upravu, sanitarnu inspekciju i inspekciju zaštite okoliša.