Reagiranje gradonačelnika

Obersnel: Nije točno da je Vera Begić Blečić izabrana za pročelnicu samo zato jer sam ja tako htio, na natječaju skrojenom po mjeri

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

 I drugi pročelnici izbrani temeljem upravo takve kvalifikacije odnosno ni u drugim se natječajima nije tražilo iskustvo na rukovodećim poslovima



RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poslao je reagiranje na članak “Gradonačelnik je želio baš Veru za pročelnicu”:


Poštovani gospodine Ravlić,


molim Vas da temeljem Zakona o medijima objavite ispravak teksta autorice Tihane Tomičić koji je objavljen i u tiskanom izdanju Novog lista i na portalu. Riječ je o tekstu pod naslovom “Gradonačelnik je želio baš Veru za pročelnicu”, objavljenom u Novom listu 19. kolovoza, na stranici 5, te na portalu www.novilist.hr, također 19. kolovoza, na linku http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/USPON-I-PAD-VERE-BEGIC-BLECIC-Od-ranije-su-bili-dobri-Obersnel-je-inzistirao-da-ona-bude-procelnica?articlesrclink=related, pod naslovom “Uspon i pad Vere Begić Blečić ‘Od ranije su bili dobri, Obersnel je inzistirao da ona bude pročelnica'”. Molim da ispravak objavite i u tiskanom izdanju i na portalu.




Tihana Tomičić ovim tekstom secira privatni i poslovni život Vere Begić Blečić koja je prošlog tjedna u pijanom stanju izazvala nesreću u kojoj je nažalost poginuo čovjek. No, novinarka Tomičić i u ovom tekstu, po tko zna koji put piše i niz laži, a svoje netočne navode i sada potkrepljuje citiranjem anonimnih izvora. Ovog puta svoje laži stavlja u usta jednom od mojih “bliskih suradnika” čije ime naravno ne navodi.


Naime, modus operandi Tihane Tomičić već je godinama sljedeći: izmisli tezu, stavi je u usta “visokom izvoru” ili “bliskom suradniku” koji u pravilu nema ime i prezime i onda dalje barata svojim lažima, kako joj odgovara.


U tekstu se tako navodi kako je Vera Begić Blečić na mjesto pročelnice Odjela za sport i tehničku kulturu izabrana samo zato jer sam ja tako htio te da je u tu svrhu i javni natječaj kojem je izabrana skrojen po mjeri Vere Begić Blečić. To nije točno.


Novinarka Tomičić piše da je u natječaju temeljem kojeg je Begić Blečić izabrana na mjesto pročelnice stajalo kako se “za pročelnika tražilo samo pet godina radnog iskustva, ali ne i pet godina iskustva na rukovodećim poslovima” argumentirajući time pogodovanje Begić Blečić.


Kao što sam rekao, to nije točno jer su i drugi pročelnici izbrani temeljem upravo takve kvalifikacije odnosno ni u drugim se natječajima nije tražilo iskustvo na rukovodećim poslovima. Dakle, Tihana Tomičić izmišlja.


Naime, natječaj za radno mjesto pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu bio je objavljen zajedno s natječajem za pročelnike Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Odjela za financije, Ureda Grada, Zavoda za informatičku djelatnost i Odjela za gospodarenje imovinom.  Jedan od uvjeta za radno mjesto pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu, po pitanju radnog iskustva, bio je najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima. No, po pitanju radnog iskustva, isti uvjet utvrđen je za sva pročelnička radna mjesta, što je vidljivo iz samog teksta natječaja, a što se jednostavno može utvrditi uvidom na web stranicu Narodnih novina (natječaj objavljen u „Narodnim novinama“ broj 3/17 dana 11.01.2017) odnosno na linku https://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/o8204561.html


Uvjet za radno mjesto pročelnika, po pitanju radnog iskustva, nije najmanje 5 godina radnog iskustva isključivo na rukovodećim poslovima, već na odgovarajućim poslovima.Uvjet radnog iskustva na odgovarajućim poslovima definiran je člankom 13. Zakona o službenicima i namještenicima  u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (NN 86/08, 61/11 i 4/18 – Uredba), te se pod radnim iskustvom na odgovarajućim poslovima podrazumijeva radno iskustvo ostvareno na poslovima odgovarajuće stručne spreme i struke.

Dakle, uvjet koji je bio naveden u natječaju za odabir pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu proizlazi iz zakona koji regulira rad u lokalnoj samoupravi i bio je naveden i u svim ostalim natječajima za pročelnička mjesta.


U konkretnom natječaju, uvjet za raspored na radno mjesto pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, po pitanju stručne spreme, bila je visoka stručna sprema društvene ili tehničke struke (magistar ili stručni specijalist društvene ili tehničke struke). S obzirom da je Vera Begić Blečić po struci diplomirana pravnica i sveučilišna specijalistica medicinskog prava (dakle društvena struka), u potpunosti je ispunjavala uvjet radnog iskustva, jer je imala više od pet godina radnog iskustva na poslovima dipl. pravnice te je odabrana kao najbolji kandidat.


Također, Tihana Tomičić u ovom tekstu prepričava i što sam ja htio ili mislio pa tako tvrdi da je Begić Blečić na pročelničko mjesta došla “isključivo voljom gradonačelnika” zanemarujući činjenicu da je izabrana na natječaju, pred komisijom u kojoj ja nisam sjedio te da je zadovoljila sve potrebne uvjete. Zašto si gospođa Tomičić umišlja da zna što ja mislim ili želim, zašto uporno godinama izmišlja što radim i planiram, teško mi je reći jer nemam znanja i iskustva potrebnih za takvu analizu.


Moram reći i da će Vera Begić Blečić zbog izazivanja nesreće u kojoj je poginuo čovjek u konačnici dobiti i otkaz, no za to treba poštivati zakonom propisanu proceduru. Prvi korak kojeg sam poduzeo bila je suspenzija, odnosno potez kojeg mi u ovom trenutku dozvoljava Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Naime, svako nepoštivanje zakonom propisane procedure otvara mogućnost za stvaranje dodatnih troškova Gradu Rijeci što najbolje ilustrira primjer Hrvatskih cesta, tvrtke koja je radi otkaza članovima Uprave mimo zakonske procedure na kraju morala istim tim otpuštenim članovima Uprave isplatiti sve zaostale plaće s kamatama.


I na kraju, da ne bude zabune, ovaj ispravak ne pišem kako bih na bilo koji način opravdao postupak Vere Begić Blečić kojim je izazvala nesreću i pogibiju mladog čovjeka. Njezina je odgovornost neosporna što će zasigurno pokazati i epilog pravnih postupaka. No, sve ostalo čime se u ovom tekstu bavila novinarka Tomičić je ispod svakog nivoa i više liči na članak u kakvom britanskom tabloidu nego u Novom listu čiji su se glavni urednici redom busali u prsa profesionalnošću, etikom i ozbiljnim, relevantnim tekstovima. Jer novinarka Tomičić u ovaj je tekst uspjela ugurati i bračnu situaciju Vere Begić Blečić, njezino malodobno dijete te je li ili nije imala vremena za druženje sa, naravno anonimnim, stranačkim kolegom. Žalosno.