Predizborna anketa

Obersnel: Koalicija će imati stabilnu većinu

Tihana Tomičić

Ulazak u drugi krug koji sugeriraju objavljeni rezultati, nije velika novost, smatra Vojko Obersnel / arhiva NL

Ulazak u drugi krug koji sugeriraju objavljeni rezultati, nije velika novost, smatra Vojko Obersnel / arhiva NL

Među Obersnelovim protukandidatima traje intenzivna međusobna komunikacija, te se pojavila mogućnost da Burić i Koljanina lokalnim izborima čak i surađuju



Nakon što je u našem listu objavljen rezultat ankete za lokalne izbore u Gradu Rijeci, za komentar smo pitali glavne aktere, dvojac koji bi se najrealnije mogao naći u drugom krugu – Vojka Obersnela i Hrvoja Burića.


Prema anketi, kako je poznato, SDP-ov kandidat Vojko Obersnel s velikom koalicijom lijevog centra iza sebe dobiva 36,1 posto podrške, a nezavisni Hrvoje Burić 20,6 posto, što znači da će se vjerojatno održati drugi krug izbora. U anketi je na trećem mjestu HDZ-ov Kristjan Staničić, a potom slijede nezavisni Marinko Koljanin, pa Danko Švorinić iz Liste za Rijeku, te Andrej Briščik iz Akcije mladih i Juraj Bukša iz HNS-a.


Aktualni gradonačelnik Obersnel nije previše opterećen mogućim drugim krugom, čini se:




– Ulazak u drugi krug koji sugeriraju objavljeni rezultati, nije velika novost. Imali smo ga i u prošlom ciklusu, kao i većina drugih gradova u Hrvatskoj. Teško mi je komentirati rezultate samo jedne ankete o kojoj znam tek onoliko koliko je objavljeno u medijima. Mogu tek zapaziti da se pojavljuju neke nelogičnosti u objavljenim rezultatima. Do izbornog dana ima još gotovo dva mjeseca i u tom razdoblju birači će biti u mogućnosti upoznati i izborne programe i ljude koji će predstavljati pojedine koalicije i ostale liste. Vjerujem da ćemo u konačnici kao koalicija u Gradskom vijeću imati stabilnu većinu, kaže Obersnel na pitanje je li s 37 posto podrške za koalicijsku listu SDP-a moguće ostvariti nadmoć u Gradskom vijeću Rijeke i stabilnost vlasti.


Na prošlim izborima 2013. godine SDP-ova koalicija u Gradsko vijeće je ušla sa 45 posto glasova, a ipak je tijekom cijelog mandata imala samo jednu ruku premoći pred oporbom. To znači da je s ovakvim rezultatom teško očekivati stabilnu većinu, a logično očekivati postizbornu trgovinu.


Nezavisni Hrvoje Burić, pak, likuje nad ovim rezultatima jer i bez svoje bivše stranke, HDZ-a, ulazi u drugi krug, i to s boljim rezultatom nego 2013. godine. No, njegove izjave nisu trijumfalističke nego vrlo umjerene:


– Vidimo iz ankete da se i ovoga puta može očekivati slaba izlaznost u Rijeci, da su birači neskloni sudjelovati na izborima. Zato ih pozivam da 21. svibnja ipak izađu na birališta, jer ovi rezultati jasno pokazuju – promjene su moguće, kaže on.


Inače, zadnjih dana među Obersnelovim protukandidatima traje intenzivna međusobna komunikacija, te je, kako se saznaje, pojavila i mogućnost da dva nezavisna kandata, Burić i Koljanin, moguće na ovim izborima čak i surađuju. U tom slučaju, spominje se mogućnost da Koljanin podrži Burića i da se na njegovoj listi nađe kao kandidat za zamjenika gradonačelnika, te da također da nekoliko imena i za listu za Gradsko vijeće Rijeke.


Ako bi se gledalo matematički, iz spomenute ankete koja je provedena prošloga tjedna na uzorku od 600 građana Rijeke, njih bi dvojica zajedno imali 27 posto glasova, a time bi bila stvorena antiobersnelovska koalicija koja ne bi bila nužno desna nego bi obuhvaćala i centar, pa čak i dio lijevog centra, barem prema onome kako se deklarira sam Koljanin, te prema činjenici da je iza Koljanina bio stao Beljakov HSS. Burić se već duže kloni desničarske retorike i igra na kartu centrističkog kandidata, mada naravno računa i na glasove HDZ-ovih birača.