Bakarska crna kronika

OPTUŽNICA PROTIV SUSJEDE IZ PAKLA podmeće požare, krade i prijeti – uništit ću vas

Slavica Kleva

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Izgorjela su dva kompleta namještaja za apartmane, pet prozora od PVC materijala, dvoja protuprovalna vrata, osam unutarnjih sobnih vratiju, dva plinska bojlera, pet WC školjki i lavandina, jedan hladnjak, jedan zamrzivač, jedan električni štednjak, veći broj madraca i drugog kućnog namještaja.



RIJEKA – Vesna Mavrinac (67) s prebivalištem u Bakru i boravištem u Rijeci optužena je za tri kaznena djela, dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, zbog krađe i zbog upućenih prijetnji.


Mavrinac se tereti za događaj koji se zbio u Bakru, 21. kolovoza u jutarnjim satima. Vlasniku objekata, susjedu u Nautičkoj ulici na kućnom broju 13, podmetnula je požar i time izazvala opasnost za imovinu većeg opsega. Ušla je u dvorište oštećenog M.M.-a pa upaljačem zapalila vatru u njegovom priručnom skladištu, kontejneru preuređenom u apartman, ali i u garaži istog susjeda čime se požar proširio na unutrašnjost prostorija. Izgorjela su dva kompleta namještaja za apartmane, pet prozora od PVC materijala, dvoja protuprovalna vrata, osam unutarnjih sobnih vratiju, dva plinska bojlera, pet WC školjki i lavandina, jedan hladnjak, jedan zamrzivač, jedan električni štednjak, veći broj madraca i drugog kućnog namještaja.


»Uništit ću vas!«


No, kako su se u drugoj garaži nalazila i dva motocikla marke BMW u vlasništvu jednog njemačkog državljanina, materijalna šteta koju je izazvanim požarom prouzročila optužena, iznosi oko 600 tisuća kuna.





No, Mavrinac se tereti i za krađu koju je počinila dan kasnije. Sa susjedine barke marke »elan«, privezane uz obalu u Bakru uzela je i za sebe zadržala drvena vesla, jedan alumnijski »sak« za ribolov i prokromsku kuku, ukupno oštetivši vlasnicu za nešto više od tisuću kuna. Dva tjedna kasnije, prilikom razgovora na stubištu zgrade s trećim susjedom, priprijetila riječima: »Uništit ću vas, nestat ćete«, što je susjed i prijavio, zbog bojazni za obitelj i svoju dječicu.


Zanimljivo je da je Mavrinac nakon što je na tužilaštvu ispitana povodom prve inkriminacije, optužbe za paljevinu i ogromne razmjere nastale štete, privedena u istražni zatvor s prijedlogom tužitelja da joj se odredi istražni zatvor. Sudac istrage je zatvor zamijenio mjerom opreza, s obavezom da se redovito javlja načelniku Treće policijske postaje.


Nije dala mira


Mavrinac je potpisala i rješenje kojim se upozorava da ukoliko se ne bude pridržavala mjera opreza da će mjera biti zamijenjena istražnim zatvorom. I stoga je puštena na slobodu potkraj kolovoza. No, 11. rujna nije izdržala, priprijetila je susjedu i njegovoj obitelji s dvoje maloljetne djece, pa je opet pritvorena i trenutno se nalazi u zatvoru.


I zamjenica Općinske državne odvjetnice navodi u prijedlogu za određivanje istražnog zatvora njezinu izrazitu upornost i bezobzirnost u činjenju kaznenih djela na štetu svojih prvih susjeda. »Okrivljena ih zastrašuje, uznemiruje i izaziva osjećaj bespomoćnosti, pa su stoga to okolnosti uslijed čega nužno treba produljiti ranije određeni istražni zatvor«, navodi tužiteljica u obrazloženju.


Prilikom ispitivanja na tužilaštvu optužena Mavrinac je negirala kaznena djela koja joj se stavljalu na teret. Optužnica nije pravomoćna.