Kraj jedne ere

Obersnel: Bernardić slabo artikulira politike SDP-a. Stranka mora pronaći novu energiju ako želi opstati

Tihana Tomičić

Vojko Obersnel / Foto: I. TOMIĆ

Vojko Obersnel / Foto: I. TOMIĆ

Odgovarajući na pitanje novinara kazao je da nije zainteresiran za vođenje SDP-a Hrvatske



RIJEKA Točno je, nisam zainteresiran za vođenje SDP-a na nacionalnoj razini, ali na žalost mnogih ne idem u političku mirovinu i ostajem u politici kao gradonačelnik do 2021. godine, a sve ostalo ćete saznati kada dođe vrijeme, izjavio je predsjednik SDP-ove gradske organizacije i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, upitan da potvrdi najave iz svog intervjua jednom tjedniku prošloga tjedna o špekulacijama da ga dio SDP-ovaca želi vidjeti na mjestu šefa stranke nakon Davora Bernardića.


Nakon što je objavio da se više neće kandidirati za predsjednika riječkog SDP-a on je sazvao tiskovnu konferenciju s koje je poručio da odlazi s ponosom i zadovoljstvom, a posebno je spominjao imena Vladimira Šepčića i Slavka Liniča:


– U proteklih 30 godina smo sačuvali ideju socijaldemokracije u Rijeci zahvaljujući kvalitetnim politikama, te smo ostali politička stranka koja uživa najveće povjerenje birača, rekao je.




Nabrojao je da su uspjesi ostvareni zahvaljujući političkim odlukama, uz napomenu da je teško odijeliti stranačku poziciju od funkcije izvršne vlasti: od spašavanja riječke brodogradnje poticanjem najave davanja jamstava 3. maju iz gradskog proračuna, potom odluke o izdavanju gradskih obveznica za gradnju bazenskog kompleksa, kandidiranje Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture i na kraju odluke o kupovini broda »Galeb«.


Ta odluka se pokazala dobrom, što je potvrđeno i odobrenjem financiranja uređenja broda iz europskih fondova i Rijeka će od iduće godine imati jedinstveni muzej, rekao je. Rekao je da su mnoge od tih odluka koje je donosio bile politički riskantne, ali na kraju je sve urodilo uspjesima, rekao je.


Naglasio je da se riječki SDP nikad nije ustručavao reći što misli i iznositi jasan stav, pa tako ni kad se stranački vrh bio odrekao Slavka Linića, niti se ustručavao kritike rada vlada, bez obzira na to bile one HDZ-ove ili SDP-ove, a sve su one donosile mjere u poreznoj politici kojima je oštećivana lokalna samouprava, ocijenio je.


Istaknuo je kako je za uspjehe SDP-a Rijeke zaslužan i Vladimir Šepčić, koji je stranku vodio u turbulentnim vremenima.


– Tko god bude u Rijeci izabran za novog predsjednika, nadam se da će zadržati socijaldemokratski smjer i liberalni svjetonazor, te da će pokazati visoku razinu odgovornosti, rekao je, a nije htio odgovoriti na pitanje tko je njegov favorit između Marka Filipovića i Vuka Price.


»Znate da sam protiv takve estradizacije, interni izbori su interni izbori«, rekao je.


Komentirao je i stanje u SDP-u Hrvatske:


– Socijaldemokratska partija na nacionalnoj razini je u teškom i osjetljivom vremenu. Predsjednik slabo artikulira politike SDP-a, a ni njegovi prvi suradnici nisu pretjerano aktivni u tome te nedovoljno djeluju na zaštiti svjetonazorskih pitanja i dosegnutih razina razvoja društva kao i načela socijaldemokracije, ocijenio je.


– SDP mora naći novu energiju ako želi opstati na političkoj sceni, rekao je Obersnel.


»Govorio sam prvi o konzervativnoj revoluciji još prije godinu dana, a sada se vidi da ona itekako postoji, dok se organiziraju tzv. referendumi koji pojam demokracije koriste da bi se manipuliralo ljudima. Mi u Rijeci uvijek smo znali reći ne takvim idejama«, zaključio je.