Nakon pregovora nastavlja se blokada deponija

Obersnel: Ne možemo pristati na obustavu dovoza smeća na Marišćinu

Andrej Petrak

Ta je lokacija definirana za odlagalište otpada u Prostornom planu Primorsko-goranske županije, a Komunalno društvo Čistoća ima ishodovane sve dozvole za privremeno skladištenje otpada na Marišćini, uz obvezu izgradnje MBO postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada, izjavio je Vojko Obersnel



MARČELJI – Nakon trosatnih pregovora njihovih predstavnika s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i zamjenikom mu Miroslavom Matešićem, građani Marčelja uglas su odlučili da će nastaviti blokadu smetlišta Marišćina i treći dan zaredom.


Premda je gradonačelnik djelomično prihvatio dva od četiri istaknuta zahtjeva građana, stvar je zasad “pukla” na onom zahtjevu koji je svim stanovnicima Marčelja i najvažniji: trajnom prestanku dovoza smeća na Marišćinu i Viševac te sanaciji svih smetlišta u općini Viškovo.


– Prestanak dovoza smeća na Marišćinu za nas je neprihvatljivo. Ta je lokacija definirana za odlagalište otpada u Prostornom planu Primorsko-goranske županije, a Komunalno društvo Čistoća ima ishodovane sve dozvole za privremeno skladištenje otpada na Marišćini, uz obvezu izgradnje MBO postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada, izjavio je nakon sastanka Obersnel.


Katalinić: Gradonačelnik ne prepoznaje da postoji alternativa




Josip Katalinić, predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina, koji je artikulirao zahtjeve građana Marčelja, nakon što su se u nedjelju spontano okupili kako bi blokirali ulaz na smetlište Marišćina, ocijenio je da gradonačelnik nije prihvatio zahtjev o prestanku dovoza smeća na Marišćinu isključivo zato što ni sam ne zna što bi sa smećem i balama još uvijek deponiranim na Viševcu.


– Najviše me iz razgovora s gradonačelnikom muči to to nisam vidio da on uopće prepoznaje da postoji alternativa. Ne zna što će s balama i sa smećem, a mi bi trebali još mjesecima živjeti u smradu. Ne želimo više živjeti u smradu. Prihvatio je djelomično dva naša zahtjeva, a jedan je odbio. No, ne zato jer nema volje, već zato jer gradonačelnik ne zna što napraviti, kaže Katalinić.


Dodaje da je Obersnel upozoren da će stvoriti ogroman problem, kad 20.000 raspadnutih bala smeća rasuto u kamionima krene za Marišćinu.


– Oni to žele obaviti za mjesec, najviše mjesec i pol dana, ali to je nemoguće i prijevoz i deponiranje bala potrajat će najmanje dva mjeseca. To znači da ćemo mi još mjesecima živjeti u smradu, no to neće zadesiti samo nas, već i mještane Marinića, koji već 50 godina trpe posljedice katastrofalnog gospodarenja otpadom, ali i građane zapadnog dijela Rijeke. Ne želimo da bale ostanu na Viševcu, jer stanovnici Marinića to ne zaslužuju. Od odgovornih institucija tražimo da otpad zbrinu na adekvatan način, kaže Katalinić.


Od 1. siječnja “zero waste” koncept


No, ono što je dogovoreno jest to da su načelnik Viškova Goran Petrc i gradonačelnik Obersnel pristali da od 1. siječnja na području Viškova s provedbom krene pilot projekt ugovorenog odvojenog prikupljanja otpada prema “zero waste” konceptu, što zastupaju građani Marčelja.


– Zahvaljujem načelniku Petrcu što je organizirao ovaj sastanak. Uvijek smo spremni za razgovor, ali teško je konstruktivno razgovarati u većoj grupi ljudi. To smo pokušali. Negdje smo našli dodirne točke, negdje ne. Objasnili smo Kriznom stožeru što Grad Rijeka namjerava s primarnom selekcijom otpada tijekom sljedeće godine, što se dobrim dijelom poklapa s njihovim zahtjevima. Ono u čemu se razlikujemo jest to treba li sustav odvojenog prikupljanja otpada rješavati ugovorno, ili na dobrovoljnoj bazi, s obzirom na to da trenutno nema zakonskih propisa koji bi građane obvezivali na potpisivanje ugovora s komunalnim društvom. No, dogovoreno je da će pilot projekt primjene takvog sustava zbrinjavanja otpada krenuti nagodinu na području općine Viškovo, kaže Obersnel.


