Reagiranje

Obersnel: I te kako osjećamo otkucaje “Riječkog srca”

P. N.

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Udruga »Riječko srce« do sada se nije javljala na natječaje Grada Rijeke namijenjene projektima i programima udruga, a bez toga ne može biti uvrštena u gradski proračun. Isto vrijedi i za osiguranje gradskog prostora za rad



Poštovani gospodine Prodan, molim Vas da temeljem Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima objavite moj odgovor gospodinu Daliboru Horvatu Hokiju na izneseno u članku objavljenom u Novom listu 27. prosinca 2018. na str. 16. pod naslovom »Osjeća li proračun grada otkucaje ‘Riječkog srca?’« koji osobno potpisujete, odnosno u članku na portalu Novog lista pod naslovom »Osjeća li proračun grada otkucaje ‘Riječkog srca?’


Tko pomaže onima koji pomažu svima« na poveznici http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Osjeca-li-proracun-grada-otkucaje-Rijeckog-srca-Tko-pomaze-onima-koji-pomazu-svima.Proračun grada i te kako osjeća otkucaje »Riječkog srca« pa se tako Grad Rijeka aktivno uključuje u humanitarne akcije koje ova udruga organizira, ali i mnoge druge udruge sličnog karaktera, a uključivali smo se i pomagali i prije osnivanja udruge »Riječko srce«, dok se još radilo o inicijativi koju je okupljao gospodin Dalibor Horvat.

Tako smo u humanitarnoj akciji »Sve za našu djecu – kao kap vode na dlanu« namijenjenoj udruzi Dira koja brine za djecu s teškoćama u razvoju, a koja je uključivala humanitarnu utakmicu i humanitarni koncert s call centrom, u travnju 2016. organizatorima bez ikakve naknade osigurali: korištenje javnih površina, priključak i potrošnju struje, sigurnosne ogradice, pozornicu i podeste za koncert, dozvole za postavljanje šankova, organizaciju tiskovne konferencije i cjelokupnu logističku podršku Ureda grada Rijeke.


U travnju i svibnju 2017. za sličnu humanitarnu akciju »Sve za našu djecu« Udruge Riječko srce, koja je bila namijenjena uređenju prostora i opremanju čekaonice Klinike za pedijatriju – KBC RIJEKA – dnevne bolnice pri Odjelu za hematologiju i onkologiju, za što je prikupljeno 230.000 kn, također smo osigurali besplatno korištenje javnih površina, priključak i potrošnju struje, korištenje ogradica, gradsku pozornicu bez naknade, deset gradskih štandova bez naknade, dozvole za šankove i također svu zatraženu logističku pomoć Ureda grada.




I u trećoj humanitarnoj akciji »Riječko srce za riječki hospicij« u listopadu ove godine koja je bila namijenjena nabavci aparata za dezinfekciju prostora u hospiciju, a koja je realizirana humanitarnim koncertom u HNK-u Ivana pl. Zajca osigurali smo besplatno korištenje gradskog štanda za najavu i promociju humanitarne akcije, a potom i korištenje dvorane za koncert, vatrogasne službe, tehničke podrške tona i svjetla itd. (naplaćen je tek rad biljeterske službe i dvorana za domjenak). Također, za ovu je humanitarnu akciju Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb osigurao 3.000 kn koje su izravno uplaćene na račun Riječkog srca čime su kupljene karte za koncert.


Udruga »Riječko srce« do sada se nije javljala na natječaje Grada Rijeke namijenjene projektima i programima udruga stoga nije jasan apel upućen Gradu da se udrugu uvrsti u gradski proračun. Naime, bez izravne prijave same Udruge »Riječko srce« na neki od natječaja Grada Rijeke koji su namijenjeni financiranju udruga, to nije moguće učiniti.


Dosadašnja sudjelovanja Grada Rijeke u humanitarnim akcijama koje je »Riječko srce« organiziralo više nego jasno pokazuju socijalnu osjetljivost Grada Rijeke budući da smo na upućene zamolbe organizatora spremno odgovorili imajući u vidu upravo humanitarne karaktere ovih akcija. No za financiranje nekih drugih aktivnosti i projekata ove udruge iz gradskog proračuna, potrebno je da Udruga najprije izvrši prijavu na neki od natječaja Grada Rijeke ovisno o tome za što namjeravaju pribaviti proračunska sredstva. Tek tada bit će moguće procijeniti prijavljene potrebe, a tek potom je moguće uvrstiti konkretnu udrugu u proračun. Isto vrijedi i za osiguranje gradskog prostora za rad udruge. Bez prijave na natječaj za zakup prostora, udruzi je nemoguće dodijeliti na korištenje gradski prostor.


Svakako se nadam nastavku dosadašnje uspješne suradnje Udruge »Riječko srce« s Gradom Rijekom, no valja imati na umu da za sve vrijede jednaka pravila kad su u pitanju natječaji za korištenje proračunskih sredstava, odnosno natječaji za korištenje poslovnih prostora za rad udruga.Zahvaljujem na objavi odgovora i srdačno Vas pozdravljam! – reagira u svom odgovoru mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.