Derutni spomenik kulture

OVAJ PUT, SREĆOM, NEMA STRADALIH Jaka bura odlomila dijelove fasade Teatra Fenice

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Uzrok oštećenja je kombinacija loših vremenskih uvjeta. Naime, nakon kiše spustila se temperatura pa se kiša koja se zadržala u dijelovima fasade smrzla. Nakon toga zapuhala je jaka bura i ti su se dijelovi na kojima se nalazio led odlomili i pali



Sa zgrade Teatra Fenice, derutnog spomenika kulture u središtu Rijeke, jaka bura odlomila je noćas dijelove fasade. Prostor oko zgrade je osiguran, a, kako doznajemo, nitko nije stradao.


Dragan Rukavina, direktor Rijekakina, u čijem je vlasništvu zgrada, rekao nam je da je jutros dobio dojavu iz riječkog komunalnog redarstva o tome da su pali dijelovi fasade nakon čega je prostor odmah osiguran. 


– Uzrok oštećenja je kombinacija loših vremenskih uvjeta. Naime, nakon kiše spustila se temperatura pa se kiša koja se zadržala u dijelovima fasade smrzla. Nakon toga zapuhala je jaka bura i ti su se dijelovi na kojima se nalazio led odlomili i pali. Događalo se to i ranije zbog čega smo prošle godine djelomično sanirali fasadu, odnosno skinuti su dijelovi koji su potencijalno bili opasni. Nažalost, očito su se pojavila nova oštećenja – kaže Rukavina, dodajući da će tijekom dana prostor oko zgrade biti očišćen, a idući tjedan, kada više ne bude opasnosti, vidjet će što se može učiniti te ponovno angažirati tvrtke za novu intervenciju na saniranju fasade. 




– Sada smo napravili ono što možemo – kaže Rukavina. 


Kvalitetno rješenje je, naravno, nova fasada, ali ona, za sada nije izgledna. Suvlasnik Rijekakina tvrtka je u vlasništvu riječkog poduzetnika Mirka Pavičića, Rijekatekstil – Domus, koji je u intervjuu Novom listu 2012. godine kazao kako “ne znaju što će biti s obnovom Teatra Fenice” te pojasnio i zašto se zgrada ne obnavlja:


–  S naše smo strane učinili sve što smo mogli. Projekti obnove gotovi su i odavno plaćeni. Radi se o investicijskom ulaganju u krov i fasadu registriranog kulturnog dobra RH u visini većoj od pet milijuna kuna.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler



Zakon propisuje to kao obvezu Ministarstva kulture, ali iz Ministarstva su nam već dva puta odgovorili kako trenutno nemaju sredstava za ovaj zahvat. Možda se ulaskom u EU stvore neke nove mogućnosti. Pregovori s Gradom oko kupnje ili zamjene su zastali. Prije svega zbog toga jer u proračunu nema sredstava za ovu namjenu, ali i zbog neosnovanih sumnji vašeg lista da bi kod eventualne zamjene moglo biti netransparentnosti i zakulisnih igara. Meni je zanimljiva činjenica da jednom govorite o Teatru Fenice kao neprocjenjivom kulturnom dobru, ali kad ga treba zamijeniti ili prodati Gradu Rijeci, onda je samo teret i potpuno je bezvrijedan. 


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Posjetio je i kako je posao vlasnik ovog spomenika kulture nulte kategorije: 


– Tvrtku Rijekakino kupili smo od tvrtke Zagrebački kinematografi. Tvrtka je neko vrijeme bila na prodaju, ali nitko se u to nije upuštao, jer je potencijalnim kupcima prijetnju predstavljala blokada imovine Rijekakina od strane jednog bivšeg suvlasnike nekretnine – Crkve. Udjele u Rijekakinu kupili smo kreditnim zaduženjem i onda već kupljenu nekretninu nekadašnjeg kina Beograd (sada Art kino Croatia) vratili Crkvi bez naknade, kako bismo oslobodili blokadu ostalih nekretnina. 


Te 2012. godine tvrtka Rijekakino ponudila je prodaju 9/10 suvlasničkog udjela nad zgradom i dvorištem od 1.857 „kvadrata“ po cijeni od 5,1 milijuna eura, odnosno za 38,6 milijuna kuna.


Primorsko-goranska županija i država odbile su pravo prvokupa, dok je Grad Rijeka bio zainteresiran da zgrada pređe u gradsko vlasništvo, ali za to nije imao novca. Očito nije bilo niti drugih interesenata pa je Rijekatekstil – Domus i dalje vlasnik, a u zgradu se godinama ne ulaže.


Prema riječima Dragana Rukavine, zgradu su kasnije pokušali prodati i po knjigovodstvenoj cijeni, ali ni u tome nisu uspjeli.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Teatro Fenice ušao je i u Strategiju razvoja Grada Rijeke za razdoblje od 2014. do 2020. godine kao “izvedbena i koncertna dvorana i kongresni centar”, a pitanje je i koje se sporadično spominje i na sjednicama Gradskoga vijeća Rijeke.


U listopadu prošle godine, pitanje vezano uz Teatro Fenice postavio je Koraljko Pasarić iz PGS-a kojega je zanimalo što je Grad napravio „po pitanju te zgrade“ zadnjih nekoliko godina, budući da je objekt već više od deset godina zatvoren za javnost.


Gradonačelnik Vojko Obersnel  odgovorio je kako je “Grad Rijeka svjestan važnosti Teatra Fenice jer je riječ o prostoru koji je namijenjen za održavanje koncerata i predstava za što je i građen”.


– Radi se o  najvećoj dvorani u Rijeci. Na žalost zgrada je u privatnim rukama. U procesu privatizacije Grad je Rijeka kinu predlagao prepuštanje vlasništva nad zgradom, a da Rije kino nastavi svoju djelatnost. Tada nije bilo razumijevanja od strane uprave. Privatizacija je u međuvremenu završena, a Rijeka kino je propalo. Izmijenili su se vlasnici, a sa današnjim vlasnikom su se vodili pregovori. Angažiran je sudski vještak koji je procijenio vrijednost zgrade na 6-7 milijuna eura. Teško da Grad može osigurati te novce. Niti jedan EU fond ne predviđa novce za kupovinu zgrade, premda je vlasnik imao namjeru u prikupiti novac iz tih fondova. Preduvjet je bio da vlasnik bude javni, a ne privatni sektor. Postoje neke šanse, da se načini nešto pozitivno, no one su tanke.  Nastoji se naći neko rješenje, ali se boji da će to biti teško ukoliko se ne otvore neke druge mogućnosti korištenja europskih fondova – odgovorio je gradonačelnik Obersnel.