Josip Katalinić uvjeren je da će stanovnici Viškova za samo nekoliko mjeseci uspjeti demonstrirati da “zero waste” koncept može funkcionirati i da ga treba primijeniti i na području cijele Primorsko-goranske županije.


– Nismo uspjeli nagovoriti Obersnela da to rješenje primijeni i u Rijeci. No, pokazat ćemo da takav sustav može funkcionirati. Međutim, ako Viškovo i dalje ostane smetlište cijele Rijeke i županije, “zero waste” sustav samo u Viškovu nema smisla. Trpit ćemo svačije smeće, a u svojoj općini provoditi bolji i kvalitetniji koncept, što nema smisla. Smatramo da svatko treba brinuti o svom smeću i provoditi ovakav koncept, kaže Katalinić.


Riječkom gradonačelniku prihvatljivo je da se krene u reviziju studije utjecaja na okoliš CZGO Marišćina, no ova je inicijativa ionako u ingerenciji župana Vidoja Vujića, koji je najavio da će obaviti reviziju deset godina stare studije, originalno naručenu od strane Primorsko-goranske županije.


Kaznene odgovornosti samo spomenute


Ono o čemu se na sastanku zapravo nije razgovaralo, već je samo, prema Katalinićevim riječima, spomenuto, zahtjev je za političkom i kaznenom odgovornošću gradonačelnika Obersnela, bivšeg župana Zlatka Komadine, načelnika Viškova Gorana Petrca te direktora Ekoplusa Dušana Šćulca i Čistoće Zlatka Štoka, kao odgovornih osoba nadležnih institucija i komunalnih društava za problem smeća.


– Ovaj zahtjev nije nešto o čemu smo mi raspravljali. No, nevjerojatno je i nedopustivo u jednom demokratskom društvu da nitko nije odgovoran za strašno narušenu kvalitetu života i sve ono što su stanovnici Marčelja bili prisiljeni preživjeti u protekla četiri mjeseca, ističe Katalinić u ime Kriznog eko stožera.


Što se tiče situacije s dnevno nastalim smećem grada Rijeke i riječkog prstena, koje se već drugi dan gomila u bajama zbog nastale blokade Marišćine, Obersnel smatra da je nastavak odvoza smeća u nadležnosti udruge koja je organizirala blokadu.


– Smeće se gomila u bajama. To u ponedjeljak još uvijek nije bilo problem, možda neće biti ni u utorak. No, za dan dva uslijedit će intervencija sanitarne inspekcije i bit će izdan sudski nalog za oslobađanje prolaza na deponij Marišćina, kaže Obersnel.


Josip Katalinić napominje da je gradonačelnika upozorio da su građani Marčelja prešli rub nezadovoljstva i da ne mogu dopustiti da se smeće i dalje primitivno deponira na Marišćini, nakon svih muka koje su prošli proteklih mjeseci.


– Naš je stav da ostajemo ovdje do kraja. Dok ne dođe nalog da nas se silom odavde makne, a vidjet ćemo hoćemo li im mi to dopustiti, poručuje Katalinić.


Građani okupljeni na blokadi novog, već trećeg smetlišta u Viškovu, poručili su da se ne miču nigdje.


– Nek’ smeće voze na Korzo! Ostajemo masovno! Nema šanse da ćemo ća odovuda, zaključili su okupljeni stanovnici Marčelja, nakon što su im predstavnici Kriznog stožera prenijeli rezultate sastanka.


Drugi dan blokade smetlišta Marišćina prošao je mirno i bez ikakvih incidenata, a Čistoća nije pokušala slati smetlarske kamione na deponij. No, nekoliko napunjenih kamiona Čistoće bilo je parkirano kod kafića Marišćina, a vozači su očito dobili nalog da tamo čekaju moguću deblokadu.