Tribina u Kostreni

ORaH: THC opušta grčeve, pa kanabis koristi gotovo 30 posto oboljelih

Slavica Kleva

Adam Bašić pojasnio je na koji način THC opušta grčeve kod kroničnih bolesnika, na primjer oboljelih od multiple skleroze, oboljenja živčanog sustava, Alzheimerove, Crohnove bolesti i slično



RIJEKA  Sadnja industrijske konoplje jedan je od prioriteta ORaH-a u okviru gospodarskog plana. Od sramežljivih 106 kehtara 2012. godine, sadnja, uzgoj i prerada industrijske konoplje u dvije godine narasla je na 660 hektara s angažmanom stotinjak ljudi, što je i više nego zadovoljavajuće – istaknuo je Gordan Mašnjak, inicijator i osnivač projekta »Konoplja« na tribini u Kostreni.


Jure Zubak, predsjednik Udruge zelena sinergija i vlasnik prvog maloprodajnog dućana proizvoda od industrijske konoplje prisutnima je podijelio kolačiće i čokoladu od konoplje.


Istaknuo je niz problema u zakonskoj regulativi. Spomenuo je Pravilnik iz 2005. po kojem je reguliran uzgoj, ali se konoplja nije mogla sijati naprosto zato jer ni jedna sorta nije postojala!




  – Nekada su naše bake i djedovi uzgajali industrijsku konoplju, u vrijeme Jugoslavije bili smo treći u Europi po uzgoju te korisne biljke, no ne sjećam se da se netko od naših djedova i baka drogirao, a i tada je industrijska konoplja imala ispod jedan posto THC-a (psihotropnih tvari) – naglasio je Zubak.


  O ljekovitosti medicinske konoplje govorio je aktivist i član ORaH-a Adam Bašić koji je nazočne detaljno upoznao s kemijskom analizom sastojaka konoplje koji su ljekoviti i na koji način THC djeluje u našem organizmu.


Pojasnio je na koji način THC opušta grčeve kod kroničnih bolesnika, na primjer oboljelih od multiple skleroze, oboljenja živčanog sustava, Alzheimerove, Crohnove bolesti i slično.


Bašić je iznio podatak da između 10 i 30 posto oboljelih koristi kanabis za ublažavanje bolova. Aktivist ORaH-a Saša Bajilo također zastupa tezu da je medicinska konoplja ljekovita.


  – Točno je da je o medicinskoj konoplji napisano više od 20 tisuća znanstvenih članaka, ali je istina da je mali broj kliničkih studija, no to je i etički problem znanstvene zajednice što je opet povezano sa sustavom. No, nemojmo se zavaravati, tempo diktiraju faramaceutske tvrtke, naglasio je Bajlo.