Stotine zvona

OTVOREN PRVI FESTIVAL SUSJEDSTVA Grobnik uživao u Zvončarskoj simfoniji

Danijela Bauk

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Tradicionalna Zvončarska smotra započela je u podne, zvončari su od okupljanja pred OŠ Čavle krenuli ulicom Čavja  sve do Trga hrvatskih branitelja, a tamo su poslije 15 sati izveli - Zvončarsku simfoniju pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika, gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića, samih zvončara te Karlovačkih bubnjara



Stotine i stotine zvona i zvonca, čak 500 zvončara iz Hrvatske i Europe predvođenih domaćinima – Grobničkim dondolašima otvorilo je danas u podne prvi Festival susjedstva Rijeke Europske prijestolnice kulture, onaj u susjedstvu Čavle.


Tradicionalna Zvončarska smotra započela je u podne, zvončari su od okupljanja pred OŠ Čavle krenuli ulicom Čavja  sve do Trga hrvatskih branitelja, a tamo su poslije 15 sati izveli – Zvončarsku simfoniju pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika, gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića, samih zvončara te Karlovačkih bubnjara.


Glasnu povorku od 500-tinjak europskih i hrvatskih zvončara predvodili su njemački partneri susjedstva Čavle, zvončarska grupa Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke, a na začelju su domaćini, Grobnički dondolaši. 





Ostali sudionici povorke su Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari te Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka iz Hrvatske.



Njima su se kao predstavnici Riječkog karnevala pridružili i Meštar Toni te ovogodišnja kraljica Dora Pilepić. Istovremeno s početkom povorke, na glavnoj je pozornici na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima svečano otvoren i Festivali susjedstava Europske prijestolnice kulture, koji će tijekom 2020. godine, u svakom od 27 susjedstava, predstaviti raznovrstan kulturni i umjetnički program.


Nakon plesne točke grupe Sirius, okupljene je pozdravila načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i direktor TZ Čavle Ivan Salamon, direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, Thomas Schiedrich, predsjednik zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke i meštar Toni.