Zahvala na obrani Dalmacije

Obersnel: Nacionalni TV-i ignorirali doprinos riječkih vatrogasaca

Orjana Antešić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Obersnel je prenio da je tijekom svojeg godišnjeg odmora imao prilike razgovarati s vatrogascima Šibensko-kninske županije i brojnim građanima Dalmacije. – Svi su bili apsolutno jedinstveni u ocjeni da su riječki vatrogasci najbolji, najefikasniji i najopremljeniji. U takvim se trenucima čovjek osjeća ponosnim što je Riječanin, kazao je Obersnel



RIJEKA  Kako bi im zahvalio na sjajno odrađenom poslu i preventivi, uslijed čega na širem riječkom području i u Primorsko-goranskoj županiji ove ljetne sezone nije bilo veće požarne ugroze, ali i na požrtvovnosti i ispomoći koju su riječki vatrogasci dali u obrani Dalmacije od katastrofalnih požara, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel posjetio je jučer Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Rijeke.


Tom prilikom najavio je da se radi na tome da se tijekom iduće godine JVP opremi s pet novih vatrogasnih vozila. Kako zahvala za njihov trud i rad na zaštiti imovine i ljudskih života ne bi ostala samo na riječima, Obersnel je obećao i da će se u proračunu za 2018. nastojati iznaći sredstva za povećanje njihovih plaća.



Zapovjednik JVP-a Rijeke Hinko Mance ukratko se osvrnuo i na proteklu burnu požarnu sezonu u kojoj su u šest navrata riječki vatrogasci, zajedno s kolegama iz Krka i Opatije, pomagali obuzdati velike požare koji su harali u južnoj i srednjoj Dalmaciji, od Makarske, Splita, Knina i Kistanja, Drniša i Benkovca, pa do posljednjeg u ovom crnom nizu požara, onog u NP-u Sjeverni Velebit.




U tih šest navrata, u ekipama od po 12 ljudi praktički se izmijenilo cijelo ljudstvo riječkog JVP-a, a na dalmatinskom i velebitskom kršu u danonoćnoj borbi s vatrom proveli su punih 25 dana.



Premda je to spomenuto tek usput, jučer se opet moglo uvjeriti u nesebičnost i veliko srce vatrogasaca. Tijekom obrane naselja Zelići kraj Knina, ekipa riječkih vatrogasaca sprijateljila se s prvašićem Perom, jedinim djetetom u tom selu. Nisu ga zaboravili i po povratku u Rijeku odlučili su   skupiti novac za ono što će njihovog malog prijatelja najviše razveseliti. Tako će Perica iz Zelića dobiti svoj novi bicikl, koji će mu ovih dana biti poslan iz Rijeke.



Gradonačelnik se osvrnuo i na, prema njegovoj ocjeni, svojevrsnu medijsku nepravdu, pogotovo od strane nacionalnih televizija, jer je u izvještajima malo ili ništa spomenut lavovski doprinos kojeg su primorsko-goranski vatrogasci dali u obrani Dalmacije od požara.


Da nije riječ tek o subjektivnom dojmu, Obersnel je prenio da je tijekom svojeg godišnjeg odmora imao prilike razgovarati s vatrogascima Šibensko-kninske županije i brojnim građanima Dalmacije. – Svi su bili apsolutno jedinstveni u ocjeni da su riječki vatrogasci najbolji, najefikasniji i najopremljeniji. U takvim se trenucima čovjek osjeća ponosnim što je Riječanin, kazao je Obersnel.



Osim što je kiša ipak bila naklonjenija sjevernojadranskim županijama ovog ljeta, činjenici da u PGŽ-u ovog ljeta nije bilo katastrofalnih i velikih požara svakako je pridonijela i dobro odrađena preventiva, od održavanja šumskih puteva i prosjeka do službe osmatranja, u koju su uključena i »Krila Kvarnera«. No, na tome se, istaknuo je Mance, na ovim područjima radi već dugi niz godina. Ipak, tijekom ove godine zabilježili su 950 intervencija – četiristotinjak tehničke naravi, a oko 500 požarnih, od kojih oko 180 bilo na otvorenom prostoru. Zahvaljujući upravo preventivnim mjerama i osmatranju, svi ti požari ugašeni su u njihovim začecima